Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie tips&tricks - obrzezanie D2/200

Chyba każdy posiadacz D70, któremu wpadł w ręce korpus "profi" ma podobne odczucie - wszystko super, wszystko bajeczne, ale p....ne przednie kółko nastawcze to dramat - przy lekko spoconych palcach ciężko je wogóle poruszyć. Osobiście sądziłem, że są za to odpowiedzialne uszczelnienia.

Jednakoż przeglądając fora Nikonians natrafiłem na arcydebilnie proste rozwiązanie tego problemu, wynikającego z dość nieszczęśliwego wyprofilowania gumowej okleiny:

Bierzemy skalpelek i rżniemy 1mm gumy pod kręciołem. Rozwiązuje problem definitywnie.

Domyślnie

A moze zalozyc dzial tuningu...?
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Zwróciłem na to uwagę na pokazie D200. Pan z nikona stwirdził ze wada bo przedprodukcyjny
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

A mi sie zaczelo tak dziac niedawno... Cholery mozna dostac -- tak sie klinuje to pierd... kolko, ze czasami nie zdaze na czas zmienic parametrow. :[
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Mialem tak w D200 ale zamiast ciac, dotknalem sladowa iloscia WD40 spodu kolka, tak by nie zatluscic jego powierzchni. dzialalo idealnie. W D2x-ie nie mam tego problemu, bo szczelina jest wieksza niz w D200. Najwiekszy problem to odklejajace sie gumy. Ja mam juz wymienione gumy na nowe dzieki uprzejmosci sewisu, jednak jest to slaba strona naszych korusow...

Ps. Podoba mi sie temat tego postu

Domyślnie

Czornyj, jest jakies ryzyko ze sie nie wybudzi po tej operacji?Wiesz narkoza i te sprawy... Mogą nastąpić jakieś komplikacje? SŁyszałem ze to dość czułe miejsce... bardzo długo się goi...

A tak poważnie to grayuluje pomysłu, szkoda ze d50 nie ma tego pokretla, pewnie juz dawno bm po rozkroil...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Najwiekszy problem to odklejajace sie gumy. Ja mam juz wymienione gumy na nowe dzieki uprzejmosci sewisu, jednak jest to slaba strona naszych korusow...
    Racja racja, już probowalem taśma walczyc z tym, ale nic nie dalo, trzeba dobrego kleju uzyc a jak nie to sie pozbede tej gumy i bedzie ok
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

Domyślnie

Ta cholerna guma odkleja się we wszystkich Nikonach, na które ją zakładają. Klejenie ponoć niewiele pomaga - w serwisie wymieniają ją na całkiem nową, ze świeżymi naklejkami, ponoć po odklejeniu guma traci elastyczność, i takie tam. Oczywiście, można próbować - istotne jest oczyszczenie gumy ze starej naklejki i oczywiście możliwie dokładne odtłuszczenie miejsca. Warto też poeksperymentować z bardziej odjechanymi taśmami dwustronnymi z oferty 3M: http://www.tasma.krakow.pl/?s=of-tas...hitch=akrylowe

Jeden koleś znalazł na ten problem radę - w czasie focenia używa rękawiczek bez palców - takich, jak np. do jazdy na rowerze, ale to już jest robienie z siebie kretyna.

BlingBling, chyba masz jakiś problem. Doprawdy - nie wiem jakie neurozy mogą się objawiać antropomorfizowaniem korpusu ze stopu magnezu, ale obawiam się, że na forum sprzętowym nie ma co liczyć na fachową poradę w tej sprawie - polecam www.psychologia.net.pl

Domyślnie

o jakiej gumie odklejajacej sie mowa..?
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::
    :: wedding photography [http://looanah.com] ::
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misialo
    o jakiej gumie odklejajacej sie mowa..?
    Chodzi o gumową okleinę, którą pokryty jest cały korpus: F5, F100, D1,D2 i D200. No więc po pewnym czasie od ciepła i potu ta franca odpada...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów