Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Kapliczki

Domyślnie Kapliczki

Witam serdecznie!

To mój absolutny debiut na forum, więc nie bijcie za mocno.

Ale w sumie, jeśli macie ochotę, to dlaczego nie. Może na zdrowie mi wyjdzie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Nie nazwal bym tego kapliczki tylko plotek.Moim zdaniem plotek wyszedl bardzo dobrze. Kapliczki to w zasadzie trzeci plan. Wiem, inaczej sie nie dalo bo drzewa. Znawca nie jestem wiec mojej opinii nie bierz za bardzo do siebie. Kolorki fajne.
    Troche mi glupio komentować czyjes prace, gdy jeszcze zadnej sam nie wystawilem.
    Pozdrawiam Krzysiek
    ------------------------------
    D40, N18-55mm 3.5-5.6, NIKKOR 18-105 VR

Domyślnie

Na podłodze brak mi ostrości i kontrastu, w kadrze jest sporo obiektów, ale to już kwestia gustu - dla mnie za wiele w tym przypadku, kolorki tak chłodno bardzo, ale rozumiem że takie było światło - może BW dałoby lepszy efekt.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Przeszkadza mi ten głaz po prawej. IMO psuje spokój na tym zdjęciu.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

to jest jesien - dlaczego tak mało kolorowo , kamien rzeczywiscie przeszkadza ale widze wkolo sporo drzew wiec focenie utrudnione

Domyślnie

Witamy
    Myślę, że jak na debiut nie jest źle. Faktycznie trochę brakuje ostrości na pierwszym planie i kolorki też mogłyby być cieplejsze. Najlepiej gdybyś mogła tam wrócić i spróbować o innej porze, może z innej perspektywy?. Poeksperymentuj.

Fotografia może(i powinna) wyrażać uczucia, gdyż dla każdej emocji czy przemyślenia da się
    odnaleźć odpowiadający im aspekt świata zewnętrznego.
    BLOG

Domyślnie

Nie za bardzo sie zgodze z tym ze kolorki mogly by byc lepsze. Mysle ze zdjecie powinno oddawac rzeczywistosc, a tu wszyscy by tylko retyszowali, poprawiali. Moze wystarczylo jakis filtr polar zalozyc zeby bylo ciut soczysciej i wyrazniej. Ale poprawianie rzeczywistości to nie zdjęcie tylko grafika.
    Pozdrawiam Krzysiek
    ------------------------------
    D40, N18-55mm 3.5-5.6, NIKKOR 18-105 VR

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Witam, witam, bardzo miło powitać dziewczynę w gronie.
    Mam nadzieję że będzie więcej zdjęć, bo zawsze uważałem że dziewczyny są najbardziej kreatywnymi fotografami.
    Poza tym to zawsze uważałem że przedwiośnie to najgorsza pora roku do fotografowania. Szare, bezkolorowe, żadnych tonacji, wszystko gołe, mnóstwo błota i szarugi. Nawet słońce tylko pogłębia tą szarość i ponurość.
    Tak uważałem, i po tym zdjęciu uważam tak dalej. Zamiar był dobry, ale jakoś chyba jeszcze nie tym razem...

Domyślnie

Troszkę dla mnie za dużo się dzieje

Są dwie kapliczki schowane za drzewami i płot i kamień. Trudno ogarnąć wzrokiem.

Może trzeba było aparat połozyć na tym kamieniu (jako alternatywa statywu ) i złapać tylko prawą kapliczkę z płotem. Może .... ?

Faktem jest co napisał Światło - szara i bezkolorowa pora. Trudno o proste zrobienie zdjęcia.

Miejscówka z potencjałem i gdy wybuchnie wiosna lub w czasie jesieni to ho ho .... czekamy na zdjęcia.

Domyślnie

Dla mnie trochę jednak za dużo elementów w kadrze co powoduje brak tematu przewodniego, pomysł jakiś był i widać, że starałaś się pomyśleć przed wyzwoleniem migawki (i to dobrze wróży na przyszłość), ale jednak w tym wypadku nie zachwyca. A jeśli kompozycja nie zachwyca to aspekty techniczne są w tym przypadku drugorzędne. Czekam na następne

Cytat Zamieszczone przez gkrz Zobacz posta
    Nie za bardzo sie zgodze z tym ze kolorki mogly by byc lepsze. Mysle ze zdjecie powinno oddawac rzeczywistosc, a tu wszyscy by tylko retyszowali, poprawiali. Moze wystarczylo jakis filtr polar zalozyc zeby bylo ciut soczysciej i wyrazniej. Ale poprawianie rzeczywistości to nie zdjęcie tylko grafika.
    A czym jest ta "rzeczywistość", skąd wiesz, że rzeczywistość nie była bardziej nasycona? Nikt tu nie mówi o wklejaniu na zdjęciu niedźwiedzia tylko o najzwyklejszej korekcie poziomów/nasycenia/kontrastu, która to korekta jest naturalnym etapem tworzenia zdjęcia.
    Dodatkowo jesteś niekonsekwentny bo z jednej strony pozwalasz na manipulację kolorami za pomocą filtra, a z drugiej nie pozwalasz na uzyskanie tych samych efektów w postprocessie.
    Polecam np. książkę "Kolor" M.Freemana - pozwala rozwiać wiele wątpliwości w zakresie kolorów w fotografii cyfrowej.

PS. Pojęcie "grafika" odnosi się do zupełnie innej dziedziny sztuki.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów