Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
D300 zachowuje się dużo lepiej od S5Pro na wysokim ISO. Obrazki wypadają dużo większe. Z S5 jak się wyciśnie 12Mpix to jest widoczna strata jakości. Ja korzystam ciągle z 6 bo w moim przypadku nie potrzebuję więcej (drukuję tylko małe fotki) a kadrować jakoś specjalnie w PS nie muszę. No i wiadomo szybkość. D300 w tym porównaniu to reporterska zapierdalaczka. To z plusów D300. Z drugiej strony ogromny zakres totalny D300 (same zdjęcia od razu mają większą rozpiętość a dodatkowo suwaczki mają ogromny zapas - z białego nieba wyłaniają się piękne chmurki i z cieni można ładnie powyciągać). Automatyczny balans bieli spisuje się po prostu świetnie (w ogóle nie muszę zmieniać koloru na fotografiach ludzi, krajobrazy i roślinki wychodzą bajecznie).

Aha no i jeszcze ostrość zdjęć. D300 wywala bardzo ostre fotki a S5 za sprawą bardzo mocnego filtru na matrycy nigdy nie wywala ostrego obrazka. Dosłownie nigdy. Każde zdjęcie wyostrzam.

Jeszcze kilka rzeczy które zauważyłem.
- S5 lubi czasem nie doświetlać.
- potrafi wyjść morka (ale w zasadzie tylko na gęstych równoległych liniach - jakieś tapety itp.)
Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
Sam sobie fachowo odpowiedziałeś na pytanie. Nic dodać nic ująć. Co najwyżej mogę jako user tych trzech aparatów (S5, D300, D700) dorzucić to, że faktura struktura obrazka z S5 jest znacząco inna od tej z matryc cemosowych. Te z S5 są trochę chropowate coś jakby imitacja obrazka z kliszy, no i doprowadzić plik kolorystycznie z cemosów i z S5 tak żeby podobnie wyglądały to nie lada zawody zwląszcza przy większej ilości. Kolega Białogardzianin pomstuje na różnicę w plikach miedzy S5 a D80, ale z cemosów (D300 D7000) kontra S5 to dopiero będzie jazda nieźle trzeba sie nadrapać aby to podobnie wyglądało. Dla tego ja S5 używam wyłącznie tam gdzie mam światło i gdzie mam zamknięty temat np. sesja w plenerze to w ogóle siedemsetki nie tykam bo bym tego nie połapał kolorystycznie.
Gdyby nie kolosalna różnica w cenie kupił bym D300 zamiast S5 choć ten bije wszystkie nikony w temacie AWB no i gumy się nawet w intensywnie uzywanych piątkach nie odklejają
Chodziło mi właśnie o porównanie S5pro do Nikonowskich CMOSów, do matryc CCD to wiadomo, że Fuji wypada nieco lepiej, zresztą było wiele porównań np. D200 z S5pro.
Nie wiem, czy dobrze odebrałem wasze wypowiedzi, ale wynika z nich, że D300 wypada wyraźnie lepiej od S5pro, więc D90 też powinno wypadać lepiej. Mówię tu tylko o obrazowaniu oczywiście?
Zapytam wprost co byście dziś wybrali jako dodatek do D300: S5pro, czy D90???