Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie Problem z czytnikiem kart - CF

Witam wszystkich - to mój pierwszy post.

Proszę o pomoc osoby mające więcej pojęcia o komputerach. Niedawno kupiłem nowy komp z wbudowanym (zamiast floppa) czytnikiem kart. Niestety, czytnik nie czytał kart Compact Flash. Objawy po włożeniu karty CF wyglądały tak: migające ikonki dysków czytnika - tak jakby komputer nieustannie na nowo wykrywał urządzenie. Co ciekawe nie miał takich problemów z kartą SD - wszystko OK.

Myślałem, że czytnik jest zepsuty, więc oddałem go do sklepu. Niestety, podobnie sytuacja wygląda z moim starym czytnikiem kart (na kabelek USB) - objawy te same. Dodam, że na wcześniejszym kompie nie było problemów.

Mam system (legalny) XP service pack 3. Czy to kwestia jakiś sterowników? Może ktoś miał podobny problem? Karty CF sprawne - wkładałem różne. Acha, i po kablu podpiętym do aparatu nie ma problemu ze ściągnięciem zdjęć.

Domyślnie

dziwnie to wygląda. Ja korzytsam głownie z czytników CF (D70s) i nie miałem tego typu problemów. Czytnik pusty powinien być widoczny w systemie jako "dysk wymienny ", bez nosnika. Odpinasz czytnik od kabelka, dysk znika. wkładasz karte do czytnika, podpinasz kabel, pojawia się z powrotem, z zawartościa. Może nie wyrabia sie płyta prądowo, spróbuj podpiąc sam czytnik do gniazd z tyłu płyty głownej?
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

No więc, bez karty - czytnik jest widoczny właśnie jako "dysk wymienny. Kiedy wkładam kartę CF - zaczyna wariować. Przy SD nie ma tego problemu. Spróbuję dzisiaj podpiąć do innych portów USB.

Domyślnie

hmmm ... ja kiedyś miałem czytnik, który wymagał kilku sterowników do poprawnej pracy... Podaj model czytnika jeśli możesz

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Wraz z nowym komputerem zainstalowałem czytnik firmy 4WORLD.
    http://www.4world.pl/categories/product/53/80/ - właśnie taki.

Ponieważ wystąpiły opisane wcześniej objawy, wymieniłem go na inny egzemplarz myśląc, że ten jest uszkodzony. Niestety, z następnym działo się to samo. W sklepie oddano mi pieniążki.

Wtedy wpadłem na pomysł, że skorzystam ze starego zewnętrznego czytnika podłączanego przez kabelek USB firmy SOLUTION. http://fotozakupy.pl/czytnik-adapter...gh-speed,8818s - dokładnie ten.

Ze starym kompem działał bez zarzutu, tylko denerwował mnie kabelek. Dlatego postanowiłem, że w nowym kompie będzie wbudowany czytnik. Żona korzysta z kart SD, ja z CF - więc wybrałem najwygodniejsze rozwiązanie.

Niestety, stary-dobry czytnik z nowym kompem też nie chce działać. Z kartami SD nie ma problemu. Kiedy wkładam CF, przestaje widzieć urządzenie na 1 sekundę, później znów się pokazuje i natychmiast znika - i tak się dzieje, dopóki go nie odłączę.

Z tego co czytałem, to żaden z tych czytników nie wymaga sterowników. Zresztą SOLUTION z poprzednim kompem działało bez driverów.

Domyślnie

A testowałeś tylko jedną kartę CF? Może to coś z nią jest nie tak? Sprawdź z inną kartą to będziemy wiedzieć na czym stoimy

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Wkładałem 3 różne karty, ale wszystkie tego typu: http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?PID=C9851397 Karty na pewno są sprawne. Komunikacja poprzez aparat działa bez zarzutu. Spróbuję jeszcze włożyć kartę innej firmy, ale muszę ją kupić albo pożyczyć.

Uprawnienia umieszczania postów