Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie PS v Corel Photo Paint

Witam!

Pytania z pozoru może dziwne, ale mimo wszystko prosiłbym o odpowiedź :

Pierwsze

Co zyskam a co stracę przechodząc z :
    Corel Photo Paint 9.0 PL ..... na ..... Photo Psuja ale w wersji 5.0.2. (taką właśnie dostałem)
    Dodam, że RAW'y wołam w Nicon Capture i tak już zostanie.
    Oprogramowanie jest mi potrzebne do dalszej obróbki.

Drugie

Czy warto z wersji 9.0 Photo Painta ewentualnie przejść na X3 (wer.13).

Tylko tak po bożemu proszę

Domyślnie

Jeśli Corel, to zdecydowanie nie Photo Paint, tylko Paint Shop Pro Photo X3.
    Pzrynajmniej z mojego doświadczenia. Ja używam Corela od lat i nie narzekam.
    Co do przejścia na PS, zależy co w Twoim przypadku oznacza "do dalszej obróbki".
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stef Zobacz posta
    Jeśli Corel, to zdecydowanie nie Photo Paint, tylko Paint Shop Pro Photo X3. ....
    A niby dlaczego? Kolega ma NX-a do obróbki RAW-ów, a Photo Paint pozwala uzupełnić NX-a o stemple, obiekty i o to czego w NX-ie nie ma. Ja też używam takiego zestawu (z X3) i jakoś nie brakuje mi PS-a.
    Jacek

Domyślnie

Osobiście nie używam, testowałem tylko triala. Jest jeszcze jedna niezaprzeczalma zaleta, za dużo niższą kwotę nabywamy legalne oprogramowanie o bardzo zbliżonych zaletach.

Domyślnie

No właśnie. Jeśli porównać cenę PS-a z akademickimi, czy domowymi wersjami Corela, to nie ma czego prównywać, bo różnica cen wynosi kilkadziesiąt razy. Jak ktoś wykorzystuje to zawodowo, to zupełnie inny problem, ale do amatorskiej zabawy w fotografię, taki zestaw wystarcza do wszystkiego.
    Jacek

Domyślnie

JK, ale Corel Paint Shop Pro Photo X2 (nie X3 jak napisałem wcześniej) kosztuje ok 240 zł...
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Mniej więcej tyle samo dałem za pełny pakiet Corel X3 na 3 komputery do użytku domowego.
    Jacek

Domyślnie

Ok, kłócić się nie będę, ale uważam, że Corel PSP daje dużo większe możliwości
    i pozwala się rozwijać (praca na warstwach, na kanałach).

Domyślnie

Myślisz, że w Corel Photo Paint tego nie ma?
    Jacek

Domyślnie

No cóż.
    Temat dosyć stary i fajny.
    Myślę, że odpowiem obiektywnie.

Corel gościł od zawsze, jak pamiętam na naszych komputerach, tyle że rozpowszechniony był program Draw.
    Nawet i w nim można robić ciekawe i wspaniałe rzeczy: poczatkujący architekci i budowlańcy zaraz po studiach nie kupią sobie przecież Illustratora. Corel Photo Paint- przyznaję- słabo znam, za to nieźle znam Paintera. Genialny program. Nieodzowny do moich prac a i do zabawy- warto zapłacić za niego, bo przecież jest dość tani. Rzuciłem palenie i za trzy tygodnie mogłem już sobie kupić legalną wersję. Nic, tylko chciałoby się kupić jakiś 30''-calowy monitor i rysować przez całe noce. Gorąco polecam do zabawy, do pracy np. dla klienta jako bonus a będzie Was polecał każdemu.
    Co do PS- jestem szczęśliwym posiadaczem całego pakietu CS4. Photoshopa znam bardzo dobrze. Kiedyś siedziałem przy nim (jeszcze wersja 6 i 4) prawie 22 godziny na dobę i tak twierdzę, że za mało. Jeśli ktoś myśli o poważnej pracy z klientem, jeśli ktoś myśli o przyszłości nie tylko foto, ale i być może designerskiej, to nie ma bardziej wdzięcznego programu- Photoshop mu to wszystko zrekompensuje: swoją cenę, jak i poświęcony mu czas. Jest drogi, ale wart swoich pieniędzy!
    Nikt mi dziś nie powie, że to samo można zrobić w PSP, czy innym programie. Nie! Nie można! Wszystko, per analogia- to taka różnica, jak w Wordem i OpenOffice'm. Pełny profesjonalizm jest jedynie w profesjonalnym programie. Jeśli znasz oprogramowanie Corela, to dobrze. Plus dla Ciebie, ale to TYLKO amatorski soft. Każdy fachowiec to powie, choć można w nim zrobić na prawdę wspaniałe rzeczy, to jednak liczy się nakład pracy.

Wiele razy mnie zapytują: który program jest najlepszy, co mamy kupić? Te pytania słyszę od lat i od lat powtarzam:
    najlepszym programem jest ten, który znasz. Każdy jest dobry, ale jeśli twierdzisz, że przy pomocy Painta osiągniesz to samo, co przy PS- kup Photo Painta, bo tam zrobisz to szybciej.
    Tak, ponieważ PS to też nie jest program dla każdego...
    Powodzenia w zakupach.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów