Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Selekcja ps

Domyślnie Selekcja ps

Podstawowy problem a moze nie problem ale zastanwiam sie jak to zrobic dobrze i szybko - selekcja w photoshopie , powiedzmy jest skomplikowane tlo i modelka z rozwianymi wlosami ? jak rozwiazac taki problem ? czego uzywacie ? oczywiscie rozdzki i magnetic lasso itp jest malo skuteczne i czasochlonne, jest dobry sposob na wybieranie skomplikowanych ksztaltow ?

Domyślnie

skuteczne acz czasochłonne jest użycie narzędzia Pen Tool
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Jedno z rozwiązań to zastosowanie techniki maskowania jasnością przy wykorzystaniu któregoś z kanałów RGB. Pokaż zdjęcie to zobaczymy co się da zrobić. A jak się da, to na tym przykładzie napiszemy tutka.
    Gawronnek jestem zagorzałym fanem dwóch narzędzi PS'a - krzywych i pióra, ale w tym przypadku hm... chcesz obrysowywać pojedyncze włosy ścieżką

Domyślnie

yanoosh, co do włosków oczywiście masz racje hehe chodziło mi o "bardziej skomplikowane kształty"

co do wycięcia modelki sam jestem ciekaw, a wycinanie przy pomocy pióra dopiero co poznałem
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

jeżeli włosy mają inny kolor niż tlo ( np bląd na tle zielonych liści ) to poszukaj kanału w rgb lub lab ( duplikuj jako nowy kanał ) zwiększ kontrast ( najlepiej curves ) tak aby włosy dokładnie były czarne lub białe i zrób selekcje na podstawie tego dodatkowego kanału, lub też magic wand ( różdżka ), Jak włosy mają rózny odcień to zamaluj te miejsca miekkim pędzlem .

Teoretycznie z każdego tła jest możliwość wydzielenia, tylko dobrzejest mieć tablet wtedy to idzie dosyc szybko.
    Kiedy tlo jest podobne w kolorystyce do włosów to niestety pozostaje ręczna robota w malowanie maski. Ale zawsze dobrze jest poszukać kanału który zrobi za nas 80% roboty
    Leszek Jarzębowski
    -----------------

bombel
    Gość

Domyślnie

Na ogól jak słyszę słowo Corel, to się zjeżam - bo za co się nie wezmą, to spier. Na szczęście program, o którym mówię, wymyślił i zrobił kto inny, a Corel tylko go kupił.

Nazywa się to KnockOut, może być jako plugin do PSa lub standalone i choć ma interfejs dość mętnawy, czyni cuda, jeśli się poświęci trochę czasu.

Obrazki pochodzą z ich tutorialu, ja je tylko ułożyłem w rządek:

Co ciekawe, nieźle wychodzi mu też selekcja przeźroczystości:

A jeśli KnockOut Ci się nie spodoba, możesz użyć Extensis MaskPro - trochę prostszy, ale i mniej wydajny w trudnych przypadkach.

Oczywiście to nie zwalnie od biegłego posługiwania się PSem, którego nic nie zastąpi w całości.

Domyślnie

Hmm o to wlasnie mi chodzilo . .zaraz sprawdze- dziekuje za pomoc . Yanoosh a tutek by sie przydal tak czy siak bo piorem jeszce nie probowalem ..

Uprawnienia umieszczania postów