Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Amator D40 + ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie Amator D40 + ?

Witam, jakiś czas temu zakupiłem Nikona D40 z standardowym obiektywem 18-55.
    Zajmuję się tylko i wyłącznie fotografią motoryzacyjną (rekreacyjnie), zamierzam zmienić obiektyw na coś lepszego, co polecacie ?
    Zastanawiam się nad obiektywem SIGMA 70-300mm f:4-5.6, jakie jest wasze zdanie co do tego obiektywu ?
    Może polecacie jakiegoś Nikkora ?
    Myślę że ktoś mi pomoże a nie odeśle do opcji "szukaj", Dziękuję.

Domyślnie

Najchętniej bym Cię odesłał do szukajki. Z nikkorów to 70-300VR, tylko on jest trochę droższy. Sigme musisz mieć z motorkiem, przez co będzie wolniutki AF bo ro nie jest HSM. Wg mnie w tym układzie tylko N70-300VR, posiada AF-S, ma VR daje rade.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Nie warto zmieniać 18-55 na 70-300. Dobrze jakbyś miał oba.
    Zdjęcia D40 + S 70-300- klik
    D40+ N 70-300 klik
    Nikkor będzie lepszy

Domyślnie

Niezależnie co kupisz to Nikkor jest lepszy z tego względu że ma własny i szybszy napęd AF - szukając odpowiednika w Sigmie rozejrzyj się za obiektywami które mają HSM Bez szybkiego AF po prostu wszystko Cię minie a sprzęt dalej będzie ustawiał ostrość No chyba że przez fotografię motoryzacji masz na myśli zdjęcia statyczne, na zlotach itp wtedy tak szybki AF nie jest potrzebny
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

No właśnie... powiedz co dokładnie focisz. Kiedyś też miałem D40 i bardzo dobrze sprawował mi sie obiektyw 18-70 nikora. Szybki, dość celny, ogólnie ciekawe szkło... można robić spokojnie ujęcia w szerszym kadrze jadących samochodów a przy okazji będziesz miał dość uniwersalne szkło... ale o tym zapewne zaraz będzie debata jak napiszesz co i jak.
    Troszkę gratów w ciężkiej torbie....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi.
    Póki co robię tylko i wyłącznie zdjęcia statyczne, ale wiadomo, wszystko przemija.
    W niedalekiej przyszłości zapewne będę chciał pokombinować i zrobić zdjęcia w ruchu.
    Kolego "velaskez", skorzystałem z opcji szukaj. Jednak tematy które znalazłem były sprzed roku. Wiadomo że wszystko z dnia na dzień się zmienia, również sprzęt fotograficzny.

Pozdrawiam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SpierS Zobacz posta
    Kolego "velaskez", skorzystałem z opcji szukaj. Jednak tematy które znalazłem były sprzed roku. Wiadomo że wszystko z dnia na dzień się zmienia, również sprzęt fotograficzny.

Pozdrawiam.
    Sigma 70-300 jest "nieco" starsza niż jeden rok
    Canon & Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lublin/Kraków

Domyślnie

używana Sigma 70-200 mm f/2.8 EX (ta pierwsza wersja) można kupić ją już +/- 2000 zł, będzie jak znalazł dla Ciebie.
    Pozdrawiam
    Nikon D300 / D90/ D70 | T 12-24 |S 24-70 f/2.8 | N 70-200 VR | 35 f/1.8 | N 50 f/1.8 D| 85 f/1.8 | SB-600 | SB-900 | Lee Filters ND |

Domyślnie

Na razie robisz statyczne.. Ale niedługo zaczyna się sezon, zloty nie zloty drift cup'y żużel itd... Zapragniesz zdjęć dynamicznych, pokazujących nieposkromioną moc dziesiątek (setek) koni pod maską... Statyka tego nie odda. Potrzebujesz szkła z szybkim AF. Nikkor 55 - 200 VR to minimum. Ostrzy nieco szybciej niż 18-55. 70 - 300 VR jest sporo droższy, ale trochę ostrzejszy i szybszy. Obiektyw do sportu wart uwagi to moim zdaniem Sigma 50 - 150 2.8 HSM, tylko nie wiem, czy nie będzie za krótka, ale raczej powinna styknąć.
    Pozdrawiam
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

A wlasnie, zapomnialem o 55-200VR Zapewnie Cie ze sa mlodsze tematy o S70-300, musisz tylko w szukajce dac kryterium czasowe
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów