Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: manualne

Rycerz
    Gość

Domyślnie

czyli wynika z tego że MF 28/2 to dooobry wybór

dlaczego tak skaszanili AF 28mm???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    czyli wynika z tego że MF 28/2 to dooobry wybór

dlaczego tak skaszanili AF 28mm???
    ...żeby więcej takich ja Ty szukało 28mm f/2
    Nikoniarz-majsterkowicz

Rycerz
    Gość

Domyślnie

a dlaczego nikt jeszcze nie polecił 50/2 ? podobnoż to super standard...takie w sieci opinie znalazłem, czy to prawda?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    a dlaczego nikt jeszcze nie polecił 50/2 ? podobnoż to super standard...takie w sieci opinie znalazłem, czy to prawda?

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Ze standardów chyba najbardziej niedoceniany jest Nikkor 50/2. Niesłusznie
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

moja wina to chyba późna pora jest i trzeba spac isc

Domyślnie

Był już polecany (w tym wątku). Uchodzi za zacny obiektyw, jednakże musi ustąpić konstrukcjom f/1.4 i f/1.8 - wielkością, jakością powłok antyodblaskowych, wiekiem

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Był już polecany (w tym wątku).
    nie kop leżacego

edit: poszalałem dziś swoją 35/2 i stwierdzam że w analogu nic szerszego nie jest mi potrzebne...bo nie lubie takich szerokości...35zostawie sobie AF...
    kiedyś jak dolar będzie tani to zamienie na zeissa 35/2 bo to miodek jest a dzis kupie cos bliżej standardowej ogniskowej...
    zaskoczę was po niedzieli hi hi...

fajny wątek bo okazuje sie że sporo osób w dobie cyfry używa manuali i je bardzo ceni zaraziłem się tym
    dzięki
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 04-04-2009 o 23:14

Domyślnie

w dobie kryzysu i horrendalnych cen manuale przeżywają swoistą drugą młodość

stosunek cena/jakość jest fenomenalny (przy stałkach) a i wybór znacznie większy :P

Domyślnie

Tylko ich ceny stały się jakby mniej przystępne

Druga młodość manuali jest też kwestią pojawienia się FX-ów - można teraz np. zapiąć takie 35/1.4 i dać się powalić malowniczości uzyskiwanego za jego pomocą efektu. Nikon ma spore braki we współczesnym arsenale obiektywów stałoogniskowych, tymczasem w lamusie można znaleźć sporo perełek.

Dodatkowym atutem tych obiektywów jest ich solidność - żałosne plastusie w rodzaju AF 28/2.8, 35/2, 50/1.8 czy 85/1.8 wyglądają przy swych szacownych protoplastach jak jakieś chińskie popierdułki dla dzieci.

Domyślnie

Święte słowa, kolego Czornyj. Ja dodam od ciebie jeszcze taką myśl: jeśli używam jednego z moich (nielicznych, naszczęście...) AF-Nikkorów, to głównie ze względu i wygodę i czas. Zaś manualem DELEKTUJĘ SIĘ, każde operowanie pierścieniem ostrości i przysłon to czysta przyjemność...
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów