Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Arboretum

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin T Zobacz posta
    kibrat, dwójka w parę minut wygląda tak http://img9.imageshack.us/img9/7456/...kg6mf6erqx.jpg

Balans bieli (choć do końca nie jestem pewny czy ok bo na laptoku siedzę). Punktowo trochę kontrastu i szybkie prostowanie.
    Znacznie lepiej. Propo balansu bieli to bawię się tymi suwaczkami i nigdy nie mogę się zdecydować na konkretną wartość (oczywiście zawsze zaczynam od ustawień predefiniowanych dayligh itp.).

Co do prostowania to po prostu nigdy tego nie robiłem ale będzie trzeba zacząć

To jeszcze jak bym mógł was prosić o jakiś mini przewodnik od czego zaczynacie w trakcie obróbki typowych widoczków:
    1 balans bieli
    2 prostowanie
    3 .... itp

bo ja zazwyczaj zaczynam od balansu bieli, ekspozycja, ostrość i to tyle.

Dzięki za wypowiedzi i nieocenioną pomoc!
    NIKON D70s+kit

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Bydgoszcz

Domyślnie

Już czytałem kiedyś ten tutek, a odnośnie wywołania samego nef-a co wykonujesz po kolei?
    NIKON D70s+kit

Domyślnie

Nie używam do wołania rawów PS tylko NX więc chyba kto inny musi poradzić.
    W sumie to forum kipi od informacji, których poszukujesz. Przeglądnij np ten dział http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=20
    Napewno znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań
    Jeżeli chodzi o wołanie w NX to nic dodać-nic ująć tylko to http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...4&postcount=59
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Bydgoszcz

Domyślnie

Też używam NX2, wiec porady mogą być pod NX.
    NIKON D70s+kit

Domyślnie

Masz w poprzednim poście, dodałem linka po edycji.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

kulten, jak but ma dużo dziur - to łatami się nic nie wskóra
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Bydgoszcz

Domyślnie

Czyli mam rozumieć ze te zdjęcia to kompletna klapa i nie ma sensu starać się ich poprawić?
    W ramach poprawy mojego warsztatu dotyczącego obróbki zabrałem się za lekturę Scott Kelby System 7 punków i jestem już na 3 lekcji...
    NIKON D70s+kit

Domyślnie

kibart, jeśli masz dużo wolnego czasu to zawsze możesz się starać, ale ja bym bardziej myslał o nowych zdjęciach niż o poprawianiu tych, te zdjęcia trzeba poprawić od podstaw - tzn. z apratem w ręku, trzeba poszukać lepszych ujęć, lepszych planów, lepszej plastyki oświetlenia, a nie się zastanawiać którym suwaczkiem posuwać...
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    kibart, jeśli masz dużo wolnego czasu to zawsze możesz się starać, ale ja bym bardziej myslał o nowych zdjęciach niż o poprawianiu tych, te zdjęcia trzeba poprawić od podstaw - tzn. z apratem w ręku, trzeba poszukać lepszych ujęć, lepszych planów, lepszej plastyki oświetlenia, a nie się zastanawiać którym suwaczkiem posuwać...
    Z założenia miały to być jakieś niedzielne pstryki które mogę komuś pokazać "tam bylem". Pogoda była fatalna i nie mogłem też swobodnie pofocić, bo towarzystwo się niecierpliwiło Kadry do albumu nie muszą zawsze powalać na kolana, ale obróbką można choć trochę nadrobić (mnie do takiego efektu jeszcze daleko, niestety).
    NIKON D70s+kit

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów