Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33
    Oszczędny w słowach Awatar maroo_s
    Miasto
    Kraków, Żukowice

Domyślnie D50 + ?? - 3 typy

Witam Szanownych Klubowiczy,

Jestem tutaj od niedawna a już zakupiłem na klubowej giełdzie D50 Na razie czekam na przesyłkę a tymczasem rozglądam się za obiektywami.
    Przekopałem chyba całe archiwum klubu i mam jeszcze większy mętlik w głowie niż wcześniej.
    Ale do rzeczy. To moja pierwsza lustrzanka cyfrowa (wcześniej zmagałem się z Zenitem, Nikonem F65 /dawne temu/ i paroma kompaktami m.in. Fuji Finepix S5500 o którym mam bardzo dobre zdanie).
    Tak więc nie jestem totalnym lamerem... Mam nadzieję

Chciałbym zaopatrzyć się w jakieś szkło do 600-700zł i teraz po lekturze i rozeznaniu rynku widzę dla siebie 3 opcje:

1). N18-55 + T55-200

2). N18-135

3). N18-70 (czy sława tego obiektywu idzie w parze z jakością?)

Zupełnie nie wiem na co się zdecydować, wymagań nie mam wielkich na początek, chce się nauczyć dobrze obsługi i w ogóle pracy z lustrem. Zdjęcia "spacerowe" jak to nazywają. Na razie nie przewiduję eksperymentów w stylu sesje nocne czy imprezy w pomieszczeniach.

Zależy mi na "zumie", mam fajny statyw, chciałbym się coś pobawić ale nie chcę się pozbawiać możliwości szerokiego kąta stąd trzymam się 18mm. Pozycja 3 mnie kusi ze względy na pochlebne opinie choć jest niestety krótki.

A może ktoś uważa że któryś z tych obiektywów nie będzie grał dobrze z D50?
    Co Wy na to? Będę wdzięczny za pomoc, bo mnie już głowa pęka...
    Nikon+Nikkory
    Pozdrawiam, Marek

pebees
    Gość

Domyślnie

A może pomyśl o 18-105 VR? Co prawda trzeba będzie odrobinkę dołożyć, ale może miałoby to sens?

Domyślnie

Ja ze swojej strony polecę rozważanego przez Ciebie Tamrona 55-200. Kupiłem swojego tydzień temu na aledrogo (255zł nówka sztuka) i muszę przyznać że za tą cenę to szkło bardzo pozytywnie zaskakuje. Z wad - jest dosyć ciemne, przy gorszym świetle AF trochę pojeździ zanim złapie ostrość, głośność AF'a. Poza tym całkiem ostre szkiełko, FF/BF nie zaobserwowałem. Jako tanie tele (oraz pierwsze) naprawdę się nadaje.

Domyślnie

Ja bym zainwestował w 50 1.8.
    Jak robiłeś zenitem to wiesz jak tamtejszy standard działał.
    Tu masz podobna jakość. Te zumy mogą załamać.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Wybierz trójkę N18-70. Ewentualnie N35 1.8 (ale tylko jeśli naprawdę nie potrzebujesz zooma).

Domyślnie

Jak zwykle doradzam N18-70
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Wybrałbym opcję nr 3. To porządny zoom, warto kupić i narazie obejść się bez tele.

Domyślnie

Możesz mieć wszystkie a 50 1,8 i tak kupisz.
    jendry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A.R Zobacz posta
    Możesz mieć wszystkie a 50 1,8 i tak kupisz.
    Bzdura, niby po co?

Domyślnie

Tak na prawdę to z wymienionych pozostaje ci N18-70.. chociaż to przereklamowany zoomik, ale ogólnie najbardziej uniwersalny na początek.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów