Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekk_gdy Zobacz posta
    Najpierw wprowadzili na rynek D40/D40x/D60 które kierowane były do laików takich jak ja. Osób które chciały zacząć swoją przygodę z fotografią. Kusili niską ceną a teraz ? Jeśli ktoś chce przejść o body wyżej to musi kopić D90 którego cena wynosi za body coś koło PLN 3200,- bo D80 przestali produkować
    No i jeszcze ten brak śrubokręta... ciekawe ile osób dzięki temu "nakłonili" na zmianę body. czytaj zakup droższego modelu, ile osób wpadło w ich zasadzkę ?

hmmm... całkiem niezły chwyt.
    Nikt chyba z Nikona Cię nie przymusił do zakup D40 (czy innego z tej trójki).
    Kupując, chyba znałeś jego specyfikację techniczną. Znałeś wady i zalety. Czy nie? No bo jak nie - Twoja wina, że teraz jesteś niezadowolony. Jeśli tak - również Twoja wina, bo po prostu źle wybrałeś od samego początku

Czy gdyby dziś produkowali D80 to szedłby on jak świeże bułeczki? Wątpię, zdecydowanie.
    Fotografia cyfrowa za szybko zmienia. Każdy rozsądny dołożyłby te "kilka stówek" do świeższego modelu, jakim jest D90, żeby "wystarczył" na dłużej.
    Tak samo jak trzeba było wtedy dołożyć do D80 albo prznajmniej D70(s), który wystarczyłby na dłużej.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

No ale o ile się nie mylę to Nikkor 24-70/2.8 to jest AFS, czyli ma silnik swój. Co do 105mm to zależy jaki model.

Swoją drogą twoje pytanie nie jest pozbawione sensu. W dolnych "zakresach cenowych", czyli wśród lustrzanek oferowanych dla amatorów MZ Pentax wygrywa z Nikonem, w sensie oferuje więcej, za mniejsze pieniądze. Gorzej gdy będziesz chciał rozwijać system bardziej, w kierunku bardziej profi, tam Pentax już odstaje od Nikona, owszem są dobre szkła do Pentaxa, ale raczej nie dorównują topowym Nikkorom, np. wspomnianemu 24-70/2.8. Obsługa lamp błyskowych w Nikonie też jest na wyższym poziomie. No i dostępność sprzętu "nieamatorskiego" u Nikona jest nieporównywalnie lepsza. Wszystko zależy od tego na jakim etapie chcesz się zatrzymać, jaki poziom uznasz za wystarczający, a to, jak sam widzisz na przykładzie D40, trudno z góry przewidzieć. Ja tam wolę mieć zapas możliwości, nawet jeżeli z nich w najbliższym czasie nie skorzystam, dlatego wybrałem Nikona, ale kilku znajomym z czystym sumieniem poleciłem Pentaxa.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

zastanawiałem się nad używkami ale boje się sytuacji jakie miał mój kolega z CANONEM....

kupił na allegro 450D - mały przebieg, gwarancja producenta wszystko elegancko.
    Przyszła paczka i okazało się że tylny panel LCD nie działa i nie wysuwa się lampa błyskowa... sprzęt udało się jemu zwrócic... sprzedający twierdził że nie wiedział nic na temat usterek
    Kupił więc drugi 450D hmmm... oprócz tego że lustro się jemu zacinało co jakiś czas, to wszystko byłoby w porządku... ;p
    to jest właśnie ryzyko kupowania sprzętu elektronicznego z drugiej ręki.
    Cmeha Smena 8m
    NIKON F3T / 50mm 1.4
    NIKON D80 + 50mm 1/8 + T 17-50 / 2.8 + ZENITAR 16mm / 2.8 + SB 800

Domyślnie

U nas na gieldzie nie ma raczej takich problemow. Serio. Wiekszosc forumowiczow to ludzie bardzo dbajacy o sprzet.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Nikt chyba z Nikona Cię nie przymusił do zakup D40 (czy innego z tej trójki).
    Kupując, chyba znałeś jego specyfikację techniczną. Znałeś wady i zalety. Czy nie? No bo jak nie - Twoja wina, że teraz jesteś niezadowolony. Jeśli tak - również Twoja wina, bo po prostu źle wybrałeś od samego początku

Czy gdyby dziś produkowali D80 to szedłby on jak świeże bułeczki? Wątpię, zdecydowanie.
    Fotografia cyfrowa za szybko zmienia. Każdy rozsądny dołożyłby te "kilka stówek" do świeższego modelu, jakim jest D90, żeby "wystarczył" na dłużej.
    Tak samo jak trzeba było wtedy dołożyć do D80 albo prznajmniej D70(s), który wystarczyłby na dłużej.
    ... byłem totalnie zielony w sprzęcie... D40 kupiłem jako pierwsza lustrzankę, nie zdawałem sobie sprawy z faktu że brak śrubokręta stanie się dla mnie w pewnym momencie uciążliwe. Przy wyborze aparatu kierowałem się jak większość początkujących jego ceną oraz komentarzami innych użytkowników.
    Teraz przyznaje że popełniłem błąd kupując ten model i kupiłbym coś z wyższej półki dopłacając parę stów więcej.

Mądry polak po szkodzie.
    Cmeha Smena 8m
    NIKON F3T / 50mm 1.4

Domyślnie

Na tym forum nie powinieneś wtopić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekk_gdy Zobacz posta
    ... byłem totalnie zielony w sprzęcie... D40 kupiłem jako pierwsza lustrzankę, nie zdawałem sobie sprawy z faktu że brak śrubokręta stanie się dla mnie w pewnym momencie uciążliwe.
    No, ale przeciez teraz masz ogrom szkiel z AF-Sem. Nic tylko przebierac/wybierac. Nie jest wcale tak zle
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

No i mam ogrom szkieł z AF które mogę pożyczyć od znajomych...;p

Chyba zaryzykuje i rzeczywiście kupie używane D80 z giełdy forumowej.
    Cmeha Smena 8m
    NIKON F3T / 50mm 1.4

Domyślnie

myślę ze to najlepsze rozwiązanie..
    pentax to naprawdę dobry system ale jak jesteś w N to po co zmieniać..

Oszczędny w słowach Awatar jmarcinkowski
    Miasto
    Toruń ... a właściwie tuż obok :)

Domyślnie

Jeżeli, tak jak mówisz, masz wadę wzroku i problemy z ostrzeniem manualnym, to lepszym wyborem będzie Nikon.
    Miałem Pentaxy K10 i K20. Doskonale współpracowały z obiektywami manualnymi. Stare obiektywy z gwintem działały po zakupie przejściówki za niewielkie pieniądze. Jak się człowiek uparł to i zdjęcie ze słoikiem zamiast obiektywu wyszło No i stabilizacja w korpusie - działająca również z manualnymi szkłami. Cena tychże szkieł zdecydowanie niższa niż porównywalnych manualek Nikona.
    Jednak ten AF .... słabiutko działał w gorszym oświetleniu. Nie, żeby się mylił, jeśli trafił, to celnie, ale często obiektyw "przespacerował się" kika razy tam i z powrotem i puszka sygnalizowała "brak ostrości".
    Jeśli masz dostęp do dobych szkieł Nikona to warto się zastanowić nad pozostaniem w systemie.
    Wybór należy do Ciebie ...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów