kupuję siódemkębardzo fajne wyszło
czekam na Utah![]()
Szukaj
kupuję siódemkębardzo fajne wyszło
czekam na Utah![]()
No pieknie....
nie kaz dlugo czekac na nastepne![]()
Świetne zdjęcia. Byłem w 2007 jesienią w Chicago kilka dni , a w zeszłym roku byłem przejazdem dwie godzinki. To miasto ma coś w sobie. Wybrałbym się jeszcze raz, ale jak będzie cieplej - bo gdy je odwiedzałem było zimno i wietrzne. W sumie windy city![]()
PS.: Pozdrowienia dla wszystkich stewardes latających w naszych rozpadających się samolotach![]()
PS2.: Jeżeli mogę się podkleić w ramach ciekawostki.
Ostatnio edytowane przez p e t e r ; 10-03-2009 o 00:55
Zbyszek, zdecydowanie polecam Chicago w lecie, ale jeszcze bardziej San FranciscoWięcej na ten temat jak dojdę do 9 dnia naszej wyprawy.
Peter, ciężko oszacować, ponieważ pędziłem w USA łącznie dwa miesiące, a większość tego czasu u rodziny koło Chicago. Z tego względu odpadł nam też koszt wynajęcia samochodu. Hotele tak jak już pisałem 70-100$ za czteroosobowy pokój (dwa duże łóżka + śniadanie). Obiad jedliśmy w restauracjach sieciowych - ok. 15$ za osobę. Wstęp do parku 5-15$ za samochód - my wykupiliśmy kartę wstępu do wszystkich parków narodowych (trzeba uważać - rezerwaty Indian oraz parki stanowe się do nich nie zaliczają) ważną na rok. Jej koszt wynosił 80$ za samochód, ale planowaliśmy zwiedzanie wielu miejsc, więc koniec końców oszczędziliśmy na tym drugie tyle. Więcej info. o parkach możesz uzyskać tu.
Po zwiedzeniu Chicago i dopięciu wszystkich przygotowań na ostatni guzik ruszyliśmy w drogę. Na początku trochę się nam poszczęściło i trafiliśmy na zlot motocyklowy. Przez około 50 mil jechaliśmy autostradą mijani przez tysiące pięknych maszyn eskortowanych przez policję. Jechały pojedyncze osoby, ale też stare małżeństwa czy rodzice z dziećmi. Nie robiłem zdjęć, ponieważ ciężko było coś złapać z samochodu - mam za to całkiem fajne nagranie kamerą
21. Nasza niezawodna Honda gotowa do drogi
22. W Iowa mijaliśmy domy zalane przez czerwcowe powodzie. (fot. z auta)
23. Butelka wody pod ręką, "Ostatni samuraj" tudzież PlayStation i można jechać
24. Wcześnie rano w Colorado. Stacja benzynowa na całkowitym odludziu. Pani ekspedientka musiała być bardzo zafascynowana językiem, którego używamy lub bardzo znudzona, ponieważ wyszła na zewnątrz pod pretekstem zamiatania jednocześnie ukradkowo obserwując nas i nasz samochód
25. Po kilkunastu godzinach jazdy przez Illinois, Iowe, Nebraskę i Colorado zdecydowaliśmy nie tracić czasu i od razu rozpocząć zwiedzanie. Pierwszy na naszej drodze był Arches NP, dojechaliśmy do niego jeszcze przed wschodem słońca. Niezwykłe formacje z piaskowca występujące tylko w tym miejscu tworzą niezapomniany widok.
26.
27. Dopiero po wschodzie można było zobaczyć prawdziwy kolor łuków.
28.
29. Najsłynniejszy łuk - Delicate Arch. "Maskotka" tego parku, był również umieszczany jako tło na tablicach rejestracyjnych Utah. Strasznie żałuję, że nie mogliśmy zostać tam do zachodu słońca, kiedy łuk jest najlepiej oświetlony. Niestety to była moja bolączka w czasie tego wyjazdu - nieustająco goniący nas czas.
Tego dnia byliśmy również w Canyonlands i Dead Horse Point View, jednak relacja następnym razem.
Ostatnio edytowane przez Bjania ; 11-03-2009 o 23:41
D90 | 10-20 16-85 18-70 | SB-28 | Olympus XA2 Smiena Symbol
Góry i inne
Może jakiś mały komentarz, bo nie wiem czy wrzucać kolejne zdjęcia jak nie ma odzewu![]()
D90 | 10-20 16-85 18-70 | SB-28 | Olympus XA2 Smiena Symbol
Góry i inne
Wrzucaj , wrzucaj , bardzo fajny foto-reportażyk . Czekam na kolejne zdjęcia .
nikon d700 ,nikkor 35mm f/2 , nikkor 50mm f/1.8 , sigma 150mm f/2.8 , sb-900 , grip , lowepro slingshot 300 aw , manfrotto 055xprob + 808rc4 , kilka filtrów
Wrzucaj wrzucaj. Aż nie mogę się doczekać mojej wyprawy w lecie![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Nie pytaj tylko wrzucaj, ja tez nie moge sie doczekac lata i jakiegos wyjazdu. Tym razem jednak powiedzialem sobie, ze jak jakies fajne miejsce bedzie np. jakis park narodowy to przynajmniej trzy dni bede chcial tam pobyc, bo jeden dzien to stanowczo za malo.
PS. Jak towarzystwo pogonisz to i wpisy od razu sa![]()
Niestety nie towarzysko. Chciałbym, ale to jeszcze nie moja liga.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Skontaktuj się z nami