Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Wina światła a nie WB... Przecież aparat prawidłowo dobrał WB na jaśniejsze miejsca z bielą. Nie bardzo rozumiem co chciałbys uzyskać w tych warunkach, doprowadzając do szarości te półcienie straciłbyś jednocześnie biel w światłach która zamieniłaby się w odcień zieleni. Ewidentnie widać tam dwa źródła światła o różnym odcieniu.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Wina światła a nie WB... Przecież aparat prawidłowo dobrał WB na jaśniejsze miejsca z bielą. Nie bardzo rozumiem co chciałbys uzyskać w tych warunkach, doprowadzając do szarości te półcienie straciłbyś jednocześnie biel w światłach która zamieniłaby się w odcień zieleni. Ewidentnie widać tam dwa źródła światła o różnym odcieniu.
    Daleki jestem od zrzucania winy na warunki zewnętrzne, niemniej jednak w tym kościele niełatwo jest fotografować. Mamy bowiem do opanowania różne źródła światła przy ołtarzu/ stole mszalnym, przy którym ustawiane są klęczniki PM): światło żarowe, sodowe (od 2 wielkich lamp zamontowanych przy suficie świecących wprost na Młodych- przekleństwo dla fotografów) i dodatkowo, fotografując PM od przodu wpadnie nam trochę światła dziennego z wielkich okien bocznych naw. Jak dodamy do tego jeszcze światło lampy błyskowej (lub nie dodamy i zaakceptujemy światło zastane)- wychodzi niezły miszmasz WB! Zupełnie inaczej (w sumie też nieciekawie) wygląda sprawa balansu bieli jeśli idzie się w kościół fotografować gości lub młodych w szerszym planie- wówczas mamy mix światła dziennego i w zależności czy ksiądz zapali lampy, żarowego. . W sobotę mam ślub i zdecyduję się na manuala z AWB, pomiarem na suknię z bliska i korektą na +1,3-1,7EV jak radzi N. van Niekerk. P.S.: Dodam jeszcze tylko, że WB generowany w fuji podoba mi się o wiele bardziej w porównaniu z tym w D80- to pokazały ostatnie zdjęcia komunijne. Oznacza to, że cieżko jest osiągnąć powtarzalność w scenach przy tych dwóch aparatach. Tyle tytułem przemyśleń. Odnośnie powyższego zdjęcia (miniatura), różowego jak określił py1szczak2- może być i nie korygować?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Uprawnienia umieszczania postów