Spóźniłem się z odpowiedzią, waldo nkp mnie ubiegł
Można zapewne podpiąć jakiś zamiennik typu Kenko, ale z tego co kojarzę AF nie będzie działać, będzie trzeba ostrzyć ręcznie.
Szukaj
Spóźniłem się z odpowiedzią, waldo nkp mnie ubiegł
Można zapewne podpiąć jakiś zamiennik typu Kenko, ale z tego co kojarzę AF nie będzie działać, będzie trzeba ostrzyć ręcznie.
opis w fazie przygotowań ...
Przy obiektywach ciemniejszych niż f/4 stosowanie telekonwerterów traci sens. Już tyle razy było o tym na Forum...
LED ZEPPELIN
Nikon TC-201 telekonwerter 2x
[tc-201] 1769,00zł
Nikon TC-201 telekonwerter 2x
Wydłuża ogniskową stosowanego obiektywu 2-krotnie przy utracie dwóch stopni przysłony.
Główne cechy
1. Zakres roboczych wartości przysłony od f/2 do f/32
2. Zakres efektywnych wartości przysłony od f/4 do f/64
3. Skala odwzorowania jest 2 razy większa niż skala odwzorowania obiektywu
4. Głębia ostrości jest o połowę mniejsza niż głębia ostrości samego obiektywu
Dołączane akcesoria: Futerał (BF-1A) i tylna pokrywka obiektywu (LF-1).
znalazłem to tu: http://www.magma.pl/esklep/product_i...roducts_id=695 więc cena powala.
Na co sprzętu kupa, gdy fotograf d... to o mnie
Na co sprzętu kupa, gdy fotograf d... to o mnie
Długo mnie nie było przed komputerem więc dopiero teraz naprawiam zaległości.
Na pytanie krzysztofkli: wg mnie to świetny obiektyw. Robię nim głównie ptaki wodne, wiec mało ruchome. Przy szybszych obiektach jest problem z bardzo wolnym AF. U Ciebie będzie na pewno szybszy bo podpinałem niedawno ten obiektyw do D200 i był szybszy niż w moim d80. VR działa bardzo dobrze. 400mm na pełnym otworze wg mnie jest ok.
Wracając do telekonwerterów. Po waszych radach stwierdziłem, że kupię kenko 1,4. Poszedłem jeszcze zapytać (ewent.zamówić) w fotoplusie w Krakowie. Sprzedawca jednak stanowczo mi to odradził. Wspomniał oczywiście o braku AF (o czym wiedziałem już od Was) ale przede wszystkim mówił o bardzo dużym (nieakceptowalnym) spadku ostrości/jakości zdjęcia w zasadzie przy każdym TC z tym zoomem. Podsumował, że do takich zoomów ogólnie TC się nie powinno stosować bo jakość zdjęć będzie co najwyżej mierna. TC ma sens wg niego tylko do dobrej jakości stałych teleobiektywów. Więc dalej się gryzę z myślami...Robię dużo zdjęć ptaków wodnych, które się nie ruszają, ale są zazwyczaj daleko na stawie/jeziorze więc to 400 (czyli w praktyce 600 przy d80) nie wystarcza. Z drugiej strony co mi po zdjęciu z TC z dużym ptakiem, ale nieostrym/rozmytym. Dlatego z TC 300 na pewno nie będę próbował. TC 200 to chyba tez duzy spadek jakości, więc zostaje próbować 1,4 Kenko.
Binko
obiektyw 80-400 jest typu śrubokręt, a konwerter Nikon TC 14 E II itp są do szkieł z AF-S.
Konwertery Kenko (te nowsze) obsługują zarówno AF-S jak i śrubokręty.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Kupiłem telekonwerter firmy Kenko PRO 300 DG 2x (stwierdziłem, że 1,4 to trochę mało). Sprawdzę go w terenie dopiero w weekend, ale piszę teraz o pierwszych wrażeniach. Wykonany bardzo dobrze - całość trzyma się świetnie i nic nie lata. AF i VR działają. Jest zdecydowanie ciemniej, ale przy dobrym słońcu nawet z reki na pełnym zoomie było całkiem dobrze. Jednak już przy lekkim zachmurzeniu bez statywu ani rusz co z resztą jest oczywiste. AF przy kiepskim świetle działa na 50%, tzn. ustawia poprawnie ostrość, ale nie potwierdza diodą w wizjerze-przez co przy pewnych trybach AF po prostu nie pozwoli wyzwolić migawki. Jak na razie satysfakcja![]()
Binko
Niestety pogoda mi nie dopisała, więc żadne zdjęcie z telekonwerterem nie nadaje się do oglądania. Mam za to już kilka spostrzeżeń po kilkugodzinnych próbach fotograficznych. Oto one:
1. Autofocus faktycznie działa, ale jest tak wolny (odgłos przypomina film o Robocopie), że lepiej od razu przejść na tryb ręczny.
2. VR działa w porządku.
3. Jest to już ogromna ogniskowa (w przeliczeniu na FX to 1200 mm) więc miałem problem z ostrością zdjęć robionych nawet ze statywu i wyzwalania pilotem. Zwykłe i wolne falowanie wody już swoje robiło. Wniosek jest chyba tylko jeden: musi być pełne słońce na niebie, żeby było ok, a o to czasami trudno (zwłaszcza, że ptaki wodne są najbliżej brzegów tuż po świcie).
4. Mimo, że samo użycie telekonwertera nie wydaje się bardzo uciążliwe to gdy po kilkudziesięciu zdjęciach założyłem sam obiektyw to efekt był piorunujący – szybko, jasno i bezproblemowo. Początkowo myślałem, że telekonwerter będę używał stale, ale po tych pierwszych próbach wydaje mi się, że raczej będę go nosił w torbie a zakładał tylko w wyjątkowych przypadkach.
Jak uda mi się zrobić jakieś akceptowalne zdjęcie to oczywiście się pochwalę.
Idę myśleć czym profesjonalni fotograficy przyrody robią takie wypasione zdjęcia bo tutaj nawet Nikkor f600 nie przybliży tyle ile trzeba. Wiecie, czego oni używają na większe odległości? Podpinają lunety czy pozostaje tylko tygodniowe siedzenie w szuwarach na środku stawu ?
Pozdrawiam wszystkich.
Binko
Rozwiązanie Twoich problemów jest, a w zasadzie było proste: potraktować poważnie post nr 12. tego wątku. Stałe światło f4 pozwala na zastosowanie telekonwertera 1,4. Aby uzyskać dobre obrazy i komfortową obsługę ze swoją dwójką powinieneś do niej dokręcić coś z f2,8.
Co do techniki fotografowania ptaków przez zawodowców i świadomych amatorów odpowiednia czatownia i potężna dawka cierpliwości są zdaje się najlepszą receptą.
LED ZEPPELIN
Skontaktuj się z nami