Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Nowa Sigma SD14

Domyślnie

Jacek_Z, o wlasnie Reala o nie pamietalem
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Niestety niczego sie nie nauczyli w kwestii budowy korpusu. Wciaz mecza pokretlami jak kapsle od plastikowych butelek, tandetnymi przyciskami i pewnie jak w 10-tce, trzeszczacym korpusem. Matryca godna pochwaly, gdyby wyciagnac z niej obraz o rozdzielczosci faktycznej 14mpix, a nie podzielonej przez 3... Poza tym lubie miec alternatywe w szklach, Sigma jej nie pozostawia. Nie ma sie czym podniecac. To sprzet rownie niszowy jak FF Kodaka. Sam jestem zdumiony ze Sigma kontynuuje budowe korpusow zamist sprzedac Foveona...

Domyślnie

może chcą to tak dopracowac by sie nikon z canonem o to biły? dostaną lepszą cenę.
    co do dzielenia na 3 - to nie tak. to w matrycach bayerowskich jest mnozenie przez 4. A dalej cwana interpolacja. W D200 jest po 2,5 MP sensorów R, B, (G jest podwójnie).
    4,6 MP Sigmy to prawie 2x wiecej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar Danko
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

admin
    Wciaz mecza pokretlami jak kapsle od plastikowych butelek, tandetnymi przyciskami i pewnie jak w 10-tce, trzeszczacym korpusem.
    Nie chce byc złosliwy tylko nie lubie jak ktoś głupoty pisze . Czy kiedykolwiek miałes ten aparat w reku . Bo ja miałem SD9 a teraz ma SD10 i mi tu nic nie trzeszczy . Body jest bardzo solidne i z pasowane chociaz jest z plastiku Jedyny ból to przciski faktycznie sie scieraja .

Jesli kogoś obraziłem to przepraszam .
    Poza tym lubie miec alternatywe w szklach, Sigma jej nie pozostawia.
    Faktycznie jest to troche ból ale naszczescie sigma troche tych szkieł ma

Domyślnie

ale roździelczość zdjęcia mają większą z D200. Tak, czy się mylę ?
    ...

Domyślnie

Danko, oo ciekawe a napiszesz jak np z szumami, ostroscia dynamika pokazesz jakies zdjecia ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł.S
    ale roździelczość zdjęcia mają większą z D200. Tak, czy się mylę ?
    ważny jest efekt końcowy - to ile szczegółów pokaże matryca.
    na razie nie widzimy z niego zdjęć, więc się nie wypowiem. Ważne jak tam to oprogramują - to jaki wyjdzie plik wynikowy, jak zrobią tam interpolację.

Co do interpolacji - Fuji S3 Pro ma matrycę 6 MP, ale sensory na niej są położone ukośnie. Mozna otrzymać wynikowy obraz po interpolacji jakby to była matryca 12 MP.
    Porównywałem na odbitce dużego formatu - i więcej sie da z takiego rozwiązania wyciągnąć niż z 6 MP D70. Mniej niż z D2X, który ma 12 MP. Przez to ukośne rozłożenie - daje to taki mniej więcej ekwiwalent jak matryca z ułozonymi sensorami pion - poziom (tak ma nikon do tej pory), gdzieś 8-10 MP.
    Ciekawym tej ich interpolacji 4,6 MP. Powinno być lepiej niz w D2X.
    Zresztą w ilości pikseli to segment amatorski sie bardzo zblizył do pro.
    d80 - 10 MP, semipro d200 - 10 MP, pro d2x - 12 MP - a cena 4x wyższa niz tego pierwszego. Jest to róznica coraz mniej za MP, coraz bardziej za obudowe i inne funkcje.
    Będa cos musieli wymyśleć w segmencie pro, bo im sprzedaż spadnie przy tej róznicy cen.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z, blizej 8 mpx

Oszczędny w słowach Awatar Danko
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Niedzwiedz,
    Nie chce tu robic OT
    Szumy w SD9 to za wesoło nie był ale w SD10 jest znacznie lepiej ale bez rewelacji .
    Dodam dwa zdjecia na ISO 400

Domyślnie

ekstra daj wiecej !!!

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów