Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mArKo-85 Zobacz posta
    przepraszam że tak wejdę w zdanie, jednak mam pewne pytanko które mnie ostatnio męczy.
    Tak wertowałem sobie różne tematy o tej lampie i wkońcu ją kupiłem.
    Zastanawia mnie jednak pewna kwestia.
    Czy jest możliwe wyzwalanie tej lampy przez fotocelę (nie zewnętrzną) ? w instrukcji raczej nie znalazłem żeby dało się to jakoś ustawić.
    Działa cls, wyzwalanie z body, jednak czasem jest potrzeba żeby wyzwolić lampę błyskiem innej lampy bez żadnego ttl i innych bajerów. poprostu zwyczajnie ustawić moc i wyzwolić ją za pośrednictwem innej.
    Da się to zrobić w sb-900 ?
    niby nie jest to niezbędne, ale jest to trochę nurtujące, że lampy za 200 zł są nieraz z wbudowaną fotocelą a w tej jakoś nie umiem znaleźć takiej opcji.
    Pozdrawiam
    Da się. Poczytaj o trybie SU-4.

Domyślnie

Dzięki Piotr_ za naprowadzenie
    Instrukcję czytałem kilka razy już, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że tak się to może ustawiać. Swoją drogą troszkę mnie zmylił brak jakiejkolwiek wzmianki wprost używającej określenia "fotocela".
    Faktycznie to działa.
    Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-05-2009 o 00:13 Powód: pis. ("jakiej kolwiek")
    D(coś tam) i pełno gratów...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojciech21 Zobacz posta
    Witam.
    Ja tak pociągnę trochę temat Lampy SB 900.
    Mianowicie posiadam taki sprzęt: Nikon D80 + Tamron 28-75 f2.8 XR Di LD.
    Chce kupić ową lampę SB 900 lecz nie wiem czy będzie ona odczytywała ogniskową z tego obiektywu
    Naturalnie i bez żadnej łaski.
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mArKo-85 Zobacz posta
    Dzięki Piotr_ za naprowadzenie
    Instrukcję czytałem kilka razy już, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że tak się to może ustawiać. Swoją drogą troszkę mnie zmylił brak jakiejkolwiek wzmianki wprost używającej określenia "fotocela".
    Faktycznie to działa.
    Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
    Chociaz instrukcje od sb-900 przeczytalem ze 2 razy, to brak slowa "fotocela" chyba zbil mnie z tropu. Bo gdyby nie przypadek i watek na tym forum, to do dzis bym nie wiedzial, ze mam taka opcje w lampie

Takze to chyba bardziej pospolity problem.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Witam mam problem z przegrzewaniem się 900-ki .Czy ktoś może mi pomóc ? nie robiłem serią poprostu w plenerze około 120 zdjęc a przerwa między mimi około 1min może mniej .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motylek Zobacz posta
    Witam mam problem z przegrzewaniem się 900-ki .Czy ktoś może mi pomóc ? nie robiłem serią poprostu w plenerze około 120 zdjęc a przerwa między mimi około 1min może mniej .
    Wyłącz czujnik (przeszkadzajkę) lub używaj baterii alkaicznych 1,5V zamiast akumulatorów 1,2V. To się akumulatorki przegrzewają i czyjnik "myśli", że to lampa , dlatego załącza system bezpieczeństwa.
    Znana wada SB-900 W SB-800 był koszyk na piątąbaterię i aku tak nie dostawały po kościach jak w SB-900.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Przegrzewają się nie akumulatorki a tranzystor (winą jest prąd jaki dają akumulatorki więc pośrednio mają z tym współudział), było na forum o tym więc wszystko jest w archiwum
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Przegrzewają się nie akumulatorki a tranzystor (winą jest prąd jaki dają akumulatorki więc pośrednio mają z tym współudział), było na forum o tym więc wszystko jest w archiwum
    No tak tak, ale ja w skrócie napisałem Oczywiście akumulatorki nie mają wbudowanego czujnika, ale to ich wina, że lampa się "wywala
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

jeśli wyłacze czy nic innego się nie stanie ? Bo mówiono mi że lampa może sie sfajczyc .

Domyślnie

Tego nikt nie wie na pewno, ale też nie spotkałem się na sieci z informacją że komuś sfajczyła się 900, a trochę buszuję po stronach (nie tylko polskich)
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów