Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: bad pixele

Domyślnie bad pixele

Witam.

Mam pytanie odnosnie bad pixeli.
    Czy moga byc roznych kolorow. Bo ja mam czerwone i chyba biale. Ja zwsze myslalem ze sa tylko czerwone.
    Czy bad pixele moga np ujawniac sie dopiero na wyzszym ISO, bo ja u siebie zauwazylem dwa dni temu ( a robilem zdjecia na iso ok1000 ) wczesniej nie zauwazylem ich.

Wyczytalem ze, zeby sprawdzic czy sa wystarczy z zalozonym dekilkiem na obiektyw zrobic kilkusekundowe zdjecie ? to prawda? bo ja robilem na 5s, 10s, 20s i nic, nawet dalem iso 1600 i nic.

Pozdrawiam
    N D80 | N 18-70 f3.5-4.5 | S 70-300 f4-5.6 Macro| N 50 f1.8 | Samyang 8mm | N SB-600 |
    Galeria Zapraszam do ogladania i komentowania

Domyślnie

No to masz problem - czeka Cię jeszcze wiele testów
    Na forum było o tym dziesiątki razy, poszukaj.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Nie martw się...ja mam całą gamę...czerwone, białe, zielone i niebieskie...jednym słowem RGB
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

velaskez Ty poprostu widzisz pojedyncze luminofory na LCDku
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Ja też mam RGB, nawet ich nie liczyłem. Jak to gdzieś czytałem: mam to gdzieś...

E: Białe, to te co nie reagują na światło (dead pixels). Kolorowe to te co nadmiernie reagują (hot pixels). Martwe wykryjesz fotografując dekielek na krótkich czasach i niskich ISO, gorące na długich i wysokim ISO.
    Żeby je dojrzeć, musisz zrobić bardzo duże powiększenie.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 21-03-2009 o 23:52
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    velaskez Ty poprostu widzisz pojedyncze luminofory na LCDku
    Od dawna wiedziałem, że jestem specjalny.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

hehehehe...

inaczej - wyjatkowy
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

dzieki

wiecie co mam to w 4 literach! robilem fotki z tym dekielkiem nawet przy 30s i iso3200 i nic. nie bede sie tym przejmowal
    N D80 | N 18-70 f3.5-4.5 | S 70-300 f4-5.6 Macro| N 50 f1.8 | Samyang 8mm | N SB-600 |
    Galeria Zapraszam do ogladania i komentowania

Uprawnienia umieszczania postów