Szukaj
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Dzisiaj jade kupić ten obiektyw poraz kolejny, niechciałbym być po powrocie do domu, znowu zawiedziony, Powiedzcie mi kochani, jak mogę go na miejscu sprawdzić, zabieram ze sobą swoją puszkę d700, ale na wyświetlaczu aparatu czy dostrzegę wady?, no i dochodzi jeszcze stres, bardzo proszę o odpowiedź...
d3s,d7000 plus plastik, N50 f1.4g, N24-70 f2.8 ,N24-120 f4 VRII, N70-200 f2.8 VRII
Szybki teścik na ff/bf, sprawdź czy pierścienie chodzą z należytą gracją, ew. jakieś pyłki, syfki i inne grzybki halucynki w środku. No i od mojego ostatniego zakupu podstawa... tak dla zasady sprawdź przynajmniej dwa szkła. Pewnie ja jakbym sprawdził drugie, to mój nie wylądowałby 2 razy w serwisie;-/ a może będzie i ze 22;-/ Tylko najpierw zapisz sobie na kartce co robić, bo inaczej polowe zapomnisz
![]()
D50+T17-50 2.8+N35 1.8+N50 1.8+N24-70 2.8+N70-200 2.8+SB-800 VI edycja Mam Marzenie - SERCE ADMINA !!! - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195196
1. kupiłbym u sprawdzonego sprzedawcy, który gwarantuje jakość sprzętu i pozwala odesłać jak coś nie halo – mam szczęście mieć takiego sprzedawcę, który mnie nie zawiódł i wielu innych zadowolonych kupujących
albo
2. wziąłbym laptopa + D700 i dał sobie czas, na miejscu zrzucił JPG (w puszcze ostrzenie na 0),
albo
3. jeśli brak laptopa to umówiłbym się ze sprzedawcą, że zrobię parę zdjęć w sklepie, jadę do doku sprawdzić czy gra i za parę godzin wracam odebrać szkło – przy takiej kasie można się dogadać ze sprzedawcą na taką procedurę i pewnie się zgodzi
IMO bardzo ważna rzecz, testuje bez przekadrowywania bo może się okazać, że dla zdjęcia z bliska i f2.8 przez Twój błąd możesz nie trafić z ostrością.
No i na koniec – nie daj się popędzać przez sprzedawcę – w pośpiechu możesz czegoś nie zauważyć.
Ups, przepraszam, post w złym temacie, do usunięcia
wasilewk jaki masz numer seryjny tego obiektywu? Bo ja kupiłem już drugą sztukę i zrypana!!! 317935; 336791
Ostatnio edytowane przez drobers ; 06-05-2009 o 23:10
d3s,d7000 plus plastik, N50 f1.4g, N24-70 f2.8 ,N24-120 f4 VRII, N70-200 f2.8 VRII
Koledzy szczęśliwi posiadacze N24-70 jeśli ktoś jest zadowolony ze swego obiektywu, proszę niech poda jego numer seryjny, może tu tkwi jakaś zależność
Zastanawiam się też , może to zmiana firmware w d700 tak psuje te obiektywy u mnie, już sam nie wiem.
wasilewk Ty masz stary czy nowy firmware w puszce?
Dorzucę trochę swoich spostrzeżeń... Według mnie (czyli wbrew panującej opinii) za prawidłowe ustawianie ostrości odpowiedzialny jest tylko i wyłącznie korpus aparatu. A możliwość rzekomego wprowadzania korekcji obiektywu w aparacie, tak naprwadę koryguje wady korpusu. A dlaczego tak sądzę?
Po pierwsze jest to zasługa mojego 'chłopskiego rozumu'. Aparat posiada czujniki ostrości, które wykrywają maksymalny kontrast. Aparat kręci śrubokrętem lub wysyła sygnał do obiektywu AF-S tak długo aż trafi na chwilę najwyższego kontrastu na czujniku AF. Wszelki FF/BF wynika tylko i wyłącznie z tego, że APARAT źle wykrywa moment najwyższego kontrastu i nie dociąga ostrości lub za długo kręci AF. Winę za taki stan ponosi albo sam czujnik albo (najczęściej) źle ustawione lustro odbijające obraz na czujniki. Sam kiedyś ustawiałem AF w aparacie poprzez kręcenie śrubką od lustra (było to Fuji S2).
Drugim moim spostrzeżeniem, które potwierdza tę teorię jest to, że te same obiektywy, które mi średnio działały na D200, funkcjonują wyśmienicie na D3 (ostre maksymalnie). Ciągle się obiektywom dostaje a to nie one są tutaj winne według mnie.
Natomiast co do zdjęć przedstawionych powyżej... Przy zdjęciach z małej odległości lub podczas innych zdjęć na małej przysłonie trzeba w ogóle zapomnieć o tym, że spust aparatu można wcisnąć do połowy. Jeśli się wciska do połowy, poczeka aż aparat zrobi bi-bip i potem zrobi zdjęcie, to wyjdzie ono nieostre. W tym ułamku sekundy pomiędzy 'bi-bip' a zdjęciem możemy być na wdechu czy wydechu i już nasze ciało zmieni swoją pozycję nawet o 2cm. Nie wspomnę o ruchach kręgosłupa i o tym, że ciało ludzkie jest w ciągłym balansie i przez to w ruchu. Jak się to wszystko zsumuje to może wyjść naprawdę kilka centymetrów różnicy. Dlatego zdjęcia makro z ręki lub portrety na małych przysłonach robi się na chama, czyli ustawiasz punkt na to co ma być ostre i od razu z całej paki spust do dołu. Jak tylko aparat ustawi ostrość to wykona zdjęcie. Każde ostre.
czytając to wszystko opada mi kopara... gdyż mój 24-70 nie posiada ani BF ani FF ostrzy niesamowicie szybko i dokładnie może to winna tego że używam go z D3... jestem z niego bardzo zadowolony i uważam że rozsądnie wydalem moje pieniądze...
Miałem w moim D700 staryfirmware teraz mam nowy i nie ma różnice na działanie szkiełka, po małej korekcie w body jest wszystko ok,
Wieczorem podam nr seryjny.
Zgadzam się z Michałem, że przy zdjęciu z bliska i małym f to jest duże ryzyko na poruszenie. Zauważyłem to już wcześniej u siebie i teraz jak ma być małe f i z bliska to wybieram właściwy punkt ostrości i spust do oporu – no i jest ok.
Skontaktuj się z nami