Szukaj
Łojezu, kolega dopiero do nas dołączył, a już mu się dostaje.
Jestem pewien ża za rok jak obejrzysz to swoje zdjęcie to będziesz się strasznie rumienić.
Koledzy już powiedzieli co było do powiedzenia, więc nie będę ich powtarzać.
Dodam tylko że mam nadzieję że się nie zniechęcisz do focenia. Proponuję zacząć od książek i studiowania albumów innych fotografów...![]()
Też jestem początkującym fotoamatorem i uważam, że trochę konstruktywniejszej krytyki dużo by koledze pomogło. To, co napisał 36frames zabrzmiało moim zdaniem chamsko i zniechęcająco do dalszych prób.
Cóż ja Ci mogę doradzić... Miejsce jest ciekawe ale za dużo chciałeś upchać na jednym zdjęciu. Może wróć tam i porób każdy element z osobna... np. łódź z ledwie widocznymi zarysami chatek albo którąś z tych szopek... Masz sporo możliwości. Nie pchaj tego tyle na tak wąskim kadrze. Ew. to co pokazałeś można zrobić z dużo większej odległości.
Nikon D80 + Nikkor 50 mm/1,8 + marzenia o kolejnych szkiełkach
Witaj,
cóż mogę napisać więcej... Wprawdzie powyższe wypowiedzi mają dużo racji, to myślę, że nie warto się zniechęcać...
... a także, poszukać własnego skrawka plaży, a wówczas sądzę, że kolega Nemeth będzie miał, za chwil parę, konkurencję...![]()
Pozdrawiam i życzę udanych kadrów, T_P_
analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...
Leszek zapomnij, że to Twoje zdjęcie. Zostaw je na parę dni i wtedy wróć do niego. Ja przynajmniej tak robię, bo brak jest mi często krytycznego stosunku do własnego dziełka.
To co skupia uwagę to łódka ale po pierwsze ucięta, po drugie pokazana tak sobie. Motyw bałaganu nie jest dominujący i ja nie pomyślałem, że ma to być motyw tego zdjęcia, a raczej, że z niewiadomych przyczyn zrobiłeś zdjęcie łódek przy bardzo przypadkowym kadrowaniu.
Coś dziwnego dzieje się z niebem- kolor jak dla mnie mocno nienaturalny.
Na tym zdjęciu nie ma czegoś, co nazwałbym motywem głównym. Nawet bałagan powinien coś takiego pokazać. Tu zaś nie ma czegoś takiego jak pierwszy plan bałaganu. Brak mi tu mocnego punktu, czegoś na czym można skupić wzrok i które prowadzi nas gdzieś wgłąb obrazka.
Ale nie zniechęcaj się, każdy kiedyś debiutował i każdy dostał kiedyś swoją porcję "oklasków"![]()
Czarny Rycerz zawsze zwycięża !
Kolego nie wytaczaj ciężkiej artyleri,koledze może właśnie trzeba wiadra zimnej wody(dyngus blisko).
Jezeli ktoś zarejestrowany od roku na forum,wstawia taki debiut ,to sam się prosi o "takie"komentarze.
Albo świadomie robi małą prowokację.
A poza tym ,przyssałeś się do komentarza który jest raczej zabawny niż chamski.
Pozdr.M
Oj, słabiutko. Koledzy powiedzieli wszystko. Pstrykaj dalej, do wszystkiego można dojść z czasem![]()
S4INT nie zachęcaj kolegi do pstrykania.
Ja zachęcam Cię do zastanawiania się przed naciśnięciem spustu bo wówczas jest większa szansa na ładną fotografię a nie na nijakiego "pstryka". Na świadome kadrowanie w wizjerze, na świadomy dobór parametrów ekspozycji dopasowanych do tego co chcesz pokazać. Mówiono to już wiele razy: Aparat nie robi sam zdjęć trzeba mu w tym pomagać.
System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
Pozdrawiam Marek
nie załamuj się, za każdym razem ,będzie tylko lepiej...
Witaj na forum.
Faktycznie nie jest dobrze, ale nie zrażaj się. Na przyszłość staranniej dobieraj zdjęcia, które chcesz zaprezentować na forum, a najlepiej gdybyś przemyślał dokładnie to co chcesz pokazać już na etapie kadrowania. Na początku zajmie Ci to nieco więcej czasu, ale efekty są naprawdę opłacalne. Po prostu dużo ćwicz.
Co do niektórych komentarzy to mi się niedobrze robi jak je czytam. Czy serio trzeba tak od razu jechać po człowieku? Może lepiej po prostu dać sobie na wstrzymanie, niż produkować takie uszczypliwości. Jestem jak najbardziej za krytyką, ale konstruktywną. Bądźmy dla siebie milsi, to nic nie kosztuje.
BLOG
Fotografia może(i powinna) wyrażać uczucia, gdyż dla każdej emocji czy przemyślenia da się
odnaleźć odpowiadający im aspekt świata zewnętrznego.
Skontaktuj się z nami