Witam Szanownych Klubowiczy,

Jestem tutaj od niedawna a już zakupiłem na klubowej giełdzie D50 Na razie czekam na przesyłkę a tymczasem rozglądam się za obiektywami.
Przekopałem chyba całe archiwum klubu i mam jeszcze większy mętlik w głowie niż wcześniej.
Ale do rzeczy. To moja pierwsza lustrzanka cyfrowa (wcześniej zmagałem się z Zenitem, Nikonem F65 /dawne temu/ i paroma kompaktami m.in. Fuji Finepix S5500 o którym mam bardzo dobre zdanie).
Tak więc nie jestem totalnym lamerem... Mam nadzieję

Chciałbym zaopatrzyć się w jakieś szkło do 600-700zł i teraz po lekturze i rozeznaniu rynku widzę dla siebie 3 opcje:

1). N18-55 + T55-200

2). N18-135

3). N18-70 (czy sława tego obiektywu idzie w parze z jakością?)

Zupełnie nie wiem na co się zdecydować, wymagań nie mam wielkich na początek, chce się nauczyć dobrze obsługi i w ogóle pracy z lustrem. Zdjęcia "spacerowe" jak to nazywają. Na razie nie przewiduję eksperymentów w stylu sesje nocne czy imprezy w pomieszczeniach.

Zależy mi na "zumie", mam fajny statyw, chciałbym się coś pobawić ale nie chcę się pozbawiać możliwości szerokiego kąta stąd trzymam się 18mm. Pozycja 3 mnie kusi ze względy na pochlebne opinie choć jest niestety krótki.

A może ktoś uważa że któryś z tych obiektywów nie będzie grał dobrze z D50?
Co Wy na to? Będę wdzięczny za pomoc, bo mnie już głowa pęka...