Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Domyślnie

panowie to ram sie kupuje nie jakis tam tylko doklada sie pare zlotych kupuje sie kostki dzialajace w dual chanel ...
    nie czytasz dokładnie - mam nowego pecete Pentium IV 3.0 HT / 2 GB RAM Dual Chanel Kingstona, karte ATI PRO i high endowy zasilacz - sądze, że niewielu ma mocniejszy. Problem leży widocznie gdzies indziej.... ale gdzie ? z dobrym oprogramowaniem nie powinno byc takiego numeru - w przypadku PSa nie masz takich niespodzianek przy nowej wersji... oczywiscie nie wiem co znaczy szybko -
    ja bylem przyzwyczajony, że to komputer czekał na mnie, a nie ja na niego...

Domyślnie

mam nowego pecete Pentium IV 3.0 HT / 2 GB RAM Dual Chanel Kingstona, karte ATI PRO i high endowy zasilacz
    Chwalipieta...

Domyślnie

no kurcze... tak to wyglada... al e strałem sie aby był dobrany optymalnie w każdym calu
    majac nadzieje ze to juz ostatnia inwestycja w PC w tym piecioleciu, a tu prosze....
    Nawet sie poswieciłem, odinstalowałem NC - i zainstalowałem ponownie pomijajac
    po drodze poszczegulne updaty - i z 4.1 na 4.2. I to samo....
    Soft jest niedopracowany, i to nie ulega wątpliwosci, tu fotograficy a nie komputerowcy,
    ale tak nie powinno być - był wczoraj kolega bardziej kumaty w pecetach i nie stwierdził
    jakichś uchybień w konfiguracji sprzetu - oczywiscie, że są programy czy przegladarki
    tak działajace, zwłaszcza - na RAWach, ale jak pomyśle, że czeka 100 fotek to przeciez
    tydzień pracy... albo return do starszej wersji...najrozsądniejsze wyjście.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot
    ...Soft jest niedopracowany...
    mam pewne podejrzenie ...

nie wiem czy jest to mozliwe, (mam tylko celerona 1,7 i NC chodzi porownywalnie z poprzednia wersja), ale sprobuj wylaczyc dla tego programu obsluge dwuprocesorowa (HT)

ot takie dziwne przeczucie, ze chlopakom cos sie pozajaczkowalo z obsluga HT

pozdro,

remick
    D70 KIT (na razie)

Domyślnie

no więc tak - pobawiłem sie trochę, odinstalowałem zainstalowałem pokonfigurowałem
    i stwierdzam to, co już pisze sie tu i ówdzie że NC 4.2 ma olbrzymie zapotrzebowanie na
    RAM (piszą o tym już na innych forach). Słabe stare laptopy i pecety - wysiadka

- da się pracować oczywiście na słabszej konfiguracji - ale wtedy daleko do satysfakcji.
    Z 1GB RAMu śmiga w miarę do przyjecia, o ile nie powiększymy do 100% i nie włączymy
    NoiseReduction. Sugeruje to zadanie wykonywać na końcu - albo dać se spokój bo ....

- redukcja szumu jest do d.. jak i w poprzeednich wersjach - już na 5 "intensity" robi akwarele
    ( a wyskalowane do 100 - ciekawe ), a ponieważ trudno szybko porównać wersje z ON i OFF
    pozostanę wierny HelikonowNoiseReduction - nie robi takiego mydła z drobnych szczegółów
    i mam obok porównywalne opcje.

- Image Rotate Straighten - tylko do 10stopni
    - Show Focus Area - tylko dla obiektywów nikkora - bo z Tamrona nie mam
    - D-Lighting - to nawet przydatne i dobrze wyskalowane
    - Markers - i zapis z wersjami - bardzo przydatne, doskonała sprawa - można mieć kilka wersji
    RAWa jak nie na dłużej, to przynajmniej do porównania w trakcie pracy

- Match Settings - spore ułatwienie - w multipodglądzie można wprowadzić ustawienia z jednego
    zdjęcia na inne - wybrane/wskazane.
    Inne dodatkowe udogodnienia, jak zapis z otwarciem PSa, zoom z zachowaniem skali rozdzielczości
    czy automatyzacja w BATCH może się przydać ale niekoniecznie.

Nadal brakuje bardziej wyrafinowanego balansu bieli z korekcjami barwowymi jak w PS
    no a brak przyjaznego kadrowania nawet nie przeszkadza - no, w końcu RAW to negatyw,

Generalnie program przydatny, ale działa szybko i sprawnie nawet na dwóch/trzech otwartych fotkach
    w real czasie - jak się ma ponad 1 GB RAM. Z NoiseReduction to nawet 2GB RAMu spowalniają prace.
    Z mniejszymi zasobami sprzętowymi - sugeruje nie otwierać więcej jak 1 obrazek, bez NR a powiększenia
    do 100% już dadzą i tak o sobie znać.
    Sądzę ze może być różnie na Pentium i Althonie, ale RAMu musi być w cholerę. I sadze, że za miesiąc będzie
    4.2.1 gdzie praca zostanie przyspieszona czy po prostu mniej pamięciozerna bo to największa bolączka softu.
    Acha, i rejonizacja - usa /europa - wersja zassana z "tamtego" serwera nie nakłada się na euro.
    Amen.

Domyślnie

myslisz ze na 256mb ramu pojdzie
    na stronie ładowanie NC pisało kiedyś przy wersji
    4.1 - minimalne wymagania: 512 optymalne 768MB
    ale sprobowac można... jak masz czas

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Teraz korekcja BB czy ekspozycji w JPEG-ach to przyjemność.
    Pawle, nic nie pomyliles?
    Jak zwykle Admin "Polonista" - napisałem w uproszczeniu, a miałem na myśli rozjaśnianie cieni i korekty w kolorkach majace na celu poprawę wpadki BB

Domyślnie

@Krzysztof jot: Moze musisz sobie wiekszy monitor zapodac...ktos tam wczesniej pisal, ze po zmianie monitora na wiekszy programu mu szybciej smiga
    Zaraz przetestuje czy odpale to cudo na PIII 500 z 128 MB ramu i grafika szczatkowa...

Jakbym sie dluzej nie odzywal, to znaczy, ze komputer mi sie spalil
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

a ja mam celerona 375, 192 ramu, geforce2 z 64mb i NC mi działa i PS mi działa i spokojnie sobie mogę dłubać, bo nigdzie mi się nie spieszy
    boli mnie kolano czasem

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów