Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20
    Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

No teraz pięknie! Może w tym pierwszym robiłeś z ręki albo za dużo światła zastanego...?
    Ja kiedyś po paru piwkach coś testowałem i wyszło takie badziewie: http://slocina.neostrada.pl/foto/test/
    Lampa była ustawiona na auto. Kiepskie toto ale do celów dydaktycznych może się nada.
    Ostrość nie trafiona tam gdzie trza...
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 17-03-2009 o 21:44
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Witam chyba po raz ostatni w tym wątku - otóż zastosowałem się do RAD lepszych, bardziej doświadczonych odemnie i TO DZIAŁA!!! zmniejszenie mocy lampy już oo 1/4 umożliwiło zamrożenie faktycznie kropelki i zmniejszenie czasu do 1/125 zdjęcia poniżej to przedstawiają. Bardzo dziękuję za pomoc. Koledzy chylę przed wami czoła!

p.s. SlaWasII - mogłeś zoom podkręcić na max, focus też ręczny max w lewo i tylko odbliżać i oddalać aparat i już. Fotki faktycznie dedaktyczne pozdrawiam, za ciepły komentarz do moich fotek.

D60 z póki co kitowym obiektywem 18-55mm + gadżety i wiele chęci

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Mówiłem, że byłem wtedy po paru browarach...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacy Zobacz posta
    Witam, akurat robiłem te kropelki i mogę powiedzieć że stara Z3 na 1/1000sek to mroziła, a nikon na max 1/200..
    A o migawce hybrydowej słyszał? W nikonach D70, D50, D40 też tak zrobisz (należy zakleić styki i uzywać zewnętrznej lampy)

nie mam danych dla lampy wbudowanej, ale popatrz sobie na instrukcję dla sb800 (chyba przedostatnia strona)
    M 1 (cała moc ) - 1/1050 s
    M 1/128 ~ 1/40.000 s
    to daje do myślenia.
    czym większa moc tym dłuższy błysk (dlatego w ogóle jest możliwe działanie systemu TTL, który to po prostu obcina w odpowiednim momencie błysk), odwracając sytuację - chcesz krótkiego błysku to zmniejsz moc.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-03-2009 o 03:11
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

to mi cos nie pasuje bo juz od jakiegos czasu probuje uzyskac krotszy czas synchronizacji i ni chu-chu mi nie idzie. Dla celow edukacyjnych, popelnilem na szybko pare fotek.
    Nikon D60, lampa SB-28DX. Przy kazdym zdjeciu parametry. Jak to sie ma do tego, co pisze Jacek_Z?
    PS. Najkrotszy cza ssynchronizacji w D60 to 1/250sek dla lampy zewnetrznej, dla wbudowanej chyba 1/200.
    PS2. Nie staram sie klocic badz czegokolwiek udowadniac, wrecz przeciwnie-sam poszukuje wiedzy.

1.1/200sek f7.1 1/64 mocy lampy

2. 1/250s f7.1 1/64mocy lampy

3. 1/320s f7.1 1/64 mocy lampy

4. 1/400s f7.1 1/64 mocy lampy

5. 1/500 f7.1 1/64 mocy lampy

6. 1/640s f7.1 1/64 mocy lampy

7. 1/640s f7.1 pelna moc lampy
    Pursue happiness with diligence

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    Jak to sie ma do tego, co pisze Jacek_Z?
    A jak ma się mieć? Wszystko się zgadza.

Sorry za to co teraz napiszę ale musisz tylko wiedzieć, że 1/40000 jest dużo mniejsze od 1/200
    Żartowałem... przecież to każdy wie.

Skoro maksymalny czas synchronizacji to 1/200, przy każdym krótszym czasie będzie zdjęcie ucięte. I nic nie da, że czas błysku jest baaaardzo krótki, skoro lampa błyśnie w momencie gdy migawka nie jest w pełni otwarta albo już się zamyka. Inaczej mówiąc czas synchronizacji to najkrótszy czas przy którym jest moment gdy migawka jest w pełni otwarta. Przy krótszych czasach migawka nigdy nie jest w pełni otwarta. Przed matrycą przelatuje wąska lub mniej wąska szparka i kiedy byś nie błysnął, zawsze gdzieś będzie czarny pas.

I jeszcze jedno.
    Jeśli światło zastane (żarówka, to co wpada przez okno) jest pomijalnie słabe, to wszystko jedno czy użyjesz czasu 1/200 czy 1/30 czy nawet 1/15. W każdym dłuższym od 1/200 migawka będzie przez moment w pełni otwarta (i wtedy błyska lampa), a ekspozycję w trybie manualnym lampy regulujesz nie czasem otwarcia migawki, lecz długością błysku (dla SB800 od 1/40000 do 1/1050).
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 18-03-2009 o 22:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    skoro lampa błyśnie w momencie gdy migawka nie jest w pełni otwarta albo już się zamyka.
    to wiele wyjasnia. Po prostu nie wpadlem na to, ze blysk nie jest dokladnie w momencie pelnego otwarcia migawki

EDIT: przeczytalem jeszcze raz, tym razem skupiajac sie na koncowce. Inaczej sobie poprostu wyobrazalem dzialanie migawki. A przeciez nawet gdzies, kiedys o tym czytalem ale najwyrazniej nie przywiazalem do tego wystarczajacej wagi.

EDIT drugi:
    z moich zdjec "testowych" wynika, ze im krotszy czas tym szczelina wezsza (logiczne) a blysk nastepuje w momencie wyzwolenia migawki. Nie w polowie, nie pod koniec tylko na poczatku (zakladajac, ze szczelinka idzie z gory na dol). Dobrze mowie, psze Pana?
    Ostatnio edytowane przez Boryszuk ; 18-03-2009 o 22:04 Powód: czytanie i myslenie na raty

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

To przeczytaj jeszcze raz, bo trochę wyedytowałem i poprawiłem by było jaśniej.

E: jaki ja tam pan...

E2:
    Po prostu nie wpadlem na to, ze blysk nie jest dokladnie w momencie pelnego otwarcia migawki
    Moment pełnego otwarcia migawki musi trwać tyle samo lub dłużej niż czas błysku!

E3:
    blysk nastepuje w momencie wyzwolenia migawki. Nie w polowie, nie pod koniec tylko na poczatku (zakladajac, ze szczelinka idzie z gory na dol). Dobrze mowie, psze Pana?
    Nie... no źle! Błysk następuje po pełnym otwarcia migawki. Między momentem wyzwolenia a momentem pełnego otwarcia jest czas na odsunięcie kurtyny. Jest jeszcze coś takiego jak błysk na tylną kurtynę - błysk następuje tuż przed rozpoczęciem zamykania otwartej migawki. Ale tu już wchodzi temat udziału światła zastanego. A poza tym, radzę poczytać jakąś książkę z podstaw działania aparatu, bo nas zaraz moderatorzy opitolą...
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 18-03-2009 o 22:31

Domyślnie

to wiele wyjasnia. Po prostu nie wpadlem na to, ze blysk nie jest dokladnie w momencie pelnego otwarcia migawki
    wręcz przeciwnie, właśnie jest w momencie pełnego otwarcia migawki. Na czasach 1/200 i dłuższych nie masz cienia lamelki na matrycy.

Wyjątkiem jest tryb FP lampy.

EDIT drugi:
    z moich zdjec "testowych" wynika, ze im krotszy czas tym szczelina wezsza (logiczne) a blysk nastepuje w momencie wyzwolenia migawki. Nie w polowie, nie pod koniec tylko na poczatku (zakladajac, ze szczelinka idzie z gory na dol). Dobrze mowie, psze Pana?
    nie na początku, a w połowie jednak. Na długim czasie (1/200) najpierw odsłoni całą matrycę jedna lamelka, potem w połowie czasu, gdy matryca jest cała odsłonięta jest błysk, potem dopiero zasłaniana jest matryca drugą lamelką.

jak światło zastane jest słabe to czas naświetlania to praktycznie czas błysku (np 1/10.000s) a nie przykładowy czas otwarcia lamelek (1/200)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

cale nieporozumienie wynika z mojej niewiedzy w kwestii zasady dzialania migawki. Doedukuje sie i albo powroce do wypytywania albo... spale sie ze wstydu Ale to juz nie dzisiaj.
    Zreszta, chyba juz zaczynam lapac. Dorzucam w mysli do tego swoje zdjecia dzienne z lampa, gdzie bylo widac efekt dzialania lampy tylko w czesci kadru. Tyle, ze zmeczony jetem a mozg mam juz w trybie stand-by
    pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów