Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon d80 i olympus FL-40

Czy ktokolwiek uzywal takiej kombinacji i czy jest bezpieczna mam na mysli napiecie (ktore powinno byc OK - http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html) oraz polarnosc (tego niestety nie znalazlem).

Domyślnie

Wprawdzie nikt nie odpowiedział na pytanie artyy'ego, ja także nie znam odpowiedzi na to pytanie, ale "podłączę się z podobnym.
    Czy ktokolwiek testował taki zestaw jak w tej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=588469937 (Nikon + FL36 Olympusa).
    Napisałem do wystawcy i dostałem odpowiedź: "Z ciekawości poflaczylem do nikona- do stopki. I normalnie wszystko działa. Robiłem z nią na nikonie ze 2 miesiące albobi dluzej "
    Czy aby na pewno jest to możliwe??
    Pozdrawiam

kriss642
    Gość

Domyślnie

Tak jest to możliwe, sam używałem 2 miesiące fl-36 z D70s, oczywiście w manualu body jak i lampa.
    Body tak jakby nie widzi lampy i nie skraca czasu otwarcia migawki więc trzeba czas ustawiać ręcznie, ale poz tym wszystko działało jak należy. Można wyzwalać fl-36 błyskiem z lampy wbudowanej, ale nie wiem czemu nie chciało to działać gdy miałem w body ustawiony tryb commander. Jednym słowem lampę wbudowaną też na manual.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kriss642 Zobacz posta
    Można wyzwalać fl-36 błyskiem z lampy wbudowanej, ale nie wiem czemu nie chciało to działać gdy miałem w body ustawiony tryb commander. Jednym słowem lampę wbudowaną też na manual.
    Bo wyzwalana pewnie przez fotocelę.
    Commander to AFAIK w systemie CLS wyłącznie.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Dzięki!! Zaryzykowałem i podpiąłem. Błyska, w manualu można ustawić parametry - nie jest źle. Jak w czasach Practikii i lampy Panasonic.

Uprawnienia umieszczania postów