Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie Porównanie kart

dzisiaj zrobiłem małe porównanie szybkości kart:

1. CF SanDisk Extreme III 1 GB 133x
    2. SD Pretec Cheetah 1GB 133x

Obie karty mają mieć transfer na poziomie 20MB/s.
    Pytanie więc: dlaczego żadna z nich takiego transferu nie osiągnęła? Kopiowałem 700 MB filmików. na każdą kartę takie same. Fakt, że przez łącze USB 1.1 ale żeby SanDisk miał dwa razy większy transfer niż Pretec? Czy to różnica rodzaju kart (CF vs SD) czy producenta?
    jak poprawnie przeprowadzić taki test (najpierw skołować szybsze USB). Jakie pliki kopiować i czym mierzyć transfer? I czy teoretycznie może dojść taki transfer do maksymalnego podawanego przez producenta?
    Dodam, że posiadam czytnik All in one firmy HAMA.
    FX

Domyślnie

Oczywiście, że różnica w szybkości kart może brać się z ich typu. Karty CF są z reguły wolniejsze co znaczy, że ta sama seria (np Elite Pro u Kingstona) będzie jako SD szybsza niż w wersji CF. Poza tym nie powinno się robić takiego testu na czytniku USB 1.1 gdyż maksymalna uzyskiwana przez niego prędkość przesyłu to ok 12 Mbit/sek (ok. 1,5MB/sek.) co jest wartością niższą od możliwości każdej z tych kart. USB 2.0 natomiast ma możliwość uzuskiwania transferu 480 Mbit/sek (ok. 60MB/sek.) czyli dużo więcej niż podawana przez producenta szybkość kart, co nie powodowałoby ograniczania prędkość karty. Dziwi mnie tylko jedna rzecz. Wg mnie obie karty na czutniku USB 1.1 powinny mieć taką samą prędkość gdyż wynika ona z szybkośći samego czytnika, która jest sporo niższa od szybkości kart.
    Radziłbym po każdym takim teście restart komputera żeby RAM się "wyczyścił" choć nie jestem do końca pewnien czy to ma duże znaczenie...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Ja powiem inaczej ... Dużo zależy od czytnika kart. przetestowałem kilka i powiem tak. Czytniki w laptopach , są wolniejsze od czytników zewnętrzynch , tylko nalepiej kupić czytnik znanej firmy , wtedy będziemy zadowoleni z transferu . Ja uzyskuję od 17 do 20 MB/s w zależności od wielkości pliku. Raw-y śmigają najszybciej.
    PS: POLECAM !!!
    D80, Nikkor 1:1.8 , Tokina AT-X 80-400 , SanDisc EXTREME IV 2 GB, LOWEPRO , VELBON SHERPA 600 R , SB 800.

Uprawnienia umieszczania postów