Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Nikon FA

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_em Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź, zaczyna jak dla mnie to fajnie wyglądać, bo w tym momencie wystarczy, że zafunduję sobie puszkę i mogę działać.
    Sądząc po Twojej stopce to szerokiego kąta będzie Ci jedynie brakować Pamiętaj też, że ostrzenie ręczne szkłami AF nigdy nie będzie tak łatwe jak szkłami MF ze względu na skok pierścienia ustawiania ostrości (w szkłach AF możesz obracać pierścień o zdecydowanie mniejszy kąt).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Sądząc po Twojej stopce to szerokiego kąta będzie Ci jedynie brakować Pamiętaj też, że ostrzenie ręczne szkłami AF nigdy nie będzie tak łatwe jak szkłami MF ze względu na skok pierścienia ustawiania ostrości (w szkłach AF możesz obracać pierścień o zdecydowanie mniejszy kąt).
    Też o tym myślałem, ale zawsze mogę czekać na "okazyjne" szkiełka na alledrogo, a puszeczka nie będzie się kurzyć.
    A puszkę narazie mam do wzięcia za 715, warto? (z braków podobno tylko gąbka na której zatrzymuje się lusterko do wymiany) reszta ok
    S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600
    Pentax ME super;Pentacon 29 2.8;Pentax-M 50 2.0;Tamron 105 2.5

Domyślnie

Też o tym myślałem, ale zawsze mogę czekać na "okazyjne" szkiełka na alledrogo, a puszeczka nie będzie się kurzyć.
    A puszkę narazie mam do wzięcia za 715, warto? (z braków podobno tylko gąbka na której zatrzymuje się lusterko do wymiany) reszta ok
    Nie odpowiem Ci czy warto - to zbyt subiektywne. Ja za tę cenę to bym F3 poszukał, bo nie robię zdjęć z lampą i nie potrzebuję pomiaru matrycowego ani automatyki przysłony.

Domyślnie

Nie odpowiem Ci czy warto - to zbyt subiektywne. Ja za tę cenę to bym F3 poszukał, bo nie robię zdjęć z lampą i nie potrzebuję pomiaru matrycowego ani automatyki przysłony.
    To pewnie jeszcze trochę potarguję się z obecnym właścicielem puszki
    Dzięki za pomoc.
    S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600

Domyślnie

trochę drogawo. Ja za swojego zapłaciłem jakieś 300 ~ 400 PLN, w tej chwili jest też na Allegro za 500
    http://allegro.pl/item577019043_nikon_fa.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    trochę drogawo. Ja za swojego zapłaciłem jakieś 300 ~ 400 PLN, w tej chwili jest też na Allegro za 500
    http://allegro.pl/item577019043_nikon_fa.html
    ...i w kategorii "enigmatyczny opis" w marcowej edycji 2009 roku ma szanse znaleźć się na pudle.

Nie chodzi o to, by kupić jak najtaniej, a jak najlepiej. Nie neguję, że sprzedawany na aukcji sprzęt nie jest sprawny, ale tak opisanego i sfotografowanego w życiu bym nie kupił.

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Swego czasu robiłem to z F90 i o ile dobrze pamiętam to to w "A" przymykał maksymalnie. W "P" miałem fleksję programu i na tej podstawie mogłem sterować przysłoną.
    Tak jak i F801s i im podobne. Niestety, nie miałem okazji podpinać szkieł G do FA, ale bazuję na tym, co można wyczytać, choćby tutaj lub tutaj. Zgadza się, to jest bardzo nietypowe zachowanie, ale widać FA "tak ma".
    Ostatnio edytowane przez axer ; 12-03-2009 o 22:40

Domyślnie

...Nie neguję, że sprzedawany na aukcji sprzęt nie jest sprawny, ale tak opisanego i sfotografowanego w życiu bym nie kupił.
    podałem to tylko jako przykład, chodzi o cenę.
    Ja też raczej bym się nie zdecydował, chociaż... Jakby ktoś napisał 200 linijek opisu i zamieścił 12 super zdjęć, to jaką można mieć pewność, że np. migawka nie jest w stanie agonalnym? Albo przesuw filmu działa dokładnie? Albo że trzyma czasy?

Domyślnie

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc
    Co do obiektywów G - w sumie nie będę używał, bo poza 17-55 DX (który sam się w tym przypadku wyklucza) mam tylko szkła AF - i właśnie o współpracę z tym typem nikkorów mi chodziło.
    Teraz cena wynosi 620 i właśnie łamię się...ponieważ mam też ze "starych czasów" Pentaxa ME Super + 28mm M42 + 50 pentax + 90 tamrona (ogniskowej Tamiego dokładnie nie pamiętam, bo wszystko od lat leży u Ojca w szafie - od czasów F65), więc na robienie zdjęć w "manualu" dla frajdy w zupełności wystarczy...
    I bądź tu mądry

Domyślnie

Skoro masz ME Super z optyką to moim zdaniem nie ma sensu kupować jeszcze manualny korpus Nikona. Jak sam stwierdzasz - do zabawy wystarczy. ME Super to świetny aparat.

Uprawnienia umieszczania postów