Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Ja to zrobiłem tak
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57833
    bialogardzianin, to w linku to zwykły cokin P, jest tam podany rozmiar filtra - 84mm.
    System Z-PRO ma rozmiar filtrów 100/100mm oraz 150/100mm
    System X-PRO ma rozmiar filtrów 130/170mm
    Przeczytane, wydrukowane, podziękował!

Dzięki za wsparcie! Rozumiem, że polecane są filtry Hitecha i Cokina? Czy ten patent Cokin IR z holderem na stałe jest lepszym rozwiązaniem na 10-12 mm niż okrągły IR nakręcany?

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    Dokładnie ten. Kupiłem dwa, jeden zostawiłem tak jak jest, w w drugim obciąłem dwa pierwsze sloty i mam szerokokątny.

System Cokin P jest jeden. Używam z tymi holderami zarówno filtrów oryginalnych Cokina, filtrów Hitecha, a wcześniej używałem chińskich odpowiedników i wszystko pasowało bez problemu.

Wolę oryginalne filtry, bo to ma wpływ na jakość zdjęć, MZ Hitechy są najlepsze, w tej klasie cenowej (nie miałem fitrów Lee), ale holder i pierścienie montażowe mam chińskie, sprawują się dobrze i nie mają znaczenia dla jakości zdjęć!

Dodam to tego jeszcze, że system cokin P nadaje się do obiektywów z gwintem na filtry do rozmiaru 82mm, czyli do większości popularnych obiektywów na rynku.
    Jeszcze jedno: poradźcie proszę jaką osłonę wybrać do szkiełka- pojedynczą czy podwójną? Czy kupić dwa pierścienie do tych dwóch holderów?
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 21-04-2009 o 21:43
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Dzięki za wsparcie! Rozumiem, że polecane są filtry Hitecha i Cokina? Czy ten patent Cokin IR z holderem na stałe jest lepszym rozwiązaniem na 10-12 mm niż okrągły IR nakręcany?
    Lepszy jest nakręcany, to był tylko patent tymczasowy mający na celu wyeliminowanie bocznego światła.
    Teraz mam tak zrobione
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86000
    Osłony nie używam

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów