Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: monitor pada???

Domyślnie monitor pada???

od wczoraj monitor po jakiejs godzinie pracy zaczyna wydawac bardzo wysoki pisk... prawie jakis ultradzwiek i juz swiruje od tego... dzwiek ma wieksze natezenie jezeli wyswietlany obraz jest ciemny (forum nikona) i czasmi przy jasnych obrazach (outlook) przestaje piszczec....
    czy ktos mial juz cos takiego??? czy to zwiastuje rychly koniec mojego kineskopu
    monitor to 2,5 letni samsung 17" crt
    D270 + MB | 12-24 | 17-50 | 70-200VR | SB 826
    www.slubfotki.pl - zdjęcia ze slubu NIKONem

Domyślnie

Moze cewki? Ale to ma bardzo charakterystyczny dzwiek...mozna je zalac silikonem
    D80 | 17-50 |

Domyślnie

dzwiek jest na tyle charakterystyczny ze leb mi juz od niego peka...
    D270 + MB | 12-24 | 17-50 | 70-200VR | SB 826
    www.slubfotki.pl - zdjęcia ze slubu NIKONem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ictus
    dzwiek jest na tyle charakterystyczny ze leb mi juz od niego peka...
    Sam mam ten problem bo u mnie monitor jest najglosniejszy(komp w szafce ). Wypalam oczy na starej 15"...po kilku godzinach cewki bardzo wkurzaja.U mnie jest to takie bzyczenie
    D80 | 17-50 |

Domyślnie

Raczej jest to brzęczenie rdzenia któregoś z elementów indukcyjnych w układzie odchylania poziomego lub zasilacza niż cewek odchylających na kineskopie. U Ciebie żeli, jeśli jest to bzyczenie o dość niskiej częstotliwości (tak wnioskuję po określeniu "bzyczenie"), to z kolei pewnie odzywa się układ odchylania pionowego i raczej transformator a nie cewki odchylające. Te odgłosy nie muszą wcale wskazywać na rychły koniec monitora, aczkolwiek ich upierdliwość może doprowadzić do piany.

Domyślnie

"Raczej jest to brzęczenie rdzenia któregoś z elementów indukcyjnych w układzie odchylania poziomego lub zasilacza"

"dzwiek ma wieksze natezenie jezeli wyswietlany obraz jest ciemny (forum nikona) i czasmi przy jasnych obrazach (outlook) przestaje piszczec...."

Z dwojga opcji raczej odchylanie poziome (wygaszanie linii), tak na chlopski rozum.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Uprawnienia umieszczania postów