Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Domyślnie

ja od siebie moge powiedziec ze mam 18-70 i tamka 55-200 oba sobie chwale choc coraz czesciej T siedzi w torbie poniewaz N mi wystarcza oba szkla dobre jednak na pocatek 18-70

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Tak, ale o nim nie wspomina, gdyż autor wątku wyraźnie napisał "nie chcę się pozbawiać możliwości szerokiego kąta stąd trzymam się 18mm"
    Dlatego napisałem "rozważ" a nie "wybierz jednak"

Oszczędny w słowach Awatar maroo_s
    Miasto
    Kraków, Żukowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NeXuS Zobacz posta
    Panowie, nie rozumiem dlaczego niektórzy piszą o 50 albo 35,
    przecież kolega jest początkującym w lustrach entuzjastą amatorem,
    na początek musi kupić podstawowy zoomik, jak kupi stałoogniskowy
    szybko stwierdzi niedostatek ogniskowych.
    Dlatego najpierw podstawowy, przyzwoity zoomik 18-70, potem
    rozszerzenie ogniskowej do 200 lub 300, a potem powielanie
    ogniskowych i zabawa w stałki, niuanse i konwenanse.
    Jak się nie ma kasy na wszystko to trzeba obrać w miarę racjonalną drogę.
    Taki właśnie obrałem "plan rozwoju". Ze stałymi szkłami miałem już do czynienia w starych aparatach (choćby wspomniany Zenek czy Zorka), a możliwość operowania ogniskową cieszy mnie niezmiernie

Dziękuję za konkretne porady, znacznie ułatwiły mi wybór, który padł na 18-70. Sprawa jest w toku.

Rozmawiałem przed chwilą z kolegą, który robi foty już parę lat (obecnie D80) i pytam go jakie ma szkła, a on na to: "a zwykłe, 18-200VR no i oczywiście 50kę, bo ona... " i tu z entuzjazmem opowiada mi jakie efekty można uzyskać ze stałki...
    To tylko potwierdza zdanie zasłyszane na forum "...a i tak w końcu kupisz 50 1.8"
    Pewnie tak będzie ale w trzeciej kolejności, bo drugi będzie większy zoom. A może nie? Zobaczymy...
    Nikon+Nikkory
    Pozdrawiam, Marek

Domyślnie

Miałem N18-70 i jak kupiłem d300 to wziąłem 50 1.8 (w propocji) i.... długo nie mogłem się jej pozbyć z puchy, niesamowite co ten maluch potrafi. Przepaść jakości zdjęć (kolory, plastyczność, bokeh, ostrość itd) między N18-70, a N50 1.8 będzei niestety duża i do tego światło 1.8, uważam że trudno będzie się obejsć bez jasnej stałki, nie wie tylko czy 35 nie będzie tu lepsze w parze z 18-70.

Teraz używam N17-55 2.8 i ani myślę sprzedawać 50 1.8, jakością na 50 mm nie odbiega od 17-55, a światło 1.8 jest zawsze pod ręką, do tego waga piórkowa
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Oszczędny w słowach Awatar MKCn
    Miasto
    Gród Trzech Braci

Domyślnie

Ja bym proponował zacząć od N18-70 + N70-210 w wersji f4 lub ciemniejszej
    Pozdrowienia!!! MKCn
    D50 + D7100 +S17-50 HSM OS + N18-55 + N35 + N70-210f4 + JUPITER 200 + JUPITER 135 + HELIOS 44 + MIR 35 + ZENIT ET + NISSIN Di622N

Domyślnie

Panowie, nie rozumiem dlaczego niektórzy piszą o 50 albo 35,
    przecież kolega jest początkującym w lustrach entuzjastą amatorem,

A ja nie rozumie takiego bełkotu jak Twój. Miałeś kiedyś jeden z tych obiektywów w ręku. Chyba nie. Czy początkujący musi babrać się w niskiej jakości zoomach?

na początek musi kupić podstawowy zoomik, jak kupi stałoogniskowy
    szybko stwierdzi niedostatek ogniskowych.
    Skąd wiesz co on musi i do czego mu ten obiektyw potrzebny? Nie wszyscy muszą zaczynać od tzw. kitów. Jednym one wystarczają a inni szybko szukają lepszej jakości itd.

Dlatego najpierw podstawowy, przyzwoity zoomik 18-70, potem
    rozszerzenie ogniskowej do 200 lub 300, a potem powielanie
    ogniskowych i zabawa w stałki, niuanse i konwenanse.
    Jak się nie ma kasy na wszystko to trzeba obrać w miarę racjonalną drogę.
    He he dobra rada. Jak się nie ma kasy to kupuje się 50 1,8 i ma się bardzo dobrą jakość i wykonanie za niską cene.
    Jeżeli autor wątku chce się rozwijać to za 3-4 miech będzie sprzedawał przyzwoity zoomik i tylko na nim straci. Trzeba przemyśleć wszystkie za i przeciw i wysłuchać wszystkich piszących a nie walić co kto musi.

Domyślnie

Przeczytałem pierwszy post i może ja coś powiem

kupiłem rok temu właśnie tego tamrona 55-200 wtedy jeszcze do d50 ze względu na cenę i kompletnie nie żałuje, wcale to nie jest aż takie do kitu szkło w tej cenie, i powiem ze dopóki nie przyjdzie czas na tele ze stałym jasnym światłem, to będzie on gościł w mojej torbie, a gdy jest ciemniej to wspomaganie AF w lampie powoduje ze wcale się nie zauważa ze chodzi dużo wolniej niż przy dobrym oświetleniu. Jak by mnie było stać na wydanie grubych pieniędzy na dobre tele to bym kupił a jak nie to ten tamron jest idealny, bo się tez na nim nie straci bo jest tani, ja pamiętam ze mojego kupiłem chyba za 270zł w sklepie. Jeżeli zrobiłem jakieś błędy to wybaczcie, ale jestem już po kilku piwkach
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 18-03-2009 o 08:16 Powód: poprawka 'ortografa' - 'dopuki' -> 'dopóki', inne drobne
    Nikon d90/D50+tanron 17-50/2.8 +nikkor 50mm 1/8 + tamron 55-200 + SB800 + kit

Oszczędny w słowach Awatar maroo_s
    Miasto
    Kraków, Żukowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szybszy26 Zobacz posta
    Chyba nie. Czy początkujący musi babrać się w niskiej jakości zoomach?
    Jak rozumiem bronisz dobrego szkła, chcesz jak najlepiej doradzić ale nie ma co od razu tak agresywnie. Mam podobny tok myślenia co kolega NeXuS więc się z nim w zasadzie zgadzam.

Powiem tak: kiedyś wyrzeźbiłem "świątka" w pniu drzewa za pomocą siekiery i noża, który to świątek bardzo spodobał się szerszej "publiczności" i pomyślałem że może by kupić jakieś dłuta i coś popróbować. Zasięgnąłem języka i też otrzymałem kilka rad żeby nie bawić się w szajs i kupić od razu komplet dłut za kilkaset zł, bo warto.
    Nie stać mnie było, kupiłem zestaw za 40zł i spróbowałem. Wydziergałem kilka figurek z których byłem zadowolony i wcale nie żałuję wyboru. Niedawno zdobyłem duży kawałek pnia lipowego, więc zastanawiam się nad kupnem droższych, lepszych dłut. Teraz już pracuję, więc byłoby mnie stać na nie.

Podobnie z obiektywami. Jak pisałem wcześniej, bawiąc się analogami z stałką jedyna możliwość kadrowania to ustawienie się w odpowiedniej odległości, kadrowanie na kompie odpada. Kiedy dostałem do ręki pożyczony D80 z tele pomyślałem że też chcę tak popróbować.
    Może zaraz się posypią na mnie gromy, że prawdziwe kadrowanie, że umiejętności... A i tak uważam, że muszę się nauczyć wykorzystywać światło mając do dyspozycji ciemny obiektyw, nauczyć się operować ogniskową żeby zdobyć praktykę. Potem pewnie będzie 50/1.8 a potem może jaśniejszy tele?
    Wszystko w ramach umiejętności, chęci i naturalnie - funduszy.

Nie wszyscy muszą zaczynać od tzw. kitów. Jednym one wystarczają a inni szybko szukają lepszej jakości itd.
    Jeżeli autor wątku chce się rozwijać to za 3-4 miech będzie sprzedawał przyzwoity zoomik i tylko na nim straci.
    Otóż to. Być może wystarczy mi ten zoom, może go sobie zostawię a może sprzedam. Czas pokaże. A czy stracę na nim czy nie to już moja sprawa i moje ryzyko. Poza tym moja druga połówka też chce się trochę wciągnąć w tajniki fotografii - chcę jej pokazać wszystkie opcje jakie daje optyka.
    Nikon+Nikkory
    Pozdrawiam, Marek

Domyślnie

A ja nie rozumie takiego bełkotu jak Twój. Miałeś kiedyś jeden z tych obiektywów w ręku. Chyba nie. Czy początkujący musi babrać się w niskiej jakości zoomach?
    Tak, przez ponad 25 lat zabawy w amatorskie fotografowanie używałem już kilkanaście różnych obiektywów,
    w tym również sławetne 50-tki.

Skąd wiesz co on musi i do czego mu ten obiektyw potrzebny? Nie wszyscy muszą zaczynać od tzw. kitów. Jednym one wystarczają a inni szybko szukają lepszej jakości itd.
    Czytam, co kolega pisze i staram się zrozumieć jego potrzeby, a co do lepszej jakości -
    żeby stwierdzić czy się jej potrzebuje - warto najpierw spróbować tej "gorszej", bo może wystarczy?

He he dobra rada. Jak się nie ma kasy to kupuje się 50 1,8 i ma się bardzo dobrą jakość i wykonanie za niską cene.
    Jeżeli autor wątku chce się rozwijać to za 3-4 miech będzie sprzedawał przyzwoity zoomik i tylko na nim straci. Trzeba przemyśleć wszystkie za i przeciw i wysłuchać wszystkich piszących a nie walić co kto musi.
    Kolego, osobiście znam takiego, który na fali wątków o super 50-tkach kupił pierwszą lustrzankę
    właśnie z 50, i co? Szybka frustracja i ból głowy skąd wziąć kasę na zoom. Przecież obiektyw
    stałoogniskowy jest przeznaczony do konkretnego zastosowania, 50 na DX to w pomieszczeniach wąziutko,
    głupiej fotki na imieninach nie zrobisz, bo Ci się rodzinka w kadrze nie zmieści (przykład )

Domyślnie

Witam.
    Ja na przekór wszystkim polecił bym 18-135. Niby plastik, ale tragedii nie ma. Fakt, pierścień ostrości ma minimalny luz, nie ma "oczka" ze skalą odległości, i to w sumie jedyne różnice między nim a 18-70. Zoom chodzi w obydwu jednakowo tandetnie (jakby plastiki o siebie obcierały...). Bagnet - mój zlądował z metra na parkiet (podpięty do body) i nic się nie stało, więc chyba nie jest tak źle jak niektórzy piszą. Optycznie nie zauważyłem różnic, światło też takie samo... 135 mm to już sporo, więc może warto rozważyć jego zakup bo ceny używek są w miarę przystępne.
    A co do stałek - miałeś Zenita to i wiesz co i jak

Pozdrawiam.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów