Spoko!!!One nie wezmę!!!
Jeszcze raz dzięki wielkie
Szukaj
Spoko!!!One nie wezmę!!!
Jeszcze raz dzięki wielkie
D300s//D80//17-55 2.8//80-200 2.8//85 1.8
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Jestem nowy,trochę poczytałem ale nic nie było chyba na ten temat, a czy jest jakieś niebezpieczeństwo jeśli chodzi o kupno używanego tabletu?? jeśli jest to jakie??z gory dzieki za odpowiedz![]()
sam tablet raczej ciezko zniszczyc od samego uzywania, obejrzyj sobie dokladnie piorko czy jest ok, i mozesz sie nastawic ze trzeba bedzie koncowke zmienic (chociaz nie koniecznie)
aha ,to dobrze dzięki;a jeszcze jestem ciekawy czy są tablety w których można pisać jakby po ekranie, tzn. takie w których zamiast tej podkładki macie ekran LCD? Jak jest to pewnie ostra kasa za taką przyjemność![]()
Tak są takie tablety... poniżej masz wypis z cennika oficjalnego:
Tablety graficzne serii LCD
TABLET WACOM LCD PL-521 4 749,00 PLN
TABLET WACOM LCD CINTIQ 12WX 5 659,00 PLN
TABLET WACOM LCD PL-720 5 659,00 PLN
TABLET WACOM LCD PL-900 7 129,00 PLN
TABLET WACOM LCD CINTIQ 21UX 11 399,00 PLN
Do tego Cintiq 12" to mały tablecik generalnie więc trzeba mieć kasę żeby się w to pakowć - Cintiq 21" to poezja ale trzeba się zapożyczyć na długie latawg mnie nie ma sensu jak nie jesteś mega PRO i nie jest Ci to naprawdę niezbędne (a raczej w to wątpię bo przy pomocny "normalnych" powstaje praktycznie cała grafika którą widzisz w okół siebie )
![]()
niezły cennikheh nie jestem i nigdy pewnie nie będę PRO ale cóż,dzięki za informacje
Cintiq to na razie pomyłka. Niestety szyba która ma chronić ekran sprawia że jest lekkie "przesuniecie" pomiędzy piórkiem a kursorem.
Nowe Intuosy to trochę odnowione 3 - niby siła nacisku znacznie większa ale... brak różnicy podczas pracy.
Ja pracuje na Intuosie 3 format A4 - od intuosa 2 znacznie ciekawiej wygląda, formatka A4 wiec nie trzeba dziubdziac. Naprawdę dobrze sie na tym pracuje.
Co do wersji BAMBO A6 czy tabletów Pentagrama – z pewnoscia lepiej się na tym pracuje niz myszka ale jak chcesz poczuć luksus pracy na tablecie to minimum Wacom Intuos 2 format A5/A4 - warto poszukać nawet używanego na Allegro, w dobrym stanie, niż kupować jakieś miniaturki
A4 do zdjęć? Przecież się chłopina zamacha na śmierć! Jakby miał malować "Bitwę pod Grunwaldem" to może i owszem, ale do zdjęć spokojnie A5 wystarczy.
Nawet na malowanie "Bitwy pod Grunwaldem" A4 jest za dużechciałbym przypomnieć że grafika komputerowa to nie tradycyjny papier i mamy zooma - w dodatku praktycznie unlimited więc można takie detale machać że można by je zakwalifikować do macro
a które i tak potem się zgubią w gąszczu badziewia jak to wydrukujemy nawet na B2 czy większym
A5 jest wg mnie optymalne do wszystkiego a nawet do prostych retuszy być może i trochę za duży - ale mimo wszystko powiedzmy że jest "optymalny" A4 jak ktoś nie ma wprawy to nie tylko mu ręka odpadnie od machania ale również nie postawi na nim prostej kreski
im większy tablet tym większych zdolności manualnych wymaga i mniej wybacza
narysować prostą kreskę na 5cm narysuje prawie każdy - natomiast na 50cm to już "niebałdzo"
![]()
Skontaktuj się z nami