To na pewno nie będzie matryca FF. Nikt nic takiego nie powiedział, zresztą kosztowałaby wtedy tyle, że nikt by jej nie kupił - szczególnie w takim sobie korpusiku. Znając Foveona, będzie to crop x1,7
Szukaj
To na pewno nie będzie matryca FF. Nikt nic takiego nie powiedział, zresztą kosztowałaby wtedy tyle, że nikt by jej nie kupił - szczególnie w takim sobie korpusiku. Znając Foveona, będzie to crop x1,7
Ponoc ma byc crop x 1,5 i około 5 mpixZamieszczone przez Czornyj
sorry, a juz sie ucieszyłem. A tu faktycznie Full Color Sensor (a nie Full Frame Sensor)
a moze byc inaczej niz Full color? po co to piszą.
aha i jeszcze 70 macro, 8 mm rybie oko - tez nieźle.
robią po kolei pełen wybór szkieł o jasnosci 2,8 do DX. kiedy nikon to zacznie robic na poważnie?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Im chyba chodzi o to, że na każdym sensorze masz "full color", a w sensorze bayerowskim masz tylko jeden kolor, zaś pozostałe są dointerpolowywane z okolicy.
5 mpx na kolor hmmm calkiem nizle !
ciesze sie ze sigma pracuje nadal nad lustrzankami , ciekawe jakie beda efekty z tej matrycy![]()
ale ja i tak czekam na fuji cos czuje ze pokaze cos ciekawego patrzac na kompakty fuji mozna sie spodziewac naprawde czegos super![]()
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Znalazlem taki tekst w sieci
Our sources reveal (rumor level but well detailed) that the camera includes a 4.6MP sensor (13.8MP after X3) in approximately a 1.65 crop factor (22.5mm x 15mm). No word on frame rate but several modes are expected. The body is an entry class offering with a simplified SA mount, 2" LCD, lighted top panel, pop up flash, RAW or in-camera JPEG, AF points, AF assist, and several internal processing functions including B&W and sepia toning. No RAW+JPEG mode is present at release. Noise is expected to be an issue at full resolution. MSRP is $999 with a minimal lens kit, or kit lens, depending on translation.
http://forums.sigmadslr.com/viewtopic.php?t=188
bedzie ciekawie![]()
bardzo ciekawie. na tej matrycy wychodzą ostre zdjcia o wysyconych kolorach (przynajmniej na poprzednikach) 14 MP za cenę d80?
Niech go zaczną robić z bagnetem Nikona. Moze byc lepszą alternatywą niż nie wiadomo jaki jeszcze Fuji S4.
ciekawe, te "mniejsze" firmy kombinują - system stabilizacji matrycy u minolty, fuji CCD o duzych i małych pikselach dla wiekszej dynamiki, Foveon robi matryce przypominającą emulsję fotograficzną - warstwy jedna nad drugą.
canon i nikon - bazują na "starych", sprawdzonyc metodach.
czy jak sie sprawdzą te nowe wynalazki u innych to w nie wejdą? mam nadzieję. w końcu troche wynalazków przejeli - choćby AF.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
jestem techniczny od wczesnych lat mlodzienczych , od elektroniki i mechaniki zawsze fascynuja mnie nowosci , nowe technologie itpwiem o foveonie bardzo dobrze i w czasach canona g3 zastanawialem sie dlaczego nie robia 3 matryc jak w filmie (tzn chyba 4 warstwy maja filmy )
to zależy jak liczyć te warstwy. tak naprawde mają kilkanascie warstw, ale większość nie jest tymi światłoczułymi, a mają inne funkcje - antyodblaskowa, filtry itd.
światłoczułych (w kolorze) musiały byc 3 i tak było przez długi czas w wiekszości filmów.
potem zaczeto dokładac warstwy o innym spektrum by osiagnąć poprawę odwzorowania trudnych kolorów. Np Fuji Reala.
Skontaktuj się z nami