Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie storczyk (phalaenopsis)

Poniżej przedstawiam fotografie moich storczyków. Zdjęcia wykonane heliosem z pierscionkami z użyciem wbudowanej lampy (rozpraszanej kalką techniczną - własny patent).

1.

2.

3.

4.
    D70|s 10-20|n 18-70|n 50/1.8|gp YH324C+YH430 "wiecej sprzętu niż talentu"

Domyślnie

Ładne kolorki, przez małą głębię ostrości obrazki robią się nieco abstrakcyjne, ale przyjemne.

PS.
    Na przyszłość wstawiaj trochę mniejsze, bo te są za duże, niezgodne z regulaminem, max to 800x600, nie wszyscy mają duże monitory.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

było by lepsze , flesz popsuł je....

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

arachiusz: starałem się zmiękczyć światło flesza przy użyciu kalki. Wykorzystując swiatło wbudowanej lampy nie miałem zbyt dużego pola do popisu (przynajmniej jeszcze nie wypracowałem odpowiedniej techniki). Widziałem na innych zdjęciach w tym dziale, jaki efekt dają kartonowe konstrukcje dyfuzorów na zewnętrzne lampy. Zastanawiam się, czy da się osiągnąć podobny efekt z wbudowanym fleszem. Może jeden arkusz kalki na drodze do obiektu to zbyt mało? Chyba pobawię się pudełkami 'cake-box', które mają dość 'mleczny' plastik i porównam do kalki.

Domyślnie

pobaw się zastanym kwiatek ci nie zwieje , błyskając fleszem zabiłeś kolor i urok , okienne światło świetnie nadaje się do takiej zabawy , a doświetlić możesz blendą z białej kartki choćby

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arachiusz Zobacz posta
    pobaw się zastanym kwiatek ci nie zwieje , błyskając fleszem zabiłeś kolor i urok , okienne światło świetnie nadaje się do takiej zabawy , a doświetlić możesz blendą z białej kartki choćby
    Nic dodać, nic ująć.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arachiusz Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez downunder Zobacz posta
    Nic dodać, nic ująć.
    Dodać warto do tego statyw oczywiście.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Ja bym jeszcze dodał pracę nad kadrem. Mam wrażenie lekkiego chaosu. Nie wiem co jest tematem: płatki, kropelki, detale... w zasadzie tylko ostatnia ma ten "naturalny układ". Wzrok wędruje w kierunku środka kwiatu.

Aha... widzę trochę paprochów i jakiś włosek na matrycy... grucha w garść!
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Temat bardzo piękny i ciekawy - nic tylko wziąć sobie do serca rady kolegów przedpiszców i pokazać efekty z sesji nr 2...
    (...\/...)

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za cenne rady. Zwłaszcza o swietle i kadrze. Im dluzej patrze na swoje zdjecia tym mniej mi sie podobaja. Zdalem sobie sprawe z paru kwestii i mam nadzieje, ze nastepnym razem bedzie lepiej Mam juz pare pomyslow na eksperymenty z tlem.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów