Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 83

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drobers Zobacz posta
    Wczoraj kupiłem to szkło i muszę przyznać ,że jestem załamany , taki sam problem ostrość obiektywu jest na poziomie zerowym, kolega przytacza zdjęcia cropów, a u mnie i bez przybliżania do 100% zdjęcia są rozmazane.
    A na domiar wszystkiego złego obiektyw nie gra z pomiarem matrycowym są przepalenia na białych kolorach.
    Całkowita tragedia. Obiektyw kupiłem w MEDIA MARKT , wiecie co mi powiedzieli?, że jeżeli panu nieodpowiada ten produkt to proszę sobie za tą cenę wybrać telewizor, cześć zapłaciłem za niego gotówka a część na raty w ge money bank, proszę doradźcie co tu teraz począć? Dodam że d700 współpracuje mi idealnie, z innymi obiektywami ze stałką 50 1.4 afs, i szkłami pod dx. Nie wiem co mam zrobić czy walczyć dalej o zwrot kasy, czy oddać im żeby naprawili , nie wiem ile taka naprawa mogłaby trwać, a zrezygnować z kredytu mogę chyba jeszcze przez 12 dni. Bardzo proszę o poradę. Kolega Jakuza jak rozwiązał swój problem?
    Nie wiem jak wygląda sprawa jeżeli chodzi o raty ale mówiłeś, że możesz z nich zrezygnować. Jeżeli chodzi o wadliwy obiektyw to po prostu oddaj go im i powołaj się na USTAWĘ z dnia 27 lipca 2002 r.o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego)

PAMIĘTAJ O ZŁOŻENIU REKLAMACJI NA PIŚMIE I MIEJ POTWIERDZENIE ŻE JE OTRZYMALI OD CIEBIE
    TU MASZ LINKA KONIECZNIE PRZECZYTAJ CO POWINIENEŚ ŻĄDAĆ...
    http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Sear...20021176Lj.pdf

Masz prawo a nawet powinieneś żądać albo wymiany towaru na nowy wolny od wad lub usunięcie usterki poprzez nieodpłatną naprawę (tutaj terminy są cholernie cieżkie i długie minimum miesiąc jak nie dwa miesiące). Zatem ja proponuję byś wybrał pierwszą opcję i żądał od nich wymiany twojego obiektywu na nowy obiektyw wolny od wad zgody z opisem producenta - to ci się należy jak psu kiełbasa ponieważ przez pierwsze dwa miesiące od zakupu domniema się, że produkt jaki otrzymałeś jest towarem wadliwym i nic im nie musisz udowadniać poprostu tak jest wg ustawy ... przeczytaj. Jak w MM będą się stawiać powiedz im że chcesz rozmawiać z kierownikiem placówki a temu powiedz że jeżeli twoje żadania do których masz pełne prawo nie zostaną spełnione czyli nieotrzymasz nowego sprzętu wolnego od wad sprawę kierujesz do sądu i pociągniesz za tym media by wiedziały jak się w marketach traktuje klientów ktorzy kupują TOPOWE szkiełka bla bla bla ...

Najistotniejsze jest to żeby rzecz którą kupiłeś czyli obiektyw nie był kupiony na firmę oraz żebyś nie wykorzystywał go w celach zarobkowych bo wtedy to jest inna bajka ale o tym możesz spokojnie przeczytać w ustawie ....

Poniżej jeszcze jeden cytat z gazety podatkowej artykuł dla niektórych okazuje się być pomocny mam nadzieję, że i wam się przyda:

Przedsiębiorca może reklamować wadliwe rzeczy przez rok
    Jeśli towar został sprzedany podmiotowi niebędącemu konsumentem (np. przedsiębiorcy, stowarzyszeniu, fundacji), to sprzedawca odpowiada za wady sprzedanej rzeczy na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego o rękojmi (art. 556-576).
    Termin na zawiadomienie o wadach
    Przy sprzedaży między osobami prowadzącymi działalność gospodarczą utrata uprawnień z tytułu rękojmi następuje, jeżeli kupujący nie zbadał rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy rzeczach tego rodzaju i nie zawiadomił niezwłocznie sprzedawcy o dostrzeżonej wadzie. Trzeba zatem pod rygorem utraty praw z rękojmi zbadać stan kupionej rzeczy. W razie wykrycia wady przedsiębiorca, który kupił rzecz powinien niezwłocznie poinformować o tym sprzedawcę.
    Jeśli kupującym nie jest przedsiębiorca (lecz np. stowarzyszenie, fundacja), to kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia. W wypadku gdy zbadanie rzeczy jest w danych stosunkach przyjęte, straci uprawnienia z rękojmi, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca po upływie czasu, w którym przy zachowaniu należytej staranności mógł ją wykryć.
    Czas trwania odpowiedzialności za wady
    Odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wady na podstawie Kodeksu cywilnego trwa przez rok od dnia, w którym rzecz została wydana kupującemu. Przy rękojmi za wady budynku wynosi ona trzy lata. Wynika to z art. 568 § 1 K.c.
    Po upływie tych terminów uprawnienia z tytułu rękojmi wygasają, chyba że sprzedawca wadę podstępnie zataił. Przeważa pogląd, że w przypadku żądania obniżenia ceny, dostarczenia rzeczy wolnych od wad lub usunięcia wad nie wystarczy zgłoszenie takiego żądania sprzedającemu przed upływem roku od wydania rzeczy. W tym terminie należy też wystąpić przeciw niemu na drogę sądową. Tak uznał m.in. Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 5 sierpnia 2002 r., sygn. akt III CZP 39/2002.
    Natomiast zarzut z tytułu rękojmi może być podniesiony także po upływie określonych terminów, pod warunkiem że przed ich upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie. Załóżmy, że przed upływem roku od wydania rzeczy kupujący zawiadomił sprzedającego o wadzie i zażądał obniżenia ceny, ale nie wystąpił na drogę sądową. Po upływie roku sprzedający pozwał kupującego o zapłatę, bo ten za kupioną rzecz mu nie zapłacił całej umówionej kwoty, lecz jedynie część. W procesie o zapłatę kupujący będzie mógł bronić się podnosząc zarzuty z tytułu rękojmi - wskazując, że rzecz miała wady i że w związku z tym żądał obniżenia jej ceny.
    Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć (art. 558 K.c.). Dotyczy to także okresu trwania rękojmi. Przewidziany w art. 568 K.c. termin wygaśnięcia uprawnień z tytułu rękojmi może być przedłużony umową stron - uznał Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 5 sierpnia 2005 r., sygn. akt II CK 28/2005.
    Uprawnienia kupującego
    Jeżeli sprzedana rzecz ma wady, kupujący może skorzystać z uprawnień z tytułu rękojmi i od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Nie może jednak od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie - chyba że rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana. Odstąpienie od umowy oznacza, że sprzedawca powinien zwrócić cenę, a kupujący - nabytą rzecz.
    Podstawa prawna:

• ustawa z dnia 27.07.2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. nr 141, poz. 1176 ze zm.),
    • ustawa z dnia 23.04.1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. nr 16, poz. 93 ze zm.).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogur Zobacz posta
    u mnie z d700 nie ma różnicy czy blisko czy daleko - jest ok, musiałem tylko wprowadzić korektę na +5
    Hmmm ale z jak bliska konkretnie? Sorry że tak się czepiam ALE nie chodzi mi o blisko daleko w sensie 2m czy 20m tylko mam na myśli ostrzenie prawie z minimalnej odległości ostrzenia obiektywu czyli z prawie sprzed przedniej soczewki np na 70mm/2.8

Tu 2 wycinki przykładowe właśnie z mega bliska:

A tutaj już z trochę dalsza gdzie ostrość jest tam gdzie trzeba czyli na "rancie" palika (oczywiście wszystkie 3 to są wycinki większej całości i nie bijcie za brak artyzmu ale to było zrobione testowo )
    EDIT
    Oczywiście wzsystkie 3 wycinki są z 70/2.8

Bo z jednej strony trochę mnie to niepokoi a z drugiej strony nawet po Sigmie macro wiem że na takie dystanse z AF'em można baaardzo wiele razy spudłować
    Ostatnio edytowane przez Mariusz888 ; 22-04-2009 o 11:34
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Jak szkło trafia na odległość a nie trafia z bliska to jest wadliwe, tak samo jak trafia na ogniskowych np. 24mm 35mm 50mm a na 70mm jest BF. Jak masz dobre szkło to nie ma znaczenia odległość ani ogniskowa, trafiać musi. Sam wybierałem z 3 szt. AF-S14-24 i tą sztukę co mam jest idealna a tamte nie były (jedno z nich miało duży BF na 24mm). Piszę to po raz setny, szkło przed zapłatą trzeba sprawdzić i to dokładnie i nie ważne ile szkło kosztuje.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Oszczędny w słowach Awatar yogur
    Miasto
    Tczew/Trójmiasto

Domyślnie

O ile się nie mylę to ten nikor ostrzy od 38 cm, więc nie da się ostrzyć na obiektyw przed samą przednią soczewką.
    Mój egzemplarz ostrzy tak samo przy 38 cm jak i przy dalszych odległościach.

Poza tym przy 38 cm odległości, FX, f2.8 i ogniskowej 70mm masz głębie ostrości 4mm i tutaj moim zdaniem już bardzo łatwo o błąd operatora.

A jeżeli nie mówimy o FX to GO będzie około 7 mm.
    Ostatnio edytowane przez yogur ; 22-04-2009 o 13:00

Domyślnie

deep - ale było sprawdzane i na tablicach trafia nawet na focuscharcie też i generalnie tam nie ma problemu z tym że ostrość jest gdzieś indziej - tak samo nie ma problemu z innymi ogniskowymi bardziej bym się skłaniał do tego o czym pisze yogur

yogur - no pisząc "przed przednią soczewką to właśnie miałem te ok 30cm na myśli bo to całkiem blisko zwłaszcza jak odejmiemy osłonę p. słoneczną która jest pokaźnych rozmiarów

Mowa o D80 czyli DX więc będzie to te ok 7mm czyli całkiem mało i wydaje mi się że to chyba moja wina że czasem człowiek się lekko ruszy po zatwierdzeniu ostrości w w trybie AF-S i ostrość ląduje gdzie indziej a przy GO 7mm to wiele nie trzeba złaszcza jak cżłowiek jest zgięty czy coś...

Cproy 100% z trafieniami

Np tutaj mamy 55mm/2.8 z trochę dalsza (więc i GO większa)

70/2.8

i ze sklepu 70/2.8 ISO 100

A na dokładkę takie porównanie z foto które zrobiłem jeszcze podczas testu w sklepie

Tak więc to nie jest tak że zawsze nie trafia bo mowa właśnie tylko o tym z bardzo bliska - tak to trafia bardzo fajnie i nie narzekam tylko chcę się upewnić czy to przypadkiem nie moja wina że to dzieje się tak że wcisnę kawałek, zatwierdzi ostrość a ja się przesunę, cyknę i jest mydełko bo tak mi się wydaje skoro część fotek jest ostra - gdyby było zwalone to zakładam że nie trafiał by w ogóle na blisko (tak samo w przypadku BF/FF który albo jest albo nie ma a nie że np 2 są ostre a 3 nie ostre)
    Ostatnio edytowane przez Mariusz888 ; 22-04-2009 o 15:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Tu 2 wycinki przykładowe właśnie z mega bliska:

To zdjęcie wygląda na poruszone - podwójny obraz tylnych płatków. Trochę dziwne, bo czas bardzo krótki. Może jakiś super powiew wiatru?
    Ostatnio edytowane przez markB ; 22-04-2009 o 15:47

Domyślnie

No to swoją drogą fakt że w nazwijmy to górach jest taka możliwość i to całkiem prawdopodobna ale 1/1600s musi zatrzymać prawie każdy ruch dlatego bardziej obstwaiałem sytuację
    -kadruję
    -sprzęt ostrzy
    -zmienia się moje położenie (bo np byłem zgięty) lub faktycznie wiatr rusza kwiatkiem
    -strzelam fotkę
    -widzę mydełko
    Ale o wietrze jakoś głównie nie myślałem a faktycznie coś w tym jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egoiste Zobacz posta
    yogur , jestem w stanie Cie zrozumiec i innych kupujacych spoza , dla mnie to wszystko jedno poniewaz jestem z Wawy i sam sobie zawioze na POstepu , bez posrednictwa sklepu i pewnie sam lepiej wyluszcze co jest nie tak , wiadomosci przechodzce przez wiele ust i rak ulegaja lekkiemu wypaczeniu
    Jesli kupuję u 'swojego' sprzedawcy obiektyw, to:
    1. Dostaję przynajmniej trzy zdjęcia z trzech różnych obiektywów zrobione.
    2. Wybieram konkretne zdjęcie (numer seryjny obiektywu) - dodatkowo biorę pod uwagę sugerowany przez sprzedawcę obiektyw (jako jego zdaniem najlepszy) - z zapewnieniem, że wszystkie te testowane sztuki są poprawne.
    3. To gdzie tu jest ryzyko, że to tylko czcze gadanie i "każdy by tak zrobił" ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

wasilewk
    ja swoj 24-70 wybieralem tez z kilku , a 50-ke zwrocilem sprzedawcy po prawie dwoch tygodniach i bez zadnego gadania wzialem nastepna bo tamta musialem kalibrowac na FF .... zadna rewelacja , jak kupujesz to normalne ze wybierasz z kilku ,

Domyślnie

Problem chyba się wyjaśnił generalnie to już wiem że na 95% to moja wina - dziś byłem na małym foto plenerku i zrobiłem prawie 200 zdjęć tym szkłem na większe niż takie macro dystanse (tzn nie z min odległości) i wszystko trafione (no chyba 2 są nietrafione ale na 200 to żaden %) oraz ładnie ostre tak więc to pewnie wiatr + to że jak człowiek był zgięty to tak wyszło a + z takiej odległości to nawet szkła macro się potrafią mylić tak więc szkiełko mam dobre hehehe i niepotrzebnie się przejmowałem

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów