Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Wątek: slajdy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oz
    GALL ... tak, tylko co oznacza 'ze sprawdzonego źródła' ? Film ma swoją ważność i w poważnych sklepach slajdy do sprzedaży przechowywane są właśnie w lodówce.
    Natrzaskałem kilkadziesiąt klisz 'Sensia 100 i 200' i z własnego doświadczenia wiem, że film, z którym 'chodziłem' ok 2 tygodni będzie kolorystycznie/tonalnie uboższy od filmu wystrzelanego na jednym posiedzeniu.

ps. sam piszesz o 'stabilnych warunkach' ... co dla ciebie znaczą owe warunki?
    nie prawda - raz zalozylem swojej babeczce slajda i pstrykała go chyba z 5 miesięcy (aparatem który najpierw rozwija - czyli slajd nie dość że nie w lodowce to jeszcze nawet nie w puszce) co więcej kiedy go juz wywolala był po dacie warzności :/ a kolory świetne !! jedyny problem to drobne niedoswietlenia (ale nie wiem czy to wina slajdu czy mojej babeczki )

nadmienię, że była to właśnie fuji sensia 100

nie miałem na celu wznawiac sprzeczki ale chciałem podać przykład pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zeta reticuli

Domyślnie

ok, moliwe że ja trafilem na jakieś d....te egzemplaże, a autosugestia robi swoje, bo widzę jakąś powtarzalną prawidłowość w slajdach, które 'trochę przetrzymam'.
    --- proszę nie brać ze mnie przykładu, bo wynikiem może być wprowadzenie w błąd ---
    F75 :]

Domyślnie SLAJDY -wielkie dzięki

Widzę że poruszony temat slajdów wzbudził spore zainteresowanie ze strony użytkowników forum.Ciesze sie ze możeciepodzielić sie swoimi sugestiami i cennymi poradami.
    Dzięki za wszelkie info.
    POZDRAWIAM BAKU127
    F80 28-80+ 70-300,Zenit

Domyślnie

Ja intenstwnie fotografuje na slajdach i powiem tak:
    Slajdy Fuji SENSIA to kiepski materiał - w szczególności widać to w jakość odwzorowania barw.
    Slajdy Kodaka ELITE - te amatorskie, bardzo idą w ciepłą tonacje, a zimą jest to główny problem.
    Osobiście polecam Fuji PROVIA, VELVIA ew. ASTIA - jak raz założycie któryś z tych wymienionych, to nigdy nie założycie np. SENSI. Różnica jest bardzo, bardzo duża. Na allegro można kupić lekko przeterminowane za 12zł, ja jeszcze się nigdy nie naciąłem na takie slajdy.

Co się tyczy naświetlania to żaden aparat w każdych warunkach nie naświetli idealnie. Osobiście zawsze wprowadzam korekte zazwyczaj niedoświetlam od 0,5 do 1,5, a zimowe krajobrazy nawet -2,5. Fotografuje krajobrazy więc używam pomiaru matrycowego.
    F-801s, F-80, N 28-70D + N 70-300D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74
    aaaaa kodaczki tez sa niezle! I ostatnio troche potanialy, warto wyprobowac Elitki!
    Slaw - juz wiem czemu potaniały.. dziś dostałem azmowione 2 sztuki (naszczescie tylko2) - te przecenione są do września :/ - wiem, że w praktyce wytrzymają sporo dluzej, ale jakoś mnie too...

no nic wystrzele jakiegos i jak wywolam to dam znać czy daje rade .. ale nie będzie to prędko :/

[ Dodano: Wto 05 Wrz, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez wacenty
    Ja intenstwnie fotografuje na slajdach i powiem tak:
    Slajdy Fuji SENSIA to kiepski materiał - w szczególności widać to w jakość odwzorowania barw.
    Slajdy Kodaka ELITE - te amatorskie, bardzo idą w ciepłą tonacje, a zimą jest to główny problem.
    Osobiście polecam Fuji PROVIA, VELVIA ew. ASTIA - jak raz założycie któryś z tych wymienionych, to nigdy nie założycie np. SENSI. Różnica jest bardzo, bardzo duża. Na allegro można kupić lekko przeterminowane za 12zł, ja jeszcze się nigdy nie naciąłem na takie slajdy.

Co się tyczy naświetlania to żaden aparat w każdych warunkach nie naświetli idealnie. Osobiście zawsze wprowadzam korekte zazwyczaj niedoświetlam od 0,5 do 1,5, a zimowe krajobrazy nawet -2,5. Fotografuje krajobrazy więc używam pomiaru matrycowego.
    noo napewno masz racje z tym, że velvia provia i as.... są znacznie lepsze od sensii .. ale sensia jest znacznie lepsza od znacznej większości negatywów a przy okazji kosztuje grosze
    jak dla mnie cena do jaości 10/10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacenty
    Cos Ci sie pomieszalo albo masz zwalony pomiar swiatla w apracie.
    Zima to przy tej ilosci bialego to nalezy PRZESWIELTIC a nie niedoswietlic. Przeciez swiatlomierz rowna do 18 lub 13% szarosci, naswietlajac wg jego wskazan mialbys szary snieg, dajac korekte na -2.5 jestes na dole uzytecznej skali naswietlen dla Velvii, wiec mialbys prawie czarny snieg.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zeta reticuli

Domyślnie

nie rozumię tych problemów z pomiarem światła. Przecież po to aparat posiada pomiar skoncentrowany, czy punktowy pomiar, aby mierzyć z obszaru o odpowiedniej tonacji [zbliżonym do 'szarej karty'].
    No chyba, że los rzuci nas w śniegową nicość.
    F75 :]

Domyślnie

Akurat po jednej rolce slajdow, matryca w F100 czy F80 jest b. przewidywalna i mozna ja korygowac. Ale zgadzam sie, ze uzywamy SPOTa, albo od biedy CW i jedziemy tak jak chcemy.

Domyślnie

Z prześwietlaniem na śniegu to działanie jakby anty-zdroworozsądkowe - jest bardzo jasno, a tu jeszcze trzeba prześwietlić. Dlatego się myli. Sam kiedyś tak zwaliłem calusieńką rolkę... Nie ma to jak uczyć się na błędach.
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal
    Z prześwietlaniem na śniegu to działanie jakby anty-zdroworozsądkowe - jest bardzo jasno, a tu jeszcze trzeba prześwietlić. Dlatego się myli. Sam kiedyś tak zwaliłem calusieńką rolkę... Nie ma to jak uczyć się na błędach.
    to nie jest prześwietlanie tylko korekcja :P proponuję zebys zrobil male dosw zeby zczaic o co chodzi - postaw szarą karte i zmierz z niej swiatlo.. potem postaw "snieznobialy" arkusz w tym samym swietle i zobacz co wskazał światłomierz ... na bialym pokaze Ci 1,5 lub 2 przeslony przeswietlone w stosunku do szarego .. a mimo to będzie to poprawny pomiar bo swiatlomierz mierzy do SZAROSCI i to, że apatar powie Ci "ooo to białe będzie prześwietlone o 2 EV" nie koniecznie musi znaczyć ze ma racje :P !!

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów