Witam,
planuję zakup pierwszego lustra i jak wielu zadaję sobie odwieczne pytanie "Canon czy Nikon" czy Sony
zdaję sobie sprawę z tego, że jest to forum użytkowników Nikona ale liczę na waszą obiektywną opinię
Pewnie zjedziecie mnie, że nie używam opcji szukaj, ale już mnie oczy bolą od czytania tylu stron i mam jeszcze większy mętlik w głowie.
Biorę pod uwagę 3 puszki;
1. Nikon D90 + 18 - 105
2. Canon EOS 500D + 18 - 55
3. Sony Alpha 550 + 18 - 55
później zakup stałki 50 mm f/1.8
Wszystkie mieszczą się w przedziale do 3500 zł, a nie chcę kupować używki.
Wiem, że nie ma systemu idealnego i każdy z tych aparatów się czymś różni.
Przeczytałem wiele testów, opinii, chyba wszystkie tematy o D90 na tym forum i porównania z 500D ale nadal nie mogę się zdecydować
Zależy mi na jednym na jakości zdjęć (jako amator będę wykorzystywał głównie JPGi), porównując fotki na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM tych 3 puszek odniosłem zrażenie jakby to Canon robił lepsze (bardziej wyraźne) fotki, może to mieć związek z włączonym wyostrzaniem ale nigdzie tego nie podali.
Zdaję sobie sprawę z bardziej zaawansowanej puszki Nikona ale wątpię aby przydał mi się śrubokręt lub CLS (choć nigdy nie wiadomo)
A dlaczego Sony ? Stabilizacja w korpusie, która się przyda przy stałkach np 50 mm i 24 mc gwarancji.
Aparat planuję używać do uwieczniania wakacyjnych widoków, trochę portretów i innych "codziennych zdjęć"
Ostatnio słuchając Waszych wcześniejszych rad wybrałem się w podróż do MM i pomacałem wszystkie puszki, fakt Nikon leżał najlepiej w dłoni ale Canon czy Soniacz odcisków nie zostawiałtak więc jeśli chodzi o ergonomię to można się przyzwyczaić do wszystkiego
Mając taki dylemat i brak obycia z lustrzankami proszę was o pomoc w podjęciu trafnego wyboru
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami