ZrobiszWyłącz podgląd i zrobisz.
Szukaj
ZrobiszWyłącz podgląd i zrobisz.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Pracuje na raz jeden aku.
Może tu wychodzi moje elektryczno - elektroniczne wkształcenie, ale pytasz o rzeczy dla mnie tak oczywiste, że się dziwię, że można tego nie wiedzieć.
Pomyśl chwilę, czemu tak pokazuje.
Masz dwa aku naładowane na 60%, wkładasz je do gripa i aparat mierzy ile w sumie ma energii zgromadzonej w akumulatorach, wychodzi mu, że ma 120%, to ile kresek ma pokazać, pokazuje, że max. I tak do czasu, aż sumaryczna energia nie zacznie spadać poniżej 100%.
Na drugi aku się przełączy, jak pierwszy zjedzie do 0.
Żeby uprzedzić kolejne pytanie, 0 oznacza, że nie wyładował aku do ostatniej kropelki energii, tylko z punktu widzenia zasilania aparatu, ten akumulator należy naładować. Elektronika zarówno aparatu jak i akumulatora czuwa, żeby podczas normalnego uzytkowania aparatu, nie uszkodzić ani aku, ani aparatu.
Jestem świeżo po zakupie D90 i gripa. Często zerkałem na "battery info", interesowała mnie głównie liczba zdjęć możliwych do wykonania na jednym aku. Za każdym razem energia była pobierana z jednego (tego samego) akumulatora, mniej naładowanego.
Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 11-03-2009 o 21:04
Czyli wiedzę że aparat pracuje na jednym, a nie dwóch masz z "battery info".
Trochę mnie to dziwi, bo z akku masz trzy kabelki, więc grip chyba musi mieć jakąś rozbudowaną elektronikę skoro przełącza akku, tym bardziej że prąd jest nie mały (np. lampa błyskowa).
Mnie się wydawało że on łączy akumulatory do kupy i już.
A z tego co ty piszesz to musiałby być oddzielne info dla napięcia dwóch akku i oddzielne przewody do zasilania.
Jak na mój rozum to trochę za dużo kabelkologii.
W końcu elektroniki też się tylko uczyłem kilka lat....
Postaram się podkleić taśmę dwustronną pod akku i zobaczę jak idą prądy z akumulatorów, czy równomiernie czy faktycznie z jednego
Pzdr
D600 , N50/1,4 , , To16-28/2,8 , N24-70/2,8 , N28-300 , S70-200/2,8 , N70-300, S150-500 , itd...
Ludzie marzą o Aniołach, ja miałem jednego Krabbika w ramionach...
heh mi na jednej baterii robi max 400 ;/ nie czaje .. kupiłem druga dopiero co ja naladowałem na maxa poczekam az starta kipnie i włoze nowa. zobaczymy ile nowa zrobi..
Na początku mnie też robił mniej więcej 400. Nie wiem jak to działa, ale po jakimś czasie dochodzi do tej właściwej wartości![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Baterie Litowo-Jonowe albo Polimerowe tak mają że pierwsze ich używanie nie jest pełną energią, a formują się po 3-5 ładowaniu.
Jeśli wtedy nic się nie zmienia to albo były już używane, albo któraś cela jest wadliwa.
A co do ilości zdjęć to u mnie z obiektywem Sigmy 150-500 bateria bardzo mocno się zużywa, natomiast z Nikorrem 18-200 to pstrykam i pstrykam....
D600 , N50/1,4 , , To16-28/2,8 , N24-70/2,8 , N28-300 , S70-200/2,8 , N70-300, S150-500 , itd...
A styki sterujące na złączu? Trochę informacji też tamtędy przepływa. Oprócz pokręteł i przycisków może iść informacja o zasilaniu. Zauważ, że dla EN-EL3 i koszyka z AA wspólna jest tylko masa (-), styk + jest osobny. Koszyk też nie ma trzeciego styku informacyjnego. Kabelkologii to nie powieksza, bo wystarczy zwykły układ przełączający, zasilanie aku. Na przykład przy włączeniu apartu, albo co jakiś czas jest zczytywana informacja raz z jednego aku raz z drugiego. Nie zauważyłem też żeby aku nieaktywny tracił energię, no traci parę procent (<5), ale to w związku z upływnością, normalna sprawa. Jakby zasilanie było pobierane z obu aku to oba byłyby w jakimś stopniu wyczerpane.
Jak za pomocą taśmy dwustronnej zmierzyc przepływ prądu?
No proszę Cię nie pisz czegoś takiego jako elektronik.
W koszyku jest 6 x 1,5 więc trzeba te 9v na czymś stracić bo zasilanie Nikona to 7,4V, a trzeci styk jest do elektroniki więc go nie ma w bateriach.
Na wyświetlaczu jest cały czas info na temat dwóch akku a nie jednego więc musiał by być jeden układ do mierzenia dwóch akku a drugi który by mierzył pojedyńczo i jeszcze przełączał sie między nimi. Jak dla mnie to zbyt skomplikowane aby wsadzić to do gripa.
Pobierany jest prąd z akku który ma większą SEM więc nie czerpie tego słabszego.
Jest taka taśma np. do łaczenia wyświetlacza w radiu samochodowym i na cienkiej foli są napylone z dwóch stron ścieżki miedziane, wystarczy to włożyć między zestyki, podłaczyć dwa mierniki i patrzeć co tam sobie płynie, no nie?
No dobra bo nas zbanują za elektronikę a nie fotografię.
Pzdr
Zrobiłem prosty test.
Zmierzyłem napięcie na akumulatorach.
Nikon ma 7,69, a Delta 8,17.
Po włożeniu do gripa (oby dwóch) zmierzyłem napięcie na jego wyjściu i jest 8,16.
Wniosek więc taki że grip podaje na pewno z akku mocniejszego lub z dwóch (przy czym ja obstaje) i troche traci na elektronice wyrównującej.
Pzdr
Skontaktuj się z nami