Jacek_Z, o wlasnie Reala o nie pamietalem
Szukaj
Jacek_Z, o wlasnie Reala o nie pamietalem
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Niestety niczego sie nie nauczyli w kwestii budowy korpusu. Wciaz mecza pokretlami jak kapsle od plastikowych butelek, tandetnymi przyciskami i pewnie jak w 10-tce, trzeszczacym korpusem. Matryca godna pochwaly, gdyby wyciagnac z niej obraz o rozdzielczosci faktycznej 14mpix, a nie podzielonej przez 3... Poza tym lubie miec alternatywe w szklach, Sigma jej nie pozostawia. Nie ma sie czym podniecac. To sprzet rownie niszowy jak FF Kodaka. Sam jestem zdumiony ze Sigma kontynuuje budowe korpusow zamist sprzedac Foveona...
może chcą to tak dopracowac by sie nikon z canonem o to biły? dostaną lepszą cenę.
co do dzielenia na 3 - to nie tak. to w matrycach bayerowskich jest mnozenie przez 4. A dalej cwana interpolacja. W D200 jest po 2,5 MP sensorów R, B, (G jest podwójnie).
4,6 MP Sigmy to prawie 2x wiecej.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
admin
Nie chce byc złosliwy tylko nie lubie jak ktoś głupoty pisze . Czy kiedykolwiek miałes ten aparat w reku . Bo ja miałem SD9 a teraz ma SD10 i mi tu nic nie trzeszczy . Body jest bardzo solidne i z pasowane chociaz jest z plastiku Jedyny ból to przciski faktycznie sie scieraja .Wciaz mecza pokretlami jak kapsle od plastikowych butelek, tandetnymi przyciskami i pewnie jak w 10-tce, trzeszczacym korpusem.
Jesli kogoś obraziłem to przepraszam .
Faktycznie jest to troche ból ale naszczescie sigma troche tych szkieł maPoza tym lubie miec alternatywe w szklach, Sigma jej nie pozostawia.![]()
ale roździelczość zdjęcia mają większą z D200. Tak, czy się mylę ?
...
Danko, oo ciekawe a napiszesz jak np z szumami, ostroscia dynamika pokazesz jakies zdjecia ?
ważny jest efekt końcowy - to ile szczegółów pokaże matryca.Zamieszczone przez Paweł.S
na razie nie widzimy z niego zdjęć, więc się nie wypowiem. Ważne jak tam to oprogramują - to jaki wyjdzie plik wynikowy, jak zrobią tam interpolację.
Co do interpolacji - Fuji S3 Pro ma matrycę 6 MP, ale sensory na niej są położone ukośnie. Mozna otrzymać wynikowy obraz po interpolacji jakby to była matryca 12 MP.
Porównywałem na odbitce dużego formatu - i więcej sie da z takiego rozwiązania wyciągnąć niż z 6 MP D70. Mniej niż z D2X, który ma 12 MP. Przez to ukośne rozłożenie - daje to taki mniej więcej ekwiwalent jak matryca z ułozonymi sensorami pion - poziom (tak ma nikon do tej pory), gdzieś 8-10 MP.
Ciekawym tej ich interpolacji 4,6 MP. Powinno być lepiej niz w D2X.
Zresztą w ilości pikseli to segment amatorski sie bardzo zblizył do pro.
d80 - 10 MP, semipro d200 - 10 MP, pro d2x - 12 MP - a cena 4x wyższa niz tego pierwszego. Jest to róznica coraz mniej za MP, coraz bardziej za obudowe i inne funkcje.
Będa cos musieli wymyśleć w segmencie pro, bo im sprzedaż spadnie przy tej róznicy cen.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacek_Z, blizej 8 mpx
ekstra daj wiecej !!!![]()
Skontaktuj się z nami