Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Zamyślenia 4-latka przy dziewiętnastowiecznej literaturze :)

Cześć!

Tym razem taka oto seryjka, w klimacie nieco podobna do zamieszczonej kilka dni temu.
    Jak zwykle będę ogromnie wdzięczny za wszelkie Wasze uwagi, do formułowania których gorąco zachęcam.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.

Dzięki i pozdrawiam,
    D300s, S50-150/2.8 HSM II, 50/1.4G, 35/1.8G, SB600 i FF/BF

Domyślnie

Fajne zdjęcia, tylko nie sądzę że ktoś będzie chciał oglądać praktycznie 6 tych samych ujęć, wybierz 3 najlepsze a reszte usuń.
    Pozdrawiam, Rafał...

Domyślnie

Generalnie mam jedną uwagę co do kadrowania - albo tnij górę bardziej zdecydowanie albo nie tnij wcale i zostaw trochę przestrzeni. Takie cięcia czubka głowy zazwyczaj wyglądają niekorzystnie.

Domyślnie

helloł! gdzie jest ostrość!?
    bo na pewno nie na twarzy
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

Faktycznie ostrość zjeżdża do tyłu trochę... Jak dla mnie zbyt dużo praktycznie identycznych ujęć, poza tym nie mój klimat - ja wolę bardziej reportażowo, a tu znowu mam wrażenie ustawiania Modela

Domyślnie

zdjecia wygladaja tak jakbys ustawil aparat na statywie i strzelil serie z odstepem co 3sek, wszystkie foty zrobione z jednego miejsca, mogles troche poprobowac z roznych katow. model fajny, fotogeniczny tylko fotografowi sie nie chcialo, no i szkoda tej ostrosci (tzn. braku). jedyne ostre i najlepsze moim zdaniem to nr6.

pozdrawiam
    marcin
    | Nikon |

Domyślnie

Dzięki za Wasze komentarze.

Rzeczywiście ostrość trochę uciekła, ale całe życie mam problemy z odpowiednim wyostrzaniem po zmniejszeniu. Tutaj nie doostrzyłem, to fakt. W oryginale wygląda to zdecydowanie lepiej.

Cytat Zamieszczone przez elix Zobacz posta
    Generalnie mam jedną uwagę co do kadrowania - albo tnij górę bardziej zdecydowanie albo nie tnij wcale i zostaw trochę przestrzeni. Takie cięcia czubka głowy zazwyczaj wyglądają niekorzystnie.
    To cenna uwaga, na którą warto będzie pewnie zwrócić uwagę. Dzięki

Cytat Zamieszczone przez mrcll Zobacz posta
    zdjecia wygladaja tak jakbys ustawil aparat na statywie i strzelil serie z odstepem co 3sek, wszystkie foty zrobione z jednego miejsca, mogles troche poprobowac z roznych katow. model fajny, fotogeniczny tylko fotografowi sie nie chcialo, no i szkoda tej ostrosci (tzn. braku). jedyne ostre i najlepsze moim zdaniem to nr6.
    Niestety to nie studio fotograficzne, tylko dwudziestometrowy pokój, dodatkowo dość mocno zagracony. I tak naprawdę jedynie z tego miejsca (biorąc również pod uwagę padające światło i ustawioną blendę) mogłem swobodnie fotografować. Ideą tej prezentacji było pokazanie kilku póz synka, „deliberującego” nad starymi księgami. Rozumiem jednak, że aż 6 zdjęć może wprowadzać pewną monotonię.

Domyślnie

Pozy a właściwie pozycje głowy były jednak moim zdaniem tylko 2, zmienia się mina i spojrzenie, ja więc też bym z tego setu wybrał 2, góra 3 zdjęcia.
    A generalnie podobaja mi się zdjęcia mimo uciekającej ostrości. Jakoś lubie wracać do Twoich zdjęć chyba właśnie dlatego, że nie są przekombinowane [zwłaszcza w postprocesie] jak wiele na tym forum - sa naturalne, proste, dla mnie poprostu ładne.
    Mnie naprawdę się podobają.....
    ......ale jestem zwykłym amatorem, więc nie wiem ile warte są w ogóle moje uwagi
    Pozdrawiam
    Rzeczywiście tak jak księżyc ludzie znają mnie tylko z jednej jesiennej strony...
    D700 + N 24-70/2,8 + N 35/1,8 + N 50/1,4 + N 85/1,8
    D750 + N 24-120/4,0 + N 70-300 VR
    Z6II + N24-70/4,0 + SB-910 + FastPack 200 + Slik Pro 340DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOOnlight78 Zobacz posta
    Pozy a właściwie pozycje głowy były jednak moim zdaniem tylko 2, zmienia się mina i spojrzenie, ja więc też bym z tego setu wybrał 2, góra 3 zdjęcia.
    A generalnie podobaja mi się zdjęcia mimo uciekającej ostrości. Jakoś lubie wracać do Twoich zdjęć chyba właśnie dlatego, że nie są przekombinowane [zwłaszcza w postprocesie] jak wiele na tym forum - sa naturalne, proste, dla mnie poprostu ładne.
    Mnie naprawdę się podobają.....
    ......ale jestem zwykłym amatorem, więc nie wiem ile warte są w ogóle moje uwagi
    Pozdrawiam
    Rzeczywiście priorytetem pozostaje dla mnie to, by w pełni panować nad ekspozycją i dobrym oświetleniem. Obróbkę zdjęcia sprowadzam jedynie do niewielkiej korekty kolorów, poprawy kontrastu i wyostrzenia. Nic innego mnie nie interesuje.
    Bardzo dziękuję za miły komentarz.
    Pozdrawiam, Paweł

Domyślnie

Bardzo fajna aranżacja można by te fotki skleić w jakiś tryptyk...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów