Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie

Ostatnio na nowo odkryłem Sabinkę 800. Oglądałem jakieś tutoriale na jutjubie i natrafiłem na opis systemu CLS z zastowowaniem BS-800 i 600. Napisaen było co i jak kliknąć, żeby system zatrybił.
    Czem prędzej odpaliłem moją lamkę i D200, ustawiłem wg opisu i... zadziałało.

Odrazu nasunęły mi się pytania:
    1. Czym się różnią grupy od kanałów i kiedy co mam zmienić? Czy kanały 1,2,3 i 4 są po to, żeby ktoś inny mi lampy nie odpalił?, czy jak?
    2. Czy mając dwie lampy i jedną ustawiając na grupę "A", a drugą na grupę "B" mogę je odpalać niezależnie (w zależności jaką grupę mam ustawioną w body)?
    3. Ile maksymalnie lamp (z różnymi ustawieniami) mogę odpalić z D200?
    4. Jak CLS będzie się zachowywał w plenerze (powiedzmy na słońcu)?
    5. Jaki jest maksymalny zasięg master - lampa w CLSie?

Oto moje pierwsze foto z zastosowaniem CLS (na lampę wbudowaną założyłem filtr IR - taki zwykły nakręcany)

I jeszcze to z innego (inaczej naświetlonego) ujęcia:
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 17-03-2009 o 04:35
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

1. Dokładnie, kanały są po to, żeby sobie wzajemnie nie odpalać lamp.
    2. Co rozumiesz pod określeniem niezależne odpalanie? Czy odpalanie z różnymi parametrami dla każdej grupy? To tak, bo można mieć różne ustawienia dla każdej grupy lamp.
    3. Teoretycznie nie ma limitu dla ilości lamp w grupie, ale praktycznie ogranicza się to do trzech fleszy na grupę (a grup trzy).
    4. U mnie zachowuje się jak trzeba, t.zn. lampy są odpalane. Jednak jakiś głębokich studiów w tym zakresie nie prowadziłem, głównie makrofotografia i to przy użyciu sterownika SU-800 (podczerwień).
    5. Ok. 10 m na wprost, do 7 m przy ustawieniu z boku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    2. Co rozumiesz pod określeniem niezależne odpalanie? Czy odpalanie z różnymi parametrami dla każdej grupy? To
    Tak, właśnie o to mi chodziło

A o plener pytam, bo zastanawiam się, czy jak pstrykam na ostrym słońcu, a lampa jest jakieś 5m od mastera i dostaje słońcem po "oku" to czy rozpozna błysk z mastera? Czy wtedy lepiej IR założyć?
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Tak, właśnie o to mi chodziło

A o plener pytam, bo zastanawiam się, czy jak pstrykam na ostrym słońcu, a lampa jest jakieś 5m od mastera i dostaje słońcem po "oku" to czy rozpozna błysk z mastera? Czy wtedy lepiej IR założyć?
    Wtedy lepiej użyć radia. Błysk jest błyskiem, słońce emituje dosyć szerokie spektrum fal, więc jak lampa "oślepnie" to i podczerwień nie pomoże. Trzeba wtedy sięgnąć niestety po zabawki w stylu Pocket Wizard

Domyślnie

W plenerze na słońcu doszedłem bez większego trudu do 20-30m, więc daje radę. Aczkolwiek radio jest lepsze. Elinchrome testowałem na około 150-200 i odpalał

Uprawnienia umieszczania postów