Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: USM w PS

Domyślnie USM w PS

Czy ktoś może mi wyjaśnić co nie co o tym USM.
    Są tam regulowane 3 parametry: wartość w %, promień i próg.
    W większości źródeł jakie znalazłem zalecają parametry m.in. takie:
    w 60-100%, p między 2 a 5, próg między 2 a 20 - podobno nawet sam S. Kelby tak radzi. Ale zauważyłem że dużo lepszą ostrość uzyskuje kiedy wartość jest między 30-50 natomiast promień jest między 20 a 40 i stąd pytanie, czy ta ilość/wielkość promienia, czyli ilość pikseli sąsiednich na jakie działa wyostrzanie (o ile w ogóle dobrze to zrozumiałem) wpływa jakoś inwazyjnie/destrukcyjnie na obraz. Ustawianie wartości nawet na 120% przy promieniu między 2 a 5 naprawdę nie wiele w moim przypadku daje. A nie mówię tu wcale o przeostrzaniu fot, ale raczej spokojnej korekcji ostrości. Ktoś się może dobrze orientuje w tym temacie? Byłbym wdzięczny.
    http://tj-photographer.blogspot.com

Nikon D80 + F4,Mamiya C330, Chinon CP9-AF, Minolta Maxxum 7000, kupa szkieł +kupa gratów

Domyślnie

USM - Ultrasonic Motor? To chyba na forum Canona ;P

A tak serio, to wszystko zależy od wielkości, rozdzielczości zdjęcia. Inaczej ustawiasz przy 800x600, a inaczej przy 4000x3000.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Generalnie to tak jak napisał Skibek - zależy od konkretnego przypadku i raczej ciężko podać "uniwersalne wartości".
    - Wartość w % określa poziom kontrastu z jakim działa filtr na wyostrzane piksele
    - Promień określa odległość od wykrytej krawędzi pikseli, które zostaną poddane wyostrzaniu
    - Próg określa jak wielka musi być różnica pomiędzy sąsiednimi pikselami aby uznać to za krawędź.
    Wiedząc co określa każdy parametr i patrząc na konkretne wyostrzane zdjęcie (np. czy jest bardzo kontrastowe, czy występuje dużo drobnych szczegółów, jaka jest rozdzielczość itd.) możesz sam dojść do odpowiednich ustawień.

Domyślnie

Dzięki.
    Ale głónie chodzi mi o to czy ilość tego promienia (radius) w granicach 20-40 dziala inwazyjnie, czy to prawda że ten parametr niszczy zdjęcia, w sensie że stają się zaszumione/ziarniste?

Nikon D80 + F4,Mamiya C330, Chinon CP9-AF, Minolta Maxxum 7000, kupa szkieł +kupa gratów

Domyślnie

Aby odpowiedzieć właściwie trzeba iść na plażę.

Czy piasek ma strukturę ziarnistą czy taką piaskową?

Czym różni się filozoficzny otwór od dziury?

I słynne do połowy pełne czy od połowy puste?

Odpowiedź. …….
    x

Domyślnie

ale nabrałeś mnie na USM myślałem przez chwilę o czym on pisze, a to unsharp mask
    Ja w c1 jak musze coś wyostrzyć to amount ~150 radius ~0,5-1 treshold 1
    ew amount zmnieniam jak zaczyna sypać się z monitora i trzeba gogle zakładać
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

andrzej500

odwiedziłem plaże (mam do oceanu 60 metrów, serio)

piasek ma raczej strukturę taką....piaskową

czym różni się filozoficzny otwór nad dziurą, przy dziurze nie ma się nad czym zastanawiać

a u mnie szklanka jest do połowy pełna

tylko jak się USM i radius do tego ma? Nadal nie wiem i ani piasek ani szklanka do połowy pełna Jim'a Bim'a nie pomogła więc odpowiedzi dalej nie mam. Ale dzięki za wizję, pomyślałem inaczej.

Domyślnie

To pewnie znów zależy od zdjęcia, ale jeśli weźmiesz pod uwagę, że im większy promień działania tym więcej, dalej leżących od krawędzi pikseli ulega przetworzeniu, wzmocnienie kontrastu pomiędzy tymi pikselami może spowodować pojawienie się szumów. Zaznaczam, że nigdy takich testów nie robiłem (ba - nawet PSa nie mam, choć w GIMPie działa to tak samo) ale takie wnioski można wysnuć biorąc pod uwagę to co napisałem w poprzednim poście.
    Innymi słowy - promień powinien być tak dobrany aby filtr działał tam gdzie powinien, czyli na krawędziach, a nie za daleko poza nimi.

Domyślnie

po pierwsze skonwertuj zdjecie do LAB
    pozniej w kanalach wlacz kanal lightness i podglad kanalu LAB
    na tym zastosuj ustawienia ( od gory dla USM)
    radius - na oko przy podgladzie 100proc
    nastepne (nie pamietam nazwy) dla 300 dpi1,5, dla 400 dpi 2 - widzisz zaleznosc? to polowa bez zer
    ostatnie- 0-9 dalej nie ma specjalnie sensu - oceniasz na oko

na koniec wracasz do rgb

pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Uprawnienia umieszczania postów