Close

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 95

Domyślnie

Witam,

planuję zakup pierwszego lustra i jak wielu zadaję sobie odwieczne pytanie "Canon czy Nikon" czy Sony
    zdaję sobie sprawę z tego, że jest to forum użytkowników Nikona ale liczę na waszą obiektywną opinię

Pewnie zjedziecie mnie, że nie używam opcji szukaj, ale już mnie oczy bolą od czytania tylu stron i mam jeszcze większy mętlik w głowie.

Biorę pod uwagę 3 puszki;

1. Nikon D90 + 18 - 105
    2. Canon EOS 500D + 18 - 55
    3. Sony Alpha 550 + 18 - 55

później zakup stałki 50 mm f/1.8

Wszystkie mieszczą się w przedziale do 3500 zł, a nie chcę kupować używki.

Wiem, że nie ma systemu idealnego i każdy z tych aparatów się czymś różni.
    Przeczytałem wiele testów, opinii, chyba wszystkie tematy o D90 na tym forum i porównania z 500D ale nadal nie mogę się zdecydować
    Zależy mi na jednym na jakości zdjęć (jako amator będę wykorzystywał głównie JPGi), porównując fotki na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM tych 3 puszek odniosłem zrażenie jakby to Canon robił lepsze (bardziej wyraźne) fotki, może to mieć związek z włączonym wyostrzaniem ale nigdzie tego nie podali.
    Zdaję sobie sprawę z bardziej zaawansowanej puszki Nikona ale wątpię aby przydał mi się śrubokręt lub CLS (choć nigdy nie wiadomo)
    A dlaczego Sony ? Stabilizacja w korpusie, która się przyda przy stałkach np 50 mm i 24 mc gwarancji.

Aparat planuję używać do uwieczniania wakacyjnych widoków, trochę portretów i innych "codziennych zdjęć"

Ostatnio słuchając Waszych wcześniejszych rad wybrałem się w podróż do MM i pomacałem wszystkie puszki, fakt Nikon leżał najlepiej w dłoni ale Canon czy Soniacz odcisków nie zostawiał tak więc jeśli chodzi o ergonomię to można się przyzwyczaić do wszystkiego

Mając taki dylemat i brak obycia z lustrzankami proszę was o pomoc w podjęciu trafnego wyboru

Pozdrawiam

Domyślnie

idź do sklepu - weź w łapę i bierz ten, który wg Ciebie lepiej leży w ręku, jest lepiej wykonany i łatwiej Ci się go obsługuje.

śrubokręt się przydaje - możesz być pewien szczególnie przy tanim szkle 50mm f/1,8

co do stabilizacji Sony to wróble ćwierkają, że ta w obiektywach jest wydajniejsza.
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Zamiast tego 50/1.8 weź 35/1.8 Jak chcesz kupować 50/1.8 w Nikonie to przyda Ci się śrubokręt, bo bez tego ani rusz.
    Canon jest fajny, ale malutki - gorsza ergonomia. Sony, nie wierz w stabilizację w korpusie, to blagier.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 05-04-2010 o 22:04
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

a powiedzcie jak jest z tą szczegółowością zdjęć ?

Faktycznie Nikon ustępuję Canonowi ?

Domyślnie

no i jeżeli planujesz jeden z tych zestawów to jeszcze masz ciut więcej mm w nikonie 18-105 vs 18-55...a to też jakiś plus
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S@wyer Zobacz posta
    a powiedzcie jak jest z tą szczegółowością zdjęć ?

Faktycznie Nikon ustępuję Canonowi ?
    Canon ma ładniejsze JPEGi i tyle. Z resztą one są wszystkie bardzo podobne. Nie jest to 5D, które da jedyne w swoim rodzaju kolory. Na tym polu będzie mniej więcej to samo. Zależy jakie dasz wyostrzanie
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

racja - canon ma ładne jpegi....ja wybierałem aparat tak jak Ci napisałem - był olek vs nikon vs canon

padło na nikona - łatwiej mi się w menu poruszało, lepiej w łapie leżał i był najmniej plastikowy...
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

To ja powtórzę za poprzednikami: Canon ma ładniejsze jpegi, co może przejawiać się np. w braku zielonkawego zafarbu przy portrecie (w Nikonie to się zdarza, ale w zasadzie tylko w jpegu jest z tym problem). Za to Nikon ma bardzo dobry amatorski zoom (18-105), którego odpowiednika w Canonie brak - niby wyszedł nowy 15-85IS, ale cena zabija. Jest też C17-85IS - posiadam osobiście, ale jednak Nikon 18-105 jest lepszy.
    Gdybyś przyjął założenie, że będziesz wykorzystywał także RAW-y, a przy tym nie zwracasz specjalnie uwagi na jakość filmu z DSLR, to z czystym sumieniem mogę polecić D90, bo dla amatora system Nikona daje lepiej i taniej - np. wspomniany 18-105 VR + 70-300VR, do tego 50 /1.8 i na szeroki kąt np. coś z Sigmy (10-20 /4-5.6). Dodam jeszcze, że D90 ma AF z trybem 3D - nie jest to co prawda ta skuteczność co przy D300s, ale i tak rozwala tę popierdółkę z Canonów xxxD (aktualnie mam 7D, który ma lepszy AF niż xxxD i ogólnie jest bardzo chwalony wśród canienierów, a z moich obserwacji wynika, że w trybie takim jak 3D z Nikona (śledzenie z utrzymywaniem ostrości na tym samym przedmiocie w zakresie wszystkich punktów AF) jest słaby).
    Ostatnio edytowane przez x-prep ; 06-04-2010 o 00:59

Domyślnie

Na filmy nie zwracam uwagi, od tego jest kamera, ale jako dodatek jak najbardziej może być.
    Najbliżej mi do Nikona tylko ostatnio jest problem z dostępnością, w MM i Euro RTV.

A jeśli chodzi o RAWy to z tego co czytałem da się je wywołać w PS, podejrzewam, że zwykłe przekonwertowanie RAW - > JPG też wchodzi w grę (bez poprawek) więc nie powinno być problemu, tylko czy idzie zapuścić aby wszystkie foty przerobiło czy trzeba pojedynczo ?
    Bo jak zrobię 1000 fotek na wakacjach to nie wiem czy będzie mi się chciało tyle siedzieć i przerabiać

Domyślnie

A po co kupować w tych sklepach?Internetowych nie ma?
    Zapis Jpeg można sobie wyregulować właściwie jak się chce(w D90).
    A new shit has come to light...

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów