Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Poza tym grzebiąc ręcznie w Lr czy Ps wiem co robię i dlaczego i łatwiej mi szybko osiągnąć efekt ( lub kliknąć jakiś preset częściowy ) niż szukać po omacku, co akurat może mi przypasować
    Może po prostu warto poznać narzędzie i efekty jakie zapewnia zamiast klikać i szukać po omacku co przypasuje? Bosz...
    Skoro zdjęcia obrabiasz 2-3 kliknięciami w LR no to faktycznie, nie ma sensu inwestować w jakikolwiek inny soft.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Może po prostu warto poznać narzędzie i efekty jakie zapewnia zamiast klikać i szukać po omacku co przypasuje? Bosz...
    Skoro zdjęcia obrabiasz 2-3 kliknięciami w LR no to faktycznie, nie ma sensu inwestować w jakikolwiek inny soft.
    nie zrozumiałeś, osiągnięty w zdjeciach z pierwszych postów tego wątku - efekt crossa osiągam w kilka sekund i zanim ty otworzysz CEP ja jestem już kilka zdjęć dalej. Nie zajmuję się grafiką tylko robię zdjęcia. Czy widzisz w CEP co się dzieje ze zdjęciem, jakie kroki, są poczynane przez program w trakcie jego modyfikacji...?? NIE... więc nie wiesz co się stało ze zdjęciem. Powiem ci tylko tyle: dochodziłem do wszystkich efektów sam, bez niczyjej pomoc, metoda prób i błedów, mam zrobionych przez siebie ok 200 presetów - część całosciowych część która koryguje mi np tylko aberracje przy danym szkle, nakłada bichromię, a takze wiele presetów jak pędzel gładzenia skóry (też lekkie odsyfianie), odczerwieniania odsiniania miejscowego. Każdy nowy pomysł sprawia mi wiele satysfakcji lecz przede wszystkim usprawnia i przyspiesza pracę. To wszystko prostych kilka kroków i zrozumiałych i jeśli coś w całym kadrze lub jego części nie bangla wiem co poczynić by było dobrze.

BTW słyszałem o pojawieniu się ACR 7.0 beta - ma m.in. miejscowy WB i korekty w cieniach i światłach. Zaznaczam, słyszałem, a nie widziałem lecz jeśli tak to LR będzie to miał na wiosnę

Domyślnie

efekt crossa osiągam w kilka sekund i zanim ty otworzysz CEP ja jestem już kilka zdjęć dalej.
    Pracujesz na pentium II? Mi CEP się otwiera tyle co każde okno w PSie z jakimkolwiek narzędziem. Ale ja w sumie nie obrabiam 10zdjć w 2minuty, u mnie obróbka to "troszkę" coś bardziej skomplikowanego niż dwa presety i 3 suwaki w LR...

Czy widzisz w CEP co się dzieje ze zdjęciem, jakie kroki, są poczynane przez program w trakcie jego modyfikacji...?? NIE... więc nie wiesz co się stało ze zdjęciem.
    No ale... jakie to ma znaczenie? Po co mi ta wiedza? Wystarczy mi oko które ocenia czy coś jest ok czy nie.

Powiem ci tylko tyle: dochodziłem do wszystkich efektów sam, bez niczyjej pomoc, metoda prób i błedów, mam zrobionych przez siebie ok 200 presetów - część całosciowych część która koryguje mi np tylko aberracje przy danym szkle, nakłada bichromię, a takze wiele presetów jak pędzel gładzenia skóry (też lekkie odsyfianie), odczerwieniania odsiniania miejscowego. Każdy nowy pomysł sprawia mi wiele satysfakcji lecz przede wszystkim usprawnia i przyspiesza pracę. To wszystko prostych kilka kroków i zrozumiałych i jeśli coś w całym kadrze lub jego części nie bangla wiem co poczynić by było dobrze.
    No extra, ale nie wiem co to ma do rzeczy. Ja nie robię żadnych presetów (przede wszystkim nie używam LR do obróbki zdjęć, bo jest bardzo mało rozbudowany), jestem w stanie 90% efektów osiągnać normalnie narzędziami w PSie tylko to zajmuje sporo czasu - po co mam to robić skoro mam sporo gotowych w CEP? To znaczne przyspieszenie pracy po prostu. Na dodatek każdy filtr jest wrzucany jako osobna warstwa z maską więc mogę w 2s sobie zamaskować lub odmaskować to czego nie chcę mieć. Idealne.
    Ostatnio edytowane przez morzon ; 29-10-2011 o 10:00

Domyślnie

No extra,nie używam LR do obróbki zdjęć, bo jest bardzo mało rozbudowany),
    hehe
    jestem w stanie 90% efektów osiągnać normalnie narzędziami w PSie tylko to zajmuje sporo czasu - po co mam to robić skoro mam sporo gotowych w CEP? To znaczne przyspieszenie pracy po prostu. Na dodatek każdy filtr jest wrzucany jako osobna warstwa z maską więc mogę w 2s sobie zamaskować lub odmaskować to czego nie chcę mieć. Idealne.
    od pewnego czasu PSa prawie nie używam bo właśnie - zajmuje sporo czasu,a widac LR nie poznałeś na tyle by go docenić. Pobawiłem się trialem CEP jak i Silver coś tam... i stwierdziłem, ze to strata czasu, a skoro ten sam efekt osiągam bez niego to po co jeszcze za to płacić..?? No... ale skoro u ciebie obróbka jednego zdjęcia to nie minuta czy kilka kliknięć to moje przy twoich jak surówki.. tak w porównaniu. Szkoda, ze już tak nie podchodzę z namaszczeniem do obróbki.

Domyślnie

hehe
    od pewnego czasu PSa prawie nie używam bo właśnie - zajmuje sporo czasu,a widac LR nie poznałeś na tyle by go docenić. Szkoda, ze już tak nie podchodzę z namaszczeniem do obróbki.
    Znam LR dobrze. Nie ma czarów - w porównaniu do PS'a to po prostu bida z nędzą. Do drobnych korekt + hurtowej obróbki to jest dobre narzędzie, do większej i bardziej skomplikowanej obróbki po prostu zupełnie się nie nadaje.

Ja nie podchodzę z namaszczeniem do obróbki - ale za to poważnie do tego jak zdjęcie wygląda i zwykle nie zadowala mnie przestawienie suwaków i wrzucenie presetów z winieta czy crossem. Dla mnie nie jest ważna masowa i szybka bylejakość, tylko choćby i żmudne, powolne dopracowywanie efektu końcowego. Ale jestem to w stanie zrozumieć jeśli ma się do przerobienia 800 zdjęć w ciągu 3 dni.

Domyślnie

Dla mnie nie jest ważna masowa i szybka bylejakość, tylko choćby i żmudne, powolne dopracowywanie efektu końcowego. Ale jestem to w stanie zrozumieć jeśli ma się do przerobienia 800 zdjęć w ciągu 3 dni.
    i znów się mylisz, każde zdjęcie obrabiam indywidualnie - owszem WB i kilka parametrów często przerzucam na kolejne zdjęcia jeśli warunki te same lecz grzebię w każdym zdjęciu z osobna i nie pisz mi, ze szybko znaczy masowo i byle-jako. Jestesmy fotografami nie grafikami - a sorry przynajmniej ja

Domyślnie

i znów się mylisz, każde zdjęcie obrabiam indywidualnie - owszem WB i kilka parametrów często przerzucam na kolejne zdjęcia jeśli warunki te same lecz grzebię w każdym zdjęciu z osobna i nie pisz mi, ze szybko znaczy masowo i byle-jako.
    Wszedłem na Twoją stronę - pokazujesz przed i po i coś tam piszesz o obróbce. No właśnie dla mnie te przykłady wyglądają idealnie jak masowe walenie presetami w LR - winieta, cross, kontrast = gotowe. I te efekty tam zaprezentowne właśnie nazywam bylejakością. Jak Cię zadowalają te efekty i masz na to klientów - spoko, dobrze. Mnie się to natomiast zupełnie nie podoba.

Jestesmy fotografami nie grafikami - a sorry przynajmniej ja
    A ja jestem grafikiem? Sorki, ale dyskusja z Tobą przestaje mieć sens
    Ostatnio edytowane przez morzon ; 29-10-2011 o 11:49

Domyślnie

nie zrozumiałeś, osiągnięty w zdjeciach z pierwszych postów tego wątku - efekt crossa osiągam w kilka sekund
    Dobrze że nie prędkość WARP.

i zanim ty otworzysz CEP ja jestem już kilka zdjęć dalej. Nie zajmuję się grafiką tylko robię zdjęcia.
    ...a jednak.... prawie jak tachion.

Czy widzisz w CEP co się dzieje ze zdjęciem, jakie kroki, są poczynane przez program w trakcie jego modyfikacji...?? NIE... więc nie wiesz co się stało ze zdjęciem.
    Chłopie, zacznij na palcach przeliczać interpolacje dla RAW, wtedy będziesz wiedział co się stało z każdym pikselem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Dobrze że nie prędkość WARP.

...a jednak.... prawie jak tachion.

Chłopie, zacznij na palcach przeliczać interpolacje dla RAW, wtedy będziesz wiedział co się stało z każdym pikselem.
    ano tak bo to przesunięcie czterech suwaków lub wpisanie ich wartości
    ano tak bo w LR nie otwieram zdjęć, nie eksportuję ich - tak trudno to zrozumieć
    ano tak bo spokojnie jestem w stanie obrobić 500-800 zdjęć zrób to stosując tytułowe narzędzie:P (zaraz będzie, ze się nie da obrobić w takim tempie bo to niedokładne, bo to po łebkach lub bez miejscowych korekt itd- od razu napiszę: bzdura)
    a może to takie słowa złośliwe tych co poszli na łatwiznę bo sobie nie dali rady bez CEP..??

Domyślnie

a może to takie słowa złośliwe tych co poszli na łatwiznę bo sobie nie dali rady bez CEP..??
    Być może masz rację, chętnie się czegoś nauczę.
    Pokaż mi cross C04 zrobiony w LR szybciej niż w CEP.

Uprawnienia umieszczania postów