Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Arboretum

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Bydgoszcz

Domyślnie Arboretum

NIKON D70s+kit

Domyślnie

Latem walczyłem z tym zamkiem w Kurniku, ciężki temat bo nie da się odejść na tyle aby mieć w kadrze coś więcej niż sam zamek
    Te fotki tutaj jakieś takie bez życia są... Nie ta pogoda, nie to światło.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

kulten
    Gość

Domyślnie

Raczej zupełny brak obróbki, mimo, że nad wyraz konieczny.

Domyślnie

co mam powiedzieć?
    autor nie prosi o porady czy wskazówki - więc rozumiem, że daje zdjęcia pod ocenę...?
    ndst - co do każdego ujęcia - na ocenę miały wpływ: tematyka 3-9, kompozycja 1-9, kolorystyka 1-9, brak pp 1-9 i ogólne niedociągnięcia 1-9
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Bydgoszcz

Domyślnie

Oczywiście że zależy mi na konkretnych wskazówkach, co do obróbki zwłaszcza bo nie wiem jak się zabrać za te zdjęcia...
    Będę wdzięczny za jakieś konkretne kroki które powinienem poczynić w PS by poprawić sam proces obróbki.
    NIKON D70s+kit

kulten
    Gość

Domyślnie

Po pierwsze balans bieli. Warto sprawdzać sugestię PSa i klikać na Auto tone lub Auto color, często to dobre rozwiązanie (choć nie zawsze). Po drugie prostowanie budynków narzędziem Distort i Perspective to kolejna nieodzowna sprawa. Poza 4, 7 i 8 kadrowanie bardzo mało ciekawe choć to już nie PS . Oglądaj zdjęcia innych i ich naśladuj.

Komentuj zdjęci innych bo dostrzeżenie plusów i minusów to też nauka i pożytek dla smageo siebie jak i innych.

Domyślnie

nad obróbką zdjęć 3-6 i 8-9 nie masz co się zastanawiać bo niewarto.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

kibrat, dwójka w parę minut wygląda tak http://img9.imageshack.us/img9/7456/...kg6mf6erqx.jpg

Balans bieli (choć do końca nie jestem pewny czy ok bo na laptoku siedzę). Punktowo trochę kontrastu i szybkie prostowanie.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin T Zobacz posta
    kibrat, dwójka w parę minut wygląda tak http://img9.imageshack.us/img9/7456/...kg6mf6erqx.jpg

Balans bieli (choć do końca nie jestem pewny czy ok bo na laptoku siedzę). Punktowo trochę kontrastu i szybkie prostowanie.
    Znacznie lepiej. Propo balansu bieli to bawię się tymi suwaczkami i nigdy nie mogę się zdecydować na konkretną wartość (oczywiście zawsze zaczynam od ustawień predefiniowanych dayligh itp.).

Co do prostowania to po prostu nigdy tego nie robiłem ale będzie trzeba zacząć

To jeszcze jak bym mógł was prosić o jakiś mini przewodnik od czego zaczynacie w trakcie obróbki typowych widoczków:
    1 balans bieli
    2 prostowanie
    3 .... itp

bo ja zazwyczaj zaczynam od balansu bieli, ekspozycja, ostrość i to tyle.

Dzięki za wypowiedzi i nieocenioną pomoc!
    NIKON D70s+kit

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów