Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Stany Zjednoczone

Format RAW kocham i nienawidzę zarazem. Da się z nim wyczyniać cuda, ale ma jedną zasadniczą wadę - trzeba go dłużej obrabiać, na co nigdy nie mam ochoty. Zgodnie z moim postanowieniem postnym zabieram się wreszcie za obrabianie wszystkich zdjęć, które zalegają na moim dysku. W pierwszej kolejności wakacje, ponieważ chciałem się tutaj nimi z Wami podzielić. Mogę z całą pewnością stwierdzić, że była to wyprawa mojego (stosunkowo, krótkiego jeszcze ) życia. Ok, koniec zanudzania - czas przejść do meritum

Ameryka, kraj niezwykłych kontrastów. Miejsce gdzie nieznajomi ludzie potrafią być dla siebie mili i wszystko jest naj - samochody, budynki i ulice. Mimo, że wielu ludzi uważa to państwo za raj, nie ciągnie mnie zupełnie, aby się tam osiedlić w przyszłości. Olbrzymie odległości do każdego miejsca i życie towarzyskie oparte w większości na rozmowach telefonicznych skutecznie zniechęcają. Jednak pod względem turystycznym cięzko o lepszy wybór - podczas dwóch tygodni można zobaczyć dwa oceany (my niestety nie mieliśmy czasu na Atlantyk), mijając po drodze mnóstwo parków narodowych i rezerwatów, które diametralnie rożnią sie między sobą. Wiele wytworów natury, które występują wyłącznie tam, tak jak łuki skalne w Arches NP lub w niewielu miejscach na świecie (gejzery w Yellowstone NP czy Sekwoje w Sequoia NP) powodują, że napewno nie można się nudzić, a widoki nam nie spowszednieją.
    Na swoją podróż wzdłuż USA, którą rozpoczęliśmy w Chicago (a gdzież by inaczej? ) mieliśmy 16 dni. Plan był prosty - zobaczyć w tym czasie jak najwięcej, w 100% wykorzystać czas. Interesował nas zachód. Przed wyjazdem zrobiliśmy szkicowy zarys naszej wyprawy, ale większość decyzji o miejscach, które chcemy zobaczyć podejmowaliśmy z dnia na dzień. Trasa wyglądała mniej więcej tak: Chicago - Utah - Arizona - Nevada - California - Wyoming - South Dakota - Chicago. Łącznie ok. 11 000km samochodem. Codziennie w innym miejscu, nocowaliśmy w przydróżnych hotelach. Koszty to 70-100$ za nocleg + śniadanie w formie bufetu za czteroosobowy pokój (dwa łóżka małżeńskie + łazienka). Tyle w ramach wstępu, teraz troche Was pomęczę zdjęciami, które będę stopniowo dodawał wraz z opisami w tym wątku. Kolejność będzie zgodna z przebiegiem naszej trasy.

1. No to lecimy!

2. Śniadanko dosyć marne - jak to zwykle w Locie.

3. Sweet home Chicago!

4.

5.

6. Po rzece pływa wiele statków wycieczkowych. Z resztą przepłynęliśmy się takim chwilę później.

7. Słynne fontanny w Millenium Park - więcej z tego miejsca następnym razem.

8. The Bean

9.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 15-03-2009 o 18:29
    D90 | 10-20 16-85 18-70 | SB-28 | Olympus XA2 Smiena Symbol
    Góry i inne

Domyślnie

super, czekamy na reszte zdjec, bo to rozumiem ze dopiero poczatek (a do Chicago mam jakby maly uraz..)! Mi zawsze marzyl sie taki przejazd ze wschodu na zachod Stanow, tak na 4-5tyg... niestety jednak brak funduszy doskwieral od zawsze wiec trzeba bylo sobie radzic inaczej (a jak dokladnie dowie sie kazdy zagladajac jutro do fototurystyki na stronie NKP )

pozdrawiam i czekam na reszte
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Zapowiada sie swietnie i osobiscie czekam na relacje z Poludnowej Dakoty. Zwiedziles moze Crazy Horse Monument?
    Zazdroszcze takiej podrozy, co prawda mieszkam w tym kraju i bylem juz w naprwde wielu miejscach, to jednak zawsze marzylem o tym zeby zwiedzic ten kraj poruszajac sie samochodem ale na to potrzeba duzo czasu a tego ciagle malo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    super, czekamy na reszte zdjec, bo to rozumiem ze dopiero poczatek (a do Chicago mam jakby maly uraz..)! Mi zawsze marzyl sie taki przejazd ze wschodu na zachod Stanow, tak na 4-5tyg... niestety jednak brak funduszy doskwieral od zawsze wiec trzeba bylo sobie radzic inaczej (a jak dokladnie dowie sie kazdy zagladajac jutro do fototurystyki na stronie NKP )

Art.
    Art, ja w lipcu będę robił trasę ze wschodu na zachód i z powrotem. Będzie długaśny reportaż.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Art, ja w lipcu będę robił trasę ze wschodu na zachód i z powrotem. Będzie długaśny reportaż.
    juz Ci zazdroszcze
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

juz Ci zazdroszcze
    Ty mi USA, ja Tobie Tybetu. Jesteśmy kwita
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mississauga, Ontario

Domyślnie

Będąc w Ameryce raczej trudno zobaczyć Adriatyk

Domyślnie

Art.
    Tak, to początek - teraz będę się starał wstawiać więcej zdjęć, a mniej ględzić

Cytat Zamieszczone przez iroyork Zobacz posta
    Zapowiada sie swietnie i osobiscie czekam na relacje z Poludnowej Dakoty. Zwiedziles moze Crazy Horse Monument?
    Zazdroszcze takiej podrozy, co prawda mieszkam w tym kraju i bylem juz w naprwde wielu miejscach, to jednak zawsze marzylem o tym zeby zwiedzic ten kraj poruszajac sie samochodem ale na to potrzeba duzo czasu a tego ciagle malo.
    Podjechaliśmy pod bramę Crazy Horse Monument, ale uznaliśmy, że 27$ za cały samochód to zbyt drogo, jak na oglądanie ledwo zaczętego pomnika. W South Dakocie zobaczyliśmy Mount Rushmore i Badlands NP, ale o tym później.

Cytat Zamieszczone przez Gregi69 Zobacz posta
    Będąc w Ameryce raczej trudno zobaczyć Adriatyk
    Oczywiście masz racje Chodziło mi o Atlantyk. Pisałem to dość późno i już mi się wszystko pomieszało
    Góry i inne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregi69 Zobacz posta
    Będąc w Ameryce raczej trudno zobaczyć Adriatyk :)
    to chyba świadectwo tęsknoty za Europą ;)

bardzo ciekawa relacja.

Zbyszek, u Ciebie również wiele interesujących zdjęć.

na jakim poziomie kształtują się teraz ceny biletów samolotowych do USA i, jeśli można wiedzieć, ile na oko kosztowała Cię cała wyprawa?
    Ostatnio edytowane przez p e t e r ; 10-03-2009 o 00:55

Domyślnie

Zbyszek, zdecydowanie polecam Chicago w lecie, ale jeszcze bardziej San Francisco Więcej na ten temat jak dojdę do 9 dnia naszej wyprawy.

Peter, ciężko oszacować, ponieważ pędziłem w USA łącznie dwa miesiące, a większość tego czasu u rodziny koło Chicago. Z tego względu odpadł nam też koszt wynajęcia samochodu. Hotele tak jak już pisałem 70-100$ za czteroosobowy pokój (dwa duże łóżka + śniadanie). Obiad jedliśmy w restauracjach sieciowych - ok. 15$ za osobę. Wstęp do parku 5-15$ za samochód - my wykupiliśmy kartę wstępu do wszystkich parków narodowych (trzeba uważać - rezerwaty Indian oraz parki stanowe się do nich nie zaliczają) ważną na rok. Jej koszt wynosił 80$ za samochód, ale planowaliśmy zwiedzanie wielu miejsc, więc koniec końców oszczędziliśmy na tym drugie tyle. Więcej info. o parkach możesz uzyskać tu.

Po zwiedzeniu Chicago i dopięciu wszystkich przygotowań na ostatni guzik ruszyliśmy w drogę. Na początku trochę się nam poszczęściło i trafiliśmy na zlot motocyklowy. Przez około 50 mil jechaliśmy autostradą mijani przez tysiące pięknych maszyn eskortowanych przez policję. Jechały pojedyncze osoby, ale też stare małżeństwa czy rodzice z dziećmi. Nie robiłem zdjęć, ponieważ ciężko było coś złapać z samochodu - mam za to całkiem fajne nagranie kamerą

21. Nasza niezawodna Honda gotowa do drogi

22. W Iowa mijaliśmy domy zalane przez czerwcowe powodzie. (fot. z auta)

23. Butelka wody pod ręką, "Ostatni samuraj" tudzież PlayStation i można jechać

24. Wcześnie rano w Colorado. Stacja benzynowa na całkowitym odludziu. Pani ekspedientka musiała być bardzo zafascynowana językiem, którego używamy lub bardzo znudzona, ponieważ wyszła na zewnątrz pod pretekstem zamiatania jednocześnie ukradkowo obserwując nas i nasz samochód

25. Po kilkunastu godzinach jazdy przez Illinois, Iowe, Nebraskę i Colorado zdecydowaliśmy nie tracić czasu i od razu rozpocząć zwiedzanie. Pierwszy na naszej drodze był Arches NP, dojechaliśmy do niego jeszcze przed wschodem słońca. Niezwykłe formacje z piaskowca występujące tylko w tym miejscu tworzą niezapomniany widok.

26.

27. Dopiero po wschodzie można było zobaczyć prawdziwy kolor łuków.

28.

29. Najsłynniejszy łuk - Delicate Arch. "Maskotka" tego parku, był również umieszczany jako tło na tablicach rejestracyjnych Utah. Strasznie żałuję, że nie mogliśmy zostać tam do zachodu słońca, kiedy łuk jest najlepiej oświetlony. Niestety to była moja bolączka w czasie tego wyjazdu - nieustająco goniący nas czas.

Tego dnia byliśmy również w Canyonlands i Dead Horse Point View, jednak relacja następnym razem.
    Ostatnio edytowane przez Bjania ; 11-03-2009 o 23:41
    Góry i inne

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów