Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: D80 czy D200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    chyba przełamie wrodzone lenistwo i zamieszczę kiedyś na forum kilka zdjęc zrobionych tymi 2 obiektywami. oczywiście na poczatku bez podpisu które jest którym szkłem zrobione.
    ciekaw jestem ile osób sie pomyli. Tak, bede musiał to zrobić
    Sądzę że przy wielkości 800x600 50% trafi tak chce statystyka

Domyślnie

nie, nie, pełne pliki, bez obróbki, na zewnetrznym serwerze postawię
    sam krytykuje tu często - jak pokazywane jest takie miniaturowe coś, by pokazać rysunek obiektywu.
    zrobie to oczywiście w nowym wątku i skończmy to - bo to zdecydowanie nie na temat
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    nie, nie, pełne pliki, bez obróbki, na zewnetrznym serwerze postawię
    sam krytykuje tu często - jak pokazywane jest takie miniaturowe coś, by pokazać rysunek obiektywu.
    zrobie to oczywiście w nowym wątku i skończmy to - bo to zdecydowanie nie na temat
    Fajnie. To ja idę spać bo od gadania palce bolą

Domyślnie

Kup D200. To po prostu inwestycja. Nie twierdzę, że D80 jest w jakiś sposób złą puszką. Po prostu mając "200" nie będziesz zastanawiał się nad wymianą przez bardzo długi czas. Nie widzę w tym korpusie nic, czego miało by mi zabraknąc w najbliższym, (jak i dalszym) czasie. D200 to taka puszka, której nie warto wymieniać do czasu, aż Ci padnie.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Pracujesz - D200
    Hobby - D80
    Twoja praca nie przynosi ci zbyt dużych dochodów - D80
    Możesz sobie pozwolić na drogie hobby - D200

Domyślnie

kupilem do D200 i jestem heppy
    polecam
    nikon D200 d70s l N28-70 f2.8 l N 70-200 f2.8 VR l N24-120VR l 20mm f2.8l N50 f1.4 l N60 f2.8 l N85 f1.8 sb800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Pracujesz - D200
    Hobby - D80
    Twoja praca nie przynosi ci zbyt dużych dochodów - D80
    Możesz sobie pozwolić na drogie hobby - D200
    Popieram w 100%

Domyślnie

Ja mam podobny dylemat jak autor postu. Kwestia szkiel itd na szczescie u mnie odpada - mam komplet. Jedyne kryterium to wytrzymalosc, i moze szybkosc. Nie chodzi tu nawet o to czy korpus jest z magnezu czy z czegos innego - jak spadnie to i tak dupa. Raczej chodzi mi o zuzywanie aparatu. Poniewaz jednego d70 juz zuzylem a nie mial nawet dwoch lat, optowal bym raczej za d200. Teraz posilkuje sie starym d100 ktory mocno przechodzony, cigle jeszce dziala. Wielu moich znajomuch mialo d100 i przetrwaly , podczas gdy moj d70 padl, fakt, ze grubo, grubo po 100tys, ale padl. Wiec dylemat raczej jest taki, czy kupic nastepna zabawke, czy cos mocniejszego, a zdjec robie okropnie duzo. Wiec gdy czytam w materialach, ze migawka d200 zostala przetestowana na 100 tys cykli, to poprostu chce mi sie smiac, albo plakac. Ja pamietam , ze f90 tez mial wytrzymac 100 tys cykli, tyle, w najlepszych latach naswietlalem 30 -50 filmow miesiecznie, wiec krytyczne sto tysiakow klapniec o wiele bardziej rozcigalo sie w czasie..... D200 nazywany jest pomostem miedzy d70 a d2. Czy d80 to nie bedzie taki d70 tylko z wieksza matryca? Z drugiej strony czy warto doplacac 50% za namiastke hi-endu?

Domyślnie

luxius jak sam widzisz w cyfrze robi sie wiele więcj zdjęć. sam piszesz o tym, że w 2 lata zrobiłes ponad 100 tys zdjęć.
    kto tyle robił w analogu? - nikt, nawet zawodowi fotoreporterzy. filmy kosztowały.
    zrobiłes tyle zdjęć amatorskim body.
    Migawka w F100 była na 100 tys, a to półka wyżej - semiprofi. F5 ma na 150 tys. ty osiagnęłes tyle na amatorskim body.
    migawka w d70 to hybryda, ona nie musiała dostawac w kość i odmierzać czasów mniej niż 1/500, i sądzę że dlatego tyle one wytrzymują.
    Te migawki z d200 to już nie hybrydy i obawiam się, że będa padały prędzej niż z d70. Obym sie mylił. Okaze się za rok, kiedy liczniejsza grupa uzytkowników poporzekracza te 100 tys.
    Te D100 ile mają zrobionych sumarycznie zdjęć? Exif w Opanda chyba poda.
    Niektórzy nie używają tak intensywanie aparatów w celach zawodowych i im takie 100 tys, a pewnie i wiecej wystarczy na wiele lat.
    I następna sprawa - jednym padnie po 200 tys, a innym po 2 miesiącach jeszcze na gwarancji. To o niczym nie świadczy, ciężko z tego wyciagnąć wnioski.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek Z, nie jesten srubkologiem, to co piszesz tylko wzmacnia moje obawy...A czy migawka d200 jest zupelnie inna niz w d100?

o jeju zapomnialem napisac, ze u mnie to nie migawka siadla tylko elektronika, wlasiwie to jeszcze jestem w trakcie sekcji zwlok...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów