Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Question D60 - synchronizacja błysku

Witam, czy D60 posiada możliwość błysku wbudowanej lampy z krótszy czasem niż 1/200 sek np. intereswał by mnie czas 1/500 lub nawet 1/1000, jeśli tak to co mam ustawić aby tak było? bo przy makro np. kropelka wody w locie wychodzi rozmazana...... 1/200sek to zadługo . Proszę o odpowiedź.
    D60 z póki co kitowym obiektywem 18-55mm + gadżety i wiele chęci

Domyślnie

a to dziwne, bo czas błysku jest wiele krótszy. Masz po prostu za dużo światła zastanego. Rób te zdjęcia w większej ciemnicy .
    Na 1/200 błysk ci i tak wszystko zamrozi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

obawiam się że z wbudowaną lampą nie przeskoczysz tego ograniczenia
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

rastula- ale jak napisał JacekZ - to żaden problem. Nie ma najmniejszej potrzeby w takiej sytuacji czasu otwarcia migawki skracac.

Wystarczy pogasić światła - błysk jest znacznie krótszy niż czas otwarcia migawki i ruch zostanie zamrozony(dodatkowo im słabszy błysk, tym krócej trwa).

Krótsze czasy synchronizacji (w trybie FP) przydaja sie, gdy dużych ilości światła dziennego nie jesteśmy w stanie wyeliminowac.

Pozdr.

Domyślnie

sprawdz jeszcze tryb FP gdzies w menu, nie sprawdzalem w d80 to dziala na wbudowanej, z zewnetrzna na pewno tak

Domyślnie

zgadzam się z przedmówcami

pisząc "ograniczenie" miałem na myśli uzyskanie synchronizacji z krótszą migawką, nie zdjęcia kropelek

warto dodać, że tryb fp dostępny jest z zewnętrznymi lampami ( sb 600, sb 800 , sb 400 chyba nie )

czyli tak jak wspomniałem nie uzyskasz tego efektu z lampa wbudowaną
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

w d80 fp mode nie działa z lampą wbudowaną

98 strona instrukcji
    D80 /D40X /SB600/SB400

pstryki

Domyślnie

jak ja lubię rady które wprowadzają zamieszanie.
    Cos mi sie wydaje, że autor wcale nie próbował zrobic tych kropelek, tylko tak sobie napisał, że 1/200 nie wystarcza. A nie przewidział, że istotniejszy od czasu migawki jest czas błysku, wiele krótszy.

W trybie FP błysk trwa długo (chyba około 1/200s). Max co możemy osiagnąć to migawka wycinająca nam 1/8000s przy bardzo dużym spadku LP lampy.
    O dziwo na czasie 1/200 możemy uzyskac wiele lepsze zamrożenie, bo lampa taka jak sb800 na 1/128 mocy ma czas błysku cos koło 1/40.000 s
    Jaki ma czas błysku lampa wbudowana - nie wiem, ale na pewno bardzo krótki.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-03-2009 o 17:21
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Cool

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jak ja lubię rady które wprowadzają zamieszanie.
    Cos mi sie wydaje, że autor wcale nie próbował zrobic tych kropelek, tylko tak sobie napisał, że 1/200 nie wystarcza. A nie przewidział, że istotniejszy od czasu migawki jest czas błysku, wiele krótszy.

W trybie FP błysk trwa długo (chyba około 1/200s). Max co możemy osiagnąć to migawka wycinająca nam 1/8000s przy bardzo dużym spadku LP lampy.
    O dziwo na czasie 1/200 możemy uzyskac wiele lepsze zamrożenie, bo lampa taka jak sb800 na 1/128 mocy ma czas błysku cos koło 1/40.000 s
    Jaki ma czas błysku lampa wbudowana - nie wiem, ale na pewno bardzo krótki.

Witam, akurat robiłem te kropelki i mogę powiedzieć że stara Z3 na 1/1000sek to mroziła, a nikon na max 1/200 i niestety..... to jest przykład:

stąd moje pytanie.... więc podpucha to nie jest a poniżej exif tej fotki - zresztą do rozczytania z fotki więc w czym błąd

Domyślnie

Jacek_Z - nie doczytałlem do końca twojego postu, otóż faktycznie lampa wbudowana w nikonie ma możliwość regulacji mocy 1/2 1/4 1/8 itd. myślałem że to oznacza że słabiej będzie blyskać a widzę- przynajmniej tak doczytuję i rozumiem że zmiana mocy powoduje jej krótszy błysk co zatym idzie mrożenie obrazu. Jeśli źle rozumiem to mnie popraw ew. wyjaśnienie mile widziane. Poniżej kropelki jakie udoło się przed chwilą zrobić.

- ostatnie 1/200 i full błysk ( czyżby ten full był błędem) pleas... odpowiedźcie, doradźcie bardziej doświadczeni koledzy. Aha jedyne oświtlenie to 15W żarówka nad okapem i nic więcej - w koncu coś muszę widzieć . Nie zatosowałem mniejszej mocy lampy - sprawdzę i zamieszczę jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez Jacy ; 17-03-2009 o 21:26

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów