Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Wątek: slajdy

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MzMarcin Zobacz posta
    Nie wiesz ostatnimi czasy pierwszy raz zrobiłem własnie Astię 100F i POWALIŁO MNIE Velvia provia to shit i to ostry...(jeśli chodzi o właściwości samej emulsji). Astia 100 a Astia 100F to jest niebo a ziemia kompletnie co innego? Na przypadkowo kupionej 100F wyszła mi taka BAJKA w słoneczny dzień że eh? Takie pastele, kolory i kontrast że mózg siada. Serio szczerze napaliłem się na ten materiał że eh oh
    Yyy... no tutaj to się nie zgodzę nadto. Po pierwsze to każdy z tych materiałów nie bez kozery jest opatrzony znaczkiem "pro". Oznacza to, że jest przewidziany do konkretnych zastosowań. Velvii się nie stosuje do portretu (stosuje się, ale by osiagnąć określony efekt - świadomy wybór fotografa), Astia z kolei nie służy do krajobrazu (oczywiście z wyjątkiem świadomego wyboru). Różnica między jedną a drugą Astią jest, ale bez przesady... Czy wziąłeś pod uwagę również może... wadliwe (niedokładne) wołanie? Booo tak to wygląda
    Cytat Zamieszczone przez MzMarcin Zobacz posta
    Po pierwszej rolce zauważyłem:
    -Największa rozpiętość i tolerancja jaką w życiu widziałem(37 klatek w punkt SERIO! Szok)
    -Pastelowe kolory piekne, wprost CUDOWNIE wychodzi krajobraz velvia 100F to przy tym dno i wodorosty(denne kolory i jakiś zafarb[wołana w profilabie a wypstrykałem kilka zgrzewek na tych wakacjach])
    Oczywiście, że są pastelowe kolory. Cieszę się, że odkryłeś styl impresjonistów Ona musi mieć pastelowe kolory, ponieważ takich właśnie w typowym portrecie oczekujemy. I do tego służy. Ja z kolei nie chciałbym mieć zachodu słońca w pastelach - stąd wybór padłby na Velvię 50 z odpowiednią korekcją, albo wołaniem (tak, sam wołam diapozytywy).
    Innymi słowy Panie Marcinie: zachwyt Twój jest oparty o właściwości konretnego materiału w konretnych sytuacjach. Bynajmniej nie świadczy nic a nic o ich jakości. Spróbuj przekonać fotografów krajobrazów / przyrody by na stałe przestawili na Astię. Wytłumaczą Tobie ciut bardziej dosadnie skąd moja odpowiedź się wzięła.
    A może tak: wskocz na stronę Fuji i poczytaj o materiałach.
    Może jeszcze pozytywny akcent: świetna sprawa, że tyle osób wciąż korzysta z dia w dzisiejszych digi-czasach. To kiedy slajdowisko?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-02-2007 o 02:05

Uprawnienia umieszczania postów