Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: D80 czy D200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radwar
    No zastanawiam sie nad szklem Nikon 18-200mm f/3.5-5.6 G ED-IF AF-S VR DX i szukam wlasnie cos na jego temat
    To stosunkowo niezłe szkiełko i jak dla mnie najlepsze w kategorii hiperzoomów. Ale jeżeli chcesz na tym poprzestać to kup D70s i tak nie zobaczysz różnicy jak podepniesz je do D200. 10 megowe matryce DX stawiają bardzo wysokie wymagania przed obiektywami.

Domyślnie

ja zastanawialem sie przez chwile... w momencie kiedy oglosili ze D80 ma 3fps od razu patrze tylko na 200
    D270 + MB | 12-24 | 17-50 | 70-200VR | SB 826
    www.slubfotki.pl - zdjęcia ze slubu NIKONem

Domyślnie

mam to szkło i miałem je podpiete do porzedniego body - d70 jak i teraz - do d200.
    nie podoba mi sie w nim tylko jedno - duża CA w rogach na szerokim kącie, gdy jest nieprzysłoniety.
    ale wystepowało to tak samo silnie w obu body.
    to samo z wyłapana wadą innego szkła - tez aberracja T 12-24. w obu body wyszło równo.
    nie jestem wiec tak do końca przekonany na ile drobniejsze piksele stawiaja większe wymagania. powinno - ale wprost takiej zaleznosci nie zobaczyłem
    szkło daje wieksza rozdzielczośc niż moze przenieść matryca - i to chyba dlatego.

czyli: jak sie komuś podoba 18-200 na d70, to na d200 też mu sie będzie podobało. mi się podoba i mam je często w uzyciu, bo małe i lekkie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z To że nie widzisz różnicy między współpracą 18-200 z D70 i D 200 świadczy o tym, że obiektyw nie jest w stanie przekazać wiecej szczegółów. Jego rozdzielczość jest mniejsza niż rozdzielczość matryc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Piotr_, co ma CA do rozdzielczości?
    Nie pisałem o CA.

Chodziło mi o to że ten obiektyw nie ma większej rozdzielczości niż matryca no może domknięty do f8-11, ale wtedy to i szklanka będzie ostra. Sam porównywałem to sobie z D70 i D200. Wielkich różnic nie zauważyłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_
    Jacek_Z To że nie widzisz różnicy między współpracą 18-200 z D70 i D 200 świadczy o tym, że obiektyw nie jest w stanie przekazać wiecej szczegółów. Jego rozdzielczość jest mniejsza niż rozdzielczość matryc.
    zdjęcia z tego obiektywu na obu body są ostre. jego rozdzielczość jest wystarczająca.

skoro domknięcie obiektywu wystarczy do robienia ostrych zdęć to znaczy, że d200 nie jest wymagający. szklanki wystarczą (jak ktos je lubi)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    zdjęcia z tego obiektywu na obu body są ostre. jego rozdzielczość jest wystarczająca.
    Oczywiście że jest. Sam bez problemu robiłem odbitki 30x45 z D70+18-200. Ale masz 70-200 więc wiesz że z tych matryc można wyciągnąć więcej.

Domyślnie

chyba przełamie wrodzone lenistwo i zamieszczę kiedyś na forum kilka zdjęc zrobionych tymi 2 obiektywami. oczywiście na poczatku bez podpisu które jest którym szkłem zrobione.
    ciekaw jestem ile osób sie pomyli. Tak, bede musiał to zrobić

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów