Szukaj
Jacku, z Sigmą jest trochę inaczej. W Fuji wyższa niż w przeciętnej 6MP matrycy rozdzielczość wynika z ukośnego rozmieszczenia pikseli, przez co ich poziome linie są 1,41x gęściej niż w matrycy tradycyjnej. W Sigmie jest jednak inaczej - sensory są poukładane w rzędach jak w matrycy konwencjonalnej. Fizycznie uzyskujemy zatem obraz o rozdzielczości "zaledwie" 3MP (w tej nowej będzie to 4,6MP), zaś rzadna interpolacja nic już sprawy nie polepszy, tzn. nie uzyskamy przyrostu ilości detalu.Zamieszczone przez Jacek_Z
Jednakże dowcip w Sigmie polega na tym, że
- po pierwsze - w matrycy tej kolor nie jest dointerpolowywany z sąsiednich lokacji,
- po drugie - co za tym idzie nie powstaje mora, dzięki czemu nie ma (bo i po co?) filtra dolnoprzepustowego.
Rezultatem jest świetna kontrastowość lokalna , która przekłada się na lepsze zdefiniowanie detalu na poziomie rozdzielczości granicznej, a co za tym idzie b. wysoka rozdzielczość absolutna.
tak, wiem. dzięki temu ten obrazek możemy sobie powiększyć w programie graficznym (albo może te funkcje mieć body - zobaczymy) do rozmiarów jakby był z większej niż w rzeczywistosci matrycy. z podobnym rezultatem końcowym.
dlatego czekam na sample z niego i porównawcze te same kadry z nikona czy canona - jestem ciekaw jaka matryca bayerowska będzie jego odpowiednikiem (w przybliżeniu)
obrazki z d200 nie są żyletami (chyba, że sie je wyostrzy, ale to daje sie zauważać)
powiększane obrazki SD14 też już żyletami nie będą - po interpolacji w górę. chcę to móc porównać.
słyszałem o takim programie: Genuine Fractals PrintPro
będę sie musiał kiedyś z nim zapoznać i pobawić.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ten program z plikami z SD9 czy 10 robi cuda...Zamieszczone przez Jacek_Z
![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
ladnie niebieskie niebo produkuje i ciekawe zielenie![]()
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Prawdę powiedziawszy nie przeceniałbym aż tak bardzo możliwości interpolacji z Sigmy. Z pewnością, bez porównania jakość, ostrośćzdjęć jest fenomenalna w stosunku do matryc o takiej samej rozdzielczości. Powiększnia zaś, celem uzyskania zbliżonego feektu jednak nie jest aż tak piękne, jak się wydaje. Na Dpreview były porównania modelu SD 10 z Canonem 10D (6MPxl):
http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd10/page15.asp
Na kolejnych stronach z zastosowaniem interpolacji, na poprzednich ocena szumów (z charakterystycznym czerwonym dostającym najmniej światła).
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
czy orientuje sie ktos moze, czy jest przejsciowka z bagnetu sigmy na bagnet Nikon F ? chetnie bym kupil te sigme z przeznaczeniem tylko do makro, wiec nie zalezaloby mi na AF i ostrzeniu na nieskonczonosc. Jeszcze chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa jakosci wizjera w sigmach SD 9 i SD 10 ?
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
http://www.jtat.com/sd/sd_main/SD_Nikon.htmlczy orientuje sie ktos moze, czy jest przejsciowka z bagnetu sigmy na bagnet Nikon F
lub ta firma http://www.foto-akcesoria.com.pl/index.php?i=oferta
wykona taki adapter na zamówienie kiedys sie pytalem to koszt ok 150 zl tylko Body sigmy musiał bym im wysłac do pomiarów .
To jest jeden z wiekszych wizjerow w tej klasie i do tego jest jasny . Do manualnego ostrzenie jest naprawde bardzo dobry aparat . Super wspólpracuje ze szłami na M42 jest pomiar swiatla , potwierdzenie ostrosci i nie ma problemów z nieskonczonoscią .Jeszcze chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa jakosci wizjera w sigmach SD 9 i SD 10 ?
Jednym słowem polecam![]()
Danko, a co z IR zapewnei po podpieci filtra robi sie bardzo fajnie ?
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Niedzwiedz,
Ja do zdjęc IR mam ściągnięty filtr przeciw pyłowy , który spełnia też role filtra IR i UV. Dzieki temu mam krótkie czasy i spokojnie moge robic z ręki . Wiem też, że w innych systemach trzeba mocno ingerować w aparacie żeby go usunąć a u mnie jedna śrubka Smile .
Niestety w SD9 nie darady robic zdjec IR bo te filtry są przyklejone do matrycy ale w tej nowej sigmie bedzie napewno podobnie jak w SD10 czyli wszystko jest na osłonie PP.
Po zapiecu filtra przez wizjer w sumie nic nie widac ciemności egipskie . Po chwil w wizjerze sie lekko rozjasnia oko sie przyzwyczaja do ciemności . Niestey widac jednynie jakieś kontury
Z tym filtrem pomiar światła głupieje trzeba robic bez niego na pełnym manualu![]()
[ Dodano: Czw 31 Sie, 2006 ]
Zobaczcie jeszcze to i na to wyglonda ze raczej napewno bedzie 4.6 mpix
Skontaktuj się z nami