Faktycznie, powalilo mi sie.
Szukaj
Do baku127:
dodam jeszcze do tego, co powiedział PaSkal.
Slajd wychodzi w ostatecznej wersji już z aparatu. Nie da się go obrabiać po wywołaniu, tak jak odbitkę z negatywu lub zdjęcie cyfrowe. Dlatego bardzo istotny jest sprzęt zdjęciowy.
A więc dobre body z precyzyjnym pomiarem ekspozycji zarówno w świetle stałym, jak i błyskowym - jeśli takie zdjęcia planujemy.
Do tego dobre obiektywy. Raczej nie wystarczą tu stałoogniskowe, ale konieczne są też zoomy, gdyż kadru nie da się poprawić.
No i to, o czym często zapominamy - filtry. A tu oprócz typowych filtrów korekcyjnych, należy też brać pod uwagę filtry efektowe, których praktycznie nie stosujemy w fotografii cyfrowej. Bardzo praktycznym i ekonomicznym jest w tym wypadku system Cokin.
O filtrach oraz szczególnie o tym systemie świetnie pisze ALF w swoich poradnikach:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=11597
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=25542
Ale nie przestrasz się tym wszystkim, bo można zaczynać stopniowo, a efekty będą naprawdę czystą przyjemnością.
Pozdrawiam emigrant.
F100, SB80DX, SB30, N 50/1.8D N 85/1.8D
[quote="emigrant"napisał]
Dlatego bardzo istotny jest sprzęt zdjęciowy.
A więc dobre body z precyzyjnym pomiarem ekspozycji zarówno w świetle stałym, jak i błyskowym - jeśli takie zdjęcia planujemy.
Do tego dobre obiektywy. Raczej nie wystarczą tu stałoogniskowe, ale konieczne są też zoomy, gdyż kadru nie da się poprawić.
quote]
Chyba nie do końca rozumiem kolegę.
Slajdy można robić czym kolwiek,trzeba dobrze naświetlić a to można zrobić każdym aparatem, wiedząc jak naświetla. Zoom? Bzdura!!!
hmm, robię slajdy nikkor'em 60 mm i nie mam problemów z kadrowaniem![]()
Może do tej filozoficznej dysputy dodam tylko, że film ze slajdami wypada wystrzelać najlepiej w dniu założenia, ponieważ kilkunastodniowe przetrzymywanie go w aparacie wpływa negatywnie na kolorystykę [przypuszczam, że również z uwagi na temperatury - slajdy lubią chłód lodówki].
w skrócie : kupić -> lodówka/aparat -> wystrzelać -> lodówka/lab.![]()
F75 :]
Eee tam. Bzdury piszesz, jak masz filmy ze sprawdzonego zrodla to i moga gnic w aparacie po pol roku, byleby przechowywane w stabilnych warunkach. Lezenie na sloncu im ni sluzy, ale z ta lodowka to juz przesada.
GALL ... tak, tylko co oznacza 'ze sprawdzonego źródła' ? Film ma swoją ważność i w poważnych sklepach slajdy do sprzedaży przechowywane są właśnie w lodówce.
Natrzaskałem kilkadziesiąt klisz 'Sensia 100 i 200' i z własnego doświadczenia wiem, że film, z którym 'chodziłem' ok 2 tygodni będzie kolorystycznie/tonalnie uboższy od filmu wystrzelanego na jednym posiedzeniu.
ps. sam piszesz o 'stabilnych warunkach' ... co dla ciebie znaczą owe warunki?
Kilkadziesiat klisz... nic nie powiem, ale jak jade na 2-3 tygodnie z plecakiem to nie zastanawiam sie nad trzymaniem filmow z lodowce, bo czesto nie mam gdzie. Dbam jedynie o to, aby aparat nie lezal na sloncu, nie nosze go na szyi jak wienca laurowego. Czasem jak wroce to przeleza 2 tygodnie w ciemnej szafce w warunkach pokojowych zanim trafia do labu.
Jedno jest pewne, ze jak nie wiem kiedy bede robil slajd to trafia on do zamrazarki, czasem na dosc dlugo. Mam pare rolek Velvii po terminie rok, leza w zamrazarce i dobrze im tam.
Sensii nie uzywam (uzywalem kiedys), ale to b. stabilny material, moim zdaniem nie musi nawet w chlodnym lezec do daty przydatnosci.
Poza tym Sensia 200 sama z siebie jest uboga kolorystycznie i pieknie wpada w niebieski.
Oz przesadzasz, nie szkodzi mieć slajd nawet kilka miesięcy w aparacie (byle nie na słońcu, nie mówimy o skrajnosciach).
ważnośc podawana jest z pewnym zapasem jak sądzę, bo potem też trudno zauwazyć pogorszenie (nie pisze o latach ale o ewentualnych kilku miesiącach) o ile były dobrze magazynowane w chłodzie (i tu problem nieznanego sprzedawcy).
przez wiele lat robiłem przede wszystkim na slajdach (6x7) i to profesjonalnych, o krótszych terminach przydatnosci. To sa moje praktyczne spostrzezenia.
teraz ze slajdami coraz gorzej. wszystko co w handlu jest na końcu teminu wazności, ciężko dopaść coś co ma termin 2 lata.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
ludzie, nie kłóćmy się ... niech każdy stosuje/przechowuje slajdy wg własnego uznania, bo pewnie i tak sie nawzajem nie przekonamy![]()
Tu się nikt nie kłóci, raczej chodzi o to żeby nie wprowadzać w błąd innych i nie potrzebnie straszyć że muszą zaraz popełnić 36 klatek, bo to nie prawda.
Skontaktuj się z nami