Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Wątek: D200 vs D300?

Domyślnie

Dzięki za odzew

mjr - gdyby były stare ceny to nie ma sprawy - przy obecnych cenach 9k jest dla mnie zaporowe - nie zarobkuję tym także więc to za poważna inwestycja jak dla mnie

Michał Jędrak - wątki z S5 także już dogłębnie przeanalizowałem ale sobie odpuszczę mimo wszystko - nie dlatego że zły ale np aku są niekompatybilne i trzeba nosić różne do różnych body kiedy w nikonie wszystko działa na EN-EL3e które kocham wiem że to powód prozaiczny ale generalnie ta matryca znów nie jest tak szczegółowa jak D200 - może zakres tonalny barwowo ma większy - powodów jest więcej ale nie chcę tutaj zaczynać kolejnej walki S5 vs N

kymaj - słusznie - przydały by się takie głosy

mini21 - no właśnie dlatego założyłem taki wątek - dalekie są moje zamiary od zbytecznego śmiecenia na forum gdyby nie moje już totalnie zakręcone myśli w tym temacie

polo - wiadomo że sprzęt sam nie foci ale nie chce mi się za 2 miesiące np znów zmieniać body akurat mi filmiki są totalnie niepotrzebne nie potrzebuję wodotrysków a jedynie to do czego głównie służy aparat czyli do generowania dobrego jakościowo obrazu
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Ominąć, przeskoczyć D300, przeżyć bezzzz. Mi się nie udało niestety , ale polecam choć to aparat w sumie fajny jest.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 09-03-2009 o 00:28

Domyślnie

A tak koniecznie potrzebujesz na już tego drugiego body?
    Bo ja teraz unikałbym kupna korpusu, a 24-70 mogę polecić tak jak wszyscy jego użytkownicy.
    Poczekaj, nawet się nie obejrzysz jak minie parę miesięcy i ceny polecą (miejmy nadzieję..). Pomimo, że jestem zadowolonym użytkownikiem d200 odradzałbym go jak masz d80 i focisz to co napisałeś. Teraz to szkoda pieniędzy.
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

robin102 - jak już napisałem D700 piękna puszka ale cenowo nie dla mnie

JAP - no właśnie myślę czy tak nie zrobić obecnie przydało by się body pod szeroki kąt ale nie ukrywam że stałka 50/1.8 doskwiera mi pod tym względem że mimo iż ją bardzo lubię to czasem trzeba węziej, czasem szerzej no i wiadomo jak to jest z 70-210 nie wszędzie daje radę ze względu na światło żeby używać z niego 70/4

Domyślnie

Z całą pewnością nie cyfroman. Jak chcesz się z gościem wozić, gwarancja cyfromana, brak żółtej karty, faktura po piątym monicie, sprzęt z niewiadomej (zapewne dalekowschodniej) dystrybucji. To moje doświadczenia. Być może człowiek nawrócił się na drogę cnoty...
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Mariusz888, jak tak bardzo cie ciśnie to kup D200, bo mniej stracisz.
    A sprzęt pierwsza klasa.

A za jakis czas jak ceny znormalnieją to kupisz D700 a może już D800.
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Ja przesiadłem się z d70s na d300, głównie mnie denerwowało za mało guzików na body i mały wizjer. Mam znajomego z d200 i się nim bawiłem.
    Moja rada dla CIebie nie kupuj nic!!!
    Dlaczego:
    - masz wystarczający wizjer i nic Ci więcej nie potrzeba!!!

Jeżeli masz jakieś szkła z którymi ci narazie jest komfortowo wstrzymaj się bo ceny są chore.

Jeżeli już koniecznie musisz coś kupić to inwestuj w szkła nie w body, zawsze korci o nowe body wiem o tym dobrze ale naprawde potem zobaczysz że jest to święta racja szkła szkła i jeszcze raz szkła. Wolał bym latać z d80 i mieć 17-55 2.8 oraz 70-200 2.8, albo rzeczywiście 24-70 by już później na FX przejść.

Weź pod uwage wage aparatu - jak jestem u znajomuch co mają d40 a zdjęcia są robione do kotleta to zazdroszcze że jest taki mały. CO by nie mówić o Kenie Rockwell'u to jego podejście do sprzętu nie jest złe - jak idzie do cioci na imieniny bierze d40. Robiłem kolegi d40 ze swoim obiektywem 17-55 zdjęcia są super!!! a kotlet z kitowym obiektywem też dobrxze wychodzi.

A jeżeli chcesz śluby zarobkowo to i tak nie przebijesz canona 5d czy nikona d700 - głównie chodzi o szumy na wyskoich iso i wszyscy ślubniacy już kupili d700 więc możesz nie być konkurencją.

Często ludzie na forum krytykują podejście że puszka naprawde za dobra potrzebna nie jest, ja natomiast patrze na niektóre zdjęcia z d70s i nikkora 18-70 i nie wiem po co mi d300 - oczywiście jestem zadowolony z jego funkcji i zalet ale dziś wiem że d80 w momwncie zakupu też był by dobry a dzisiaj d90 zrobił by swoje. Też był wątek bardzo fajny n forum gdzie kolega z d70 chciał sie na coś przesiąść i mówił że do studio to zaraz mu na głowę ktoś siadł że ma d70 i robi mode i wielki śmiech - ktoś inny polecił wejść na jego stronę to chyba kopara niedowiarkowi opadła bo się okazało że d70tką ma wiele bardzo bardzo fajnych zdjęć.

Wiele jest momentów że się coś chce i chciejstwo bierze góre nad zdrowym rozsądkiem, lub też niespełnione marzenia z przed kilku lat. Dobrze sie zastanów nad kupnem czegokolwiek a jeżeli coś rzeczywiści potrzebujesz to napewno nie body ale szkła.

Domyślnie

Zacznij wykorzystywać to d80. Serio. Zmiana na d200 jest bez sensu bo płacisz tylko za lepszą ergonomię/uszczelnienia powyżej 2 koła. Przecież matryca jest taka sama w tych obydwu aparatach! Nie masz pięniędzy, nie nosisz się z zarobkowaniem za pomocą d300/d700 zapomnij. Jeśli chcesz koniecznie wydać ciężkie pieniądze inwestuj w szkło 2.8 albo stałki. W to akurat warto. Za robinem102 przeskocz, przeczekaj, a jak d300 spadnie do cen d200 kupuj i rób zdjęcia.

Domyślnie

Przesiadłem z d200 na d300 i jestem baaardzo zadowolony z decyzji. 95% zdjęć robię w jpg, bo na obróbkę zdjęć ze względu na tryb i ilość pracy nie mam czasu.
    Przede wszystkim od razu zauważalna jest poprawa jakości zdjęć na wysokich czułościach. Robię masę zdjęć na iso 800-1600 i d200 raczej na pewno by mi je skaszanił. Szum na zdjęciach d300 wygląda naturalnie a na d200 wyskakuje masa czerwonych niebieskich pikseli, które co prawda w druku są na ogół niezauważalne, ale na ekranie są autentycznie wkurzające.
    Do tego zdjęcia d300 są ostrzejsze, no i bateria lepiej trzyma. wątków porównawczych była masa, w sumie wszystko w d300 jest na +.
    D300 / N 18-200 VR, N 50 1.4, N 12-24; D60 / N 18-55 VR, SB-900

Domyślnie

mjr - mocno mnie nie ciśnie dlatego daję sobie czas i pytam bo mimo tego że już nie mam co czytać (wszystko przeczytane xD ) to zawsze fajnie jak ktoś na coś spojrzy chłodnym okiem z innej perspektywy

redrumdanyboy - ale ja ją wykorzystuję tzn D80 ja nie chcę jej zmieniać tylko kupić drugie body nie za bardzo zarabiam fotografią więc dlatego od początku mówię że D700 ze swoimi 9000zł jest totalnie nie dla mnie - na początku wspominając o D300 miałem na myśli połowę tej kwoty

achpiotr - no ciekawe rozważanie i fajnie opisane faktycznie 2 body + szkła to jak się to nosi to jest trochę kg co do szkieł to jestem z nich zadowolony w "szkłowych planach" miałem właśnie 24(2-70 i 70-200 - chociaż co do tele to mi sie nie pali - co prawda nie za jasny ale 70-210 jest fajniutki więc tutaj palącej potrzeby nie ma a tym bardziej że nikkor w tym zakresie podrożał o 2k :/ a co do 17-55 nie rozważam go bo jak to mówią "biednych nie stać na tanie" i wolę mieć szkło które pasuje i do DX i do FX niż potem odsprzedawać dwa że mam S 10-20 i wolę mieć np 4mm dziury niż 3mm nakładające się Fakt faktem najlżejszy to on też nie jest ale uniwersalny to jest 18-200

O rynek ślubny się nie boję bo raczej nie mam zamiaru go atakować zarobkowo - bardziej chciałem ugryźć temat tak dla siebie w celach poznawczych i edukacyjny bo zawsze jak to mówią "człowiek uczy się całe życie" co do sprzętu wiadomo że sam nie foci więc nie tego po nim oczekuję zresztą jak będzie starsza puszka (nawet myślałem o D70 przez wzgląd na foro IR) to jak będzie szum to najwyżej wrzuci się w foto w czarno białe i będzie ziarno a zresztą przyznam się że kiedyś z większej ilości fotek z nazwijmy to "sesji" moją ulubioną jest taka jedna która co śmieszniejsze jest poruszona i to nie celowo - myślałem że pójdzie do kosza a tak naprawdę wg mnie jest najlepsza i do dziś nie wiem czy celowo potrafiłbym ją tak poruszyć :P

Co do szkieł to myślałem o uzupełnieniu 50/1.8 i 150/2.8 o jakieś 105mm (czy to 2.8 VR czy 2.0 DC) lub sprzedaż 50 i zakup 85/1.8 i 135/2.0 ale mimo że lepszy zestaw to trochę koliduje mi z 150mm (to tylko 15mm różnicy więc nie ma sensu kasy wykładać ) - ogólnie doszedłem do wniosku że stałki jak podliczę to nie wyjdą mnie wiele taniej (samo 105 czy 135 /2.0 kosztują między 3-4k spokojnie - nowe nawet więcej obecnie) więc zoom wydał mi się uniwersalniejszy i do tego co focę teraz i co może będę focił w przyszłości

Co do samego podsumowania to nie mam żadnych kompleksów w tym względzie - raczej zawsze byłem miłośnikiem piękna ( ) i wysoko ceniłem sobie rzeczy dobrze wykonane - niekoniecznie drogie - ważne by były zrobione dobrze - za to zoom w tym zakresie to chyba kupię nawet jeśli miał by to być N18-70 za 0,8k

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów