Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
a jakie one są dokładniej?
czy potrzebujesz dużej mocy? Albo inaczej: na jakich przysłonach chcesz pracowac, jakie duże będzie studio?

obok jest post kolegi który nie może zejść z przysłonami poniżej 5,6 (co prawda chodzi o portret, nie motocykle) bo lampy ma za silne

Jeśli chodzi o przysłony to zależy ma dużej głębi ostrości więc myślę że od f16 w górę. Zdjęcia mają być do katalogów produktowych więc obiekty muszą być całe w GO. Poza tym chciałbym spróbować z samochodami.

Po przeczytaniu większości postów w dziale "studio" zauważyłem że kolegom do portretów wystarcza 300Ws.
Ogólnie mam zamiar spróbować wszystkiego co w studio da się sfotografować, ale na początek motocykle i osprzęt do nich.

Nie chciałbym oszczędzić na lampie 200PLN by potem je sprzedawać bo okażą się za słabe.
Więc nie wiem na co się zdecydować, na słabszą 400Ws ale nowszą z elektroniką,pilotem, wysuniętym palnikiem, regulacją światła model. czy silniejszą 600Ws ale starszą bez regulacji, bez wysuniętego palnika itd.

Zależy mi na info czy wysunięty palnik jest aż tak ważny i czy daje zauważalnie lepsze efekty oraz czy w codziennej pracy przydaje się niezależna regulacja światła modelującego.

No i jeszcze wymiary softbox-ów czy te podane wyżej będą odpowiednie.

Jeśli chodzi o studio na początek będzie małe jakieś 6m x 6m.

Myślę też że gdyby z 600Ws światła okazało się za dużo to softboxy Quantuum mają dodatkowy wewnętrzny dyfuzor który pochłonie trochę światła, ale może się mylę.

Ogólnie chodzi mi o bardziej uniwersalną lampę z którą będę miał większe możliwości i praca na nich nie będzie udręką.