Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: balans bieli

Domyślnie balans bieli

Przepraszam za wiekość zdjęcia, ale myślałem że tak będzie lepiej przy zadawanym pytaniu.
    Zdjęcie po prawej robione jest w RAW, z lampą i wywołane bez korekcji balansu bieli. Po lewej to samo zdjęcie wywołane w Bibble Pro z korekcją bieli. Za źródło białego koloru uznałem białe litery (pod ręką partnera). Moje subiektywne odczucie mówi mi że faktycznie litery na lewym są białe, na prawym lekko żółte. Tak, ale mamy problem koloru strojów pary. Prawdziwy to ten po prawej (fiolet a nie niebieski).
    Pytanie - korygować, czy nie. Może uznać że lewe jest dobre bo w tych warunkach oświetleniowych fiolet widoczny jest inaczej, a może nie korygować, biały nie musi być biały byle reszta była prawdziwa?

Domyślnie

uuuu kolego... temat fioletu z nikona to osobna historia...

Domyślnie

Ja bym nie korygował, a przynajmniej nie tak jak zdjęcie po lewej. Na prawym zdjęciu kolor skóry tancerzy jest o niebo lepszy. Zdjęcie robione w specyficznych warunkach - sztuczne oświetlenie z kilku nie wiadomo do końca jakich źródeł. Raczej kierowałbym się wyglądem zdjęcia niż tym co ma być białe. W tym oświetleniu białe wcale nie musi być białe.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T&T Zobacz posta
    Ja bym nie korygował, a przynajmniej nie tak jak zdjęcie po lewej. Na prawym zdjęciu kolor skóry tancerzy jest o niebo lepszy. Zdjęcie robione w specyficznych warunkach - sztuczne oświetlenie z kilku nie wiadomo do końca jakich źródeł. Raczej kierowałbym się wyglądem zdjęcia niż tym co ma być białe. W tym oświetleniu białe wcale nie musi być białe.
    Dokładnie. Motywem głównym są tancerze i to oni powinni być w miarę naturalni*, a nie jakieś literki oświetlone pewnie kolorowym światłem.

*jeśli tancerze sportowi są w ogóle naturalni

Domyślnie

przy fotografowaniu ludzi zawsze kieruję się najlepszym z możliwych odwzorowaniem koloru skóry, a nie tła czy nawet ubioru.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Te literki nie powinny być białe, bo flesz ledwo sięga do nich i są w większości oświetlone światłem zastanym, pewnie jakieś lampy metalo-halogenkowe, czyli 3200-4000K. Ja biel pobieram zawsze z głównego motywu, który jest najważniejszy. Kobieta ma przy bucie jakąś białą zapinkę. Często też pobieram biel z białek w oczach. Nie zawsze jest to idealne, ale daje dobry efekt na początek.

Domyślnie

Dołączam się do wypowiedzi poprzedników w kwestii koloru skóry tancerzy. To oni są tematem zdjęcia a nie jakieś literki, które nawiasem mówiąc powinieneś usunąć z kadru bo strasznie odwracają uwagę od głównego planu. Spróbuj zamalować w Photoshopie albo w jakimkolwiek inny programie i zdjęcie wyda Ci się o 200% lepsze. Temat fioletu w puszkach Nikona to dość śliski temat, zwłaszcza w tańszych modelach. Ja mam D80 i ten sam problem.
    Nic więcej nie rób ze zdjęciem po lewej. Tylko usuń te białe litery. WB jest bardzo do przyjęcia.

Nie wiem dlaczego uważacie że prawe zdjęcie jest lepsze, skoro wyszło strasznie mgliste...
    Nikon D7000 | Nikkor 35 f/1.8 G| Nikkor 50 f/1.8 D| Nikkor 18-70 G |Nikkor 70-300 G | Kenko extension tube set | Nissin Di622 Mark II | Velbon Sherpa 600 |

Uprawnienia umieszczania postów